Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Herinneringen bouwen in Leogang – Oostenrijk

Wij zijn gek op “herinneringen bouwen” en tot nu toe hebben we al een behoorlijk bergje opgebouwd. Leogang komt vaak naar voren als we ze samen met de jongens ophalen; vakantieherinneringen. Het dorp werd al in 928 vernoemd, maar zó lang komen wij er nog niet.

Wij bezoeken Leogang, een Oostenrijkse gemeente in de deelstaat SalzburgerLand in het district Zell am See, al ruim 25 jaar en hebben het zien groeien van een klein piepdorpje tot de zeer serieuze skiplaats die het nu is. Vanaf Utrecht is Leogang 943 km rijden en het dorp ligt op 840 meter hoogte. Het is altijd weer heerlijk om in de bergen te zijn. Zowel in de winter áls in de zomer. Oók met kinderen, of moet ik zeggen júist mét kinderen?!

Pipi Langkous boerderij

Wij hadden het geluk meerdere malen in een hele oude boerderij te mogen logeren samen met vrienden. Wat een geweldig fijne ervaring moet het voor kinderen zijn als alle matrassen uit de boerderij in het hoge gras achter de boerderij opgestapeld mogen worden om er bovenop gejonast te worden. Als je verstoppertje kunt doen in een soort Pipi Langkous boerderij met de meest spannende verstopplekjes. Als je met de andere kinderen samen, met rood verbrande wangen van een heerlijke dag in de bergen, broodjes aan een stok mag bakken boven een vuurtje naast de boerderij terwijl je op een boomstronkje zit. Als je direct naast de boerderij dammetjes kunt bouwen in het ijskoude water van de Leoganger Ache of als je samen sneeuwengeltjes kunt maken, sleetje kunt rijden en sneeuwpoppen bouwt terwijl in de sneeuw een bbq brandt met lekkere worstjes erop. Wat een geluk! De boerderij is er helaas niet meer maar er zijn zoveel verschillende mooie plekken om te logeren in Leogang en er is zoveel te doen. 

boerderij in leogang
De heerlijke boerderij in Leogang.
Broodjes bakken naast de boerderij.
Broodjes bakken naast de boerderij.
Dammetjes bouwen in het ijskoude water.
Dammetjes bouwen in het ijskoude water van de Leoganger Ache.
Nog één keer met de slee voordat de worstjes van de bbq klaar zijn.
Nog één keer met de slee voordat de worstjes van de bbq klaar zijn.

Welke herinneringen bouw je in Leogang met het kleine volkje in de winter?

Wintertip 1. Met de arrenslee naar de Knappenstube

Naast skiën en met een slee naar beneden glijden hebben wij een prachtige herinnering gebouwd door met 7 vrienden en 6 kinderen een tochtje de berg op te maken met een arrenslee. Allemaal in één grote slee. Het geluid van de bellen en de paardenhoeven, de knisperende sneeuw, de ondergaande zon, de gezichtjes van de kinderen. Onbetaalbaar!

Eenmaal boven, na een tochtje van 2,5 kilometer, werd de herinnering voorzien van een gouden randje toen we in de Knappenstube gingen eten. Een sfeervol restaurant in de bergen. Heerlijk eten en zo gezellig samen in een nisje in de stube. Heel klein allemaal en reserveren van de slee en een plekje in de stube is wel nodig. Bezoek www.schaubergwerk-leogang.com voor het reserveren van de slee en het restaurant.

Met de arrenslee naar de Knappenstube.
Met de arrenslee naar de Knappenstube (foto: www.saalfelden-leogang.com)

Ga in de zomer trouwens nog wel een keer terug naar de Knappenstube voor een prachtige ondergrondse rondleiding in de mijnen.

Wintertip 2. Hüttenspringen over de Kralleralm

Het is een leuk idee om, na een dagje op de lange latten, een avond naar het hüttenspringen te gaan naast hotel Krallerhof. Tijdens het winterseizoen verzamelt iedereen zich op woensdagavond rond 19.30 uur bij het hotel en springen de ski-leraren over het dak van de Kralleralm. Wat vuurwerk en muziek erbij en voor de kinderen was de belevenis compleet. Het is genieten om de kinderen, samen op hun knietjes in de sneeuw, te zien zitten achter het lange touw in afwachting van “de stunters in de sneeuw met vuur”. Dus zeker even naar de Krallerhof op woensdagavond als je in Leogang op wintervakantie bent.

Wachten op het hüttenspringen bij de Kralleralm
Wachten op het hüttenspringen bij de Kralleralm

Wintertip 3. (W)eten van de hoed en de rand in Huwi’s Alm

Weer een hele dag in de sneeuw geweest, een beetje soezelig en redelijk op tijd uit eten. Met zijn allen naar een stube. Wij houden zo van het hout in de stuben, het knapperende haardvuur, de geuren en gezellig samenzijn. Wat een volgend wintervakantieplaatje voor ons compleet maakte was het bezoeken van Huwi’s alm met vrienden en alle kinderen om daar “van de hoed te eten”.

Ik zie ons nog zitten met zijn allen rond de houten tafels met daarop de grote ijzeren hoedvormen op brandertjes. Aan de kleine haakjes hang je de heerlijke vleesjes en het sap druppelt zo in de borrelende runderbouillon in de rand van de hoed. Heerlijk om een broodje in te dippen. Echt smikkelen en een absolute aanrader als je op wintersport bent in Leogang. Wel reserveren vooraf hoor! www.priesteregg.at/de/gasthaus/spezialitaeten

Hut-essen bij Huwi's Alm
Hut-essen bij Huwi’s Alm (foto: Lillytime Huwis Alm)

In de zomer is het ook heerlijk om in Leogang te zijn. Er is zoveel, en nog meer, te doen samen.

Zomertip 1. Wandelen naar de Birnbachloch en worstjes grillen

Een wandeling met wat voorbereiding. Wandelen in de bergen geeft een gevoel van vrijheid en voor kinderen is het natuurlijk stoer als je het tot boven helemaal ‘alleen’ hebt gedaan. De wandeling naar de Birnbachloch is een echte aanrader. Zéker ook met kinderen. Pas je tempo, het aantal stops en de inhoud van je rugzak aan en je hebt gegarandeerd een prachtdag met het volkje. De wandeling is erg goed aangegeven en start in het Ullachtal op de parkeerplaats.

In de negentiende eeuw werd ijs van de gletsjer via houten glijbanen naar het dal gebracht waar het naar de bierkelders van München vervoerd werd

Het is voor deze wandeling echt verstandig om allemaal stevige wandelschoenen aan te trekken. Dit is namelijk een behoorlijke (6,3 kilometer) wandeling maar er is zoveel te zien. Je komt door bos en weilanden en passeert een gletsjer. Een van de laagste gletsjers van midden Europa. In de negentiende eeuw werd ijs van de gletsjer via houten glijbanen naar het dal gebracht waar het naar de bierkelders van München vervoerd werd.

Dus wandelschoenen aan, zonnebrand mee, petjes op en wandelen maar. Natuurlijk helpt het om soms te stoppen voor een ‘wandelwonder energie hapje’. In een speciaal bakje zaten piepkleine felgekleurde snoepjes. En echt waar, het werkt! Pijn in je voeten verdwijnt ervan en je kan zomaar opeens weer springen en de berg opwandelen.

Het is een stevige wandeling naar boven
Het is een stevige wandeling naar boven, wandelschoenen zijn aan te bevelen.

Het uiteindelijke doel is de Birnbachloch, het Birnbach”hol”. De rivier die eerder in de bergen ontstond is ondergronds gegaan en komt in de loch weer boven in een 20 meter brede hal. Heel fascinerend en stoer om samen ’te halen’ dit doel! Maar dan moet er óók nog terug gewandeld worden! Met weer een ‘doel’ voor ogen gingen de kinderen geweldig goed weer naar beneden. Het doel was deze keer de grilplaats (Inschlag) achter de parkeerplaats waar de wandeling begon. De bbq spullen staan klaar in de auto en wat zijn de worstjes en broodjes extra lekker na 12 kilometer in de benen. De grilplaats is prachtig aangelegd met steenkool bbq’s en stenen bankjes.

Deze wandeling met grilafsluiting vraagt wat voorbereiding maar dan heb je ook echt een topdag! www.outdooractive.com/en/hiking-trail/saalfelden-leogang/birnbachloch/

De grilplaats Inschlag als beloning voor de wandeling naar de Birnbachloch.
De grilplaats Inschlag als beloning voor de wandeling naar de Birnbachloch.
De Birnbachloch
Het doel van de wandeling; De Birnbachloch (foto: SalzburgWiki)

Zomertip 2. 3500 jaar mijnbouw in Leogang

In de winter bezochten we de Knappenstube al eens met de arrenslee, maar ook in de zomer is het een bijzondere plek om te bezoeken. Misschien een keertje wat minder mooi weer of je wilt juist ontsnappen aan de warmte? Breng dan een bezoek aan het mijnbouwmuseum; het bergbahnmuseum in Leogang. Best een beetje spannend. Je krijgt een helm op je bol en gaat niet met een treintje, zoals je misschien zou verwachten, maar te voet door smalle gangetjes en soms gebukt. De rondleiding duurde ongeveer een uur en we waren blij dat we allemaal stevige schoenen aan hadden en onze softshelljassen. Je begint en eindigt bij de Knappenstube. Een leuke afwisseling tijdens je zomervakantie. www.schaubergwerk-leogang.com

Een helm op je bol en dan de mijnen in!
Een helm op je bol en dan de mijnen in!

Zomertip 3. Een wandeling naar de kaasboerderij en zwemmen

Een andere, veel kleinere, familie wandeling van ons herinneringen lijstje is die naar de Sinnlehenalm. Ik zie onze jongens en de dochters van vrienden nog voor ons uit huppelen. Bruine armen, wandelkuitjes, petten weer op en genieten maar. Het uitzicht tijdens deze wandeling van ongeveer 2 kilometer is prachtig. Je kijkt bijvoorbeeld uit op de Birnhorn (2634 meter). Na ongeveer 3 kwartier wandelen, springen, rennen en huppelen kom je uit bij de Sinnlehenarm. Een hele fijne plek met een kaasboerderij. Even met een rondleiding mee doen hoor en een lekker kaasje meenemen natuurlijk.

Een prachtig uitzicht op de Birnhorn (2634 meter)
Een prachtig uitzicht op de Birnhorn (2634 meter).
Samen wandelen naar de kaasboerderij
Samen wandelen naar de kaasboerderij.
Wat een uitzicht vanaf de Sinnlehenalm
Wat een uitzicht vanaf de Sinnlehenalm (foto: www.sinnlehen.at)

Mijn advies zou zijn deze kleine wandeling in de ochtend te doen met een fijne lunch erachteraan met Leogang-streekproducten. Versgebakken brood, spek en kaas! De sfeer op het terras van de alm maakt de smaak alleen maar beter.

Mijn advies zou zijn deze kleine wandeling in de ochtend te doen met een fijne lunch erachteraan met Leogang-streekproducten

En dan in de middag, als de zon weer hoog aan de hemel stond, kozen wij vaak voor het zwembad in Leogang. Fijn en altijd een succes bij de kinderen. Het blijft toch bijzonder; zo een mooi zwembad midden tussen de bergen. Instant vakantiegevoel! Het zwembad heeft een mooi schoon terrein en zelfs in het hoogseizoen is er bij het prachtbad nog een plekje te vinden op één van de groene veldjes.

Zwembad Leogang
Een zwembad in de buurt; altijd goed!

Heerlijk ontspannen samen na de mooie ochtendwandeling (www.outdooractive.com) Een prima dag voor op je “vakantie-in Leogang-lijstje”.

Zomertip 4. ‘Sinne erleben’ bij de Stockelalm

Een vierde tip voor een dag vol ‘beleven’ in de bergen met natuurlijk ook een hapjesadvies van mijn kant. Rugzakken weer op en met de lift vanuit het dal naar het Mittelstation. Dat alleen is al een belevenis natuurlijk en het voelt zo anders om in de lift te zitten in je korte broek en zonder skibril, latten en helm.

VEEL gerechten uit het alpengebied in West Oostenrijk zijn vrij eenvoudig, op zetmeel basis, zwaar en vegetarisch en liefst met een stinkerig kaasje

Bij de Stockelalm (www.stoecklalm.eu) hebben de kinderen samen zo fijn gespeeld in het Sinne Erlebnispark. 25 onderdelen waar de zintuigen geprikkeld worden. Een blote voeten pad, klimmen en duikelen, warm en koud water en een kruidentuin. En dan toch ook even een gerecht uit de omgeving proberen; een kaspressknödelsuppe. Een soort gebakken broodbol in een bouillon. Heel veel gerechten uit het alpengebied in West Oostenrijk zijn vrij eenvoudig, op zetmeel basis, zwaar en vegetarisch en liefst met een stinkerig kaasje. Onze jongens zijn er gek op. Zeker even proberen om je erlebnis van deze dag compleet te maken.

Het Sinne erlebnispark bij de Stockel Alm
Het Sinne erlebnispark bij de Stockel Alm (foto: www.saalfelden-leogang.com)

Vanuit het Mittelstation kun je in de zomer en winter ook rodelen en voor de echte stoertjes onder ons is er ook nog The Flying Fox. Dan vlieg je in een soort harnas aan een stalen kabel, 143 meter boven het dal…. ik zou willen dat ik het zou durven….maar ik zeg altijd maar zo; er moet ook iemand zijn om de foto’s te maken. www.saalfelden-leogang.com/en/flying-fox-xxl/

flying fox leogang
Er moet altijd iemand zijn die de foto’s maakt…. (foto: www.saalfelden-leogang.com)

Leogang is dus echt een heerlijke plek voor een actieve zomer of wintervakantie dat een belangrijk plekje heeft op ons herinneringen lijstje.

SalzburgerLand
Klik hier en maak kans op een gratis vakantie naar SalzburgerLand. Foto: SalzburgerLand Tourismus

Lees hier meer reisverhalen van onze reporters en gastbloggers


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer