Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Een bezoek aan de Plitvicemeren

Door: Ilse Nijhof

Nationaal Park Plitvicemeren, een waar fenomeen in Kroatië. En dat is natuurlijk niet voor niets. Het schitterende park wordt gekenmerkt door magische watervallen, veel groen en turquoise meren. In 1979 is dit park op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en tegenwoordig trekt het jaarlijks duizenden bezoekers. Ik neem je graag mee naar dit wonderschone park!

Plitvice
Zo mooi! Foto Ilse Nijhof

Watervallen en meren

De Plitvicemeren liggen in het binnenland van Kroatië in de buurt van de grens van Bosnië en Herzegovina. Het hele park is maar liefst 266 vierkante kilometer groot en bestaat uit 16 meren. De meren zijn op sommige plekken wel 46 meter diep en bijna een halve kilometer lang. Naast deze meren bestaat het park uit meer dan 90 watervallen en veel groene bossen.

Om bij het bekende gedeelte te komen zijn er twee ingangen, beide omringd met grote parkeerplaatsen. Hier kun je tegen een klein bedrag de gehele dag parkeren. Ook vind je hier plattegronden van het park waarin de routes zijn getekend. Je bent natuurlijk niet verplicht om deze routes te volgen, het is ook mogelijk je eigen route samen te stellen.

Plitvice
Spot jij de regenboog? Foto Ilse Nijhof
Plitvice
Wat een plaatje. Foto Ilse Nijhof

Vermijd de drukte

Het park kost in het hoogseizoen, van begin juli tot eind augustus, 250 kuna. Dit is omgerekend zo’n 34 euro maar dat is het bezoek meer dan waard. In het hoogseizoen heb je echter wel de kans dat het er erg druk is, daarom hebben wij een tip om deze drukte te vermijden. Om het park binnen te komen kun je een dagkaart kopen of een tweedagenkaart. De kaart gaat in wanneer het park geopend is tussen 07.00 en 20.00. Let op, de kaart kan tot 18.00 aan de kassa gekocht worden.

Normaal gesproken kun je stellen dat tussen 10.00 en 14.00 het drukste moment is aangebroken in het park en dat het dus ook het langst duurt om een kaartje te kopen. Wil je dit vermijden, dan is het dus slim om buiten deze tijden het park te bezoeken. Niemand kan natuurlijk garanderen dat het buiten dit tijdstip een stuk rustiger is, maar de kans is groot dat de groepen zich verspreid hebben over het park en rond 15.00 weer weggaan. Als je dan naar binnen gaat loop je dus in de tegengestelde richting van de meeste mensen. Ideaal dus. Wil je dat de meeste groepen die met grote touringcars worden gebracht weg zijn? Wacht dan tot 17.00, dan vertrekken de meeste tours weer. Na eenmaal binnen te zijn geweest is het ook mogelijk om later weer terug te komen met het ticket. Je kunt er dus ook voor kiezen om in de ochtend en in de avond een kijkje te nemen. Bijkomend voordeel, het lichtinval in de avond zal anders zijn dan de ochtend. Zo kun je misschien profiteren van ‘golden hour’, zie je de geweldige beelden al voor je?

Plitvice
Een goed beeld van de houten bruggen. Foto Ilse Nijhof
Plitvice
Het uitzichtpunt vlakbij ingang 1. Foto Ilse Nijhof

Ondergelopen wandelpaden

Wij hebben de auto geparkeerd bij de noordelijkste ingang van het park, ingang 1. Dit is ook het punt waar de meeste bezoekers naar binnen gaan. Vlak na deze entree kom je meteen een geweldig uitzichtpunt tegen. Vanaf dit punt kun je verschillende meren en enkele watervallen zien. Hierna begeleidt een trap ons naar beneden, totdat we op het niveau van de meren zijn. De wandelpaden bestaan voornamelijk uit houten bruggen en paden op rotsen. In de periode voor ons bezoek heeft het flink geregend wat er voor heeft gezorgd dat een aantal paden ondergelopen zijn.

We schieten honderden foto’s en genieten van de prachtige natuur

Dit is helemaal niet erg, we doen gewoon onze schoenen uit en lopen verder op de blote voeten. Ook zijn de watervallen nog indrukwekkender en mooier dankzij de vele regenval. Het is soms even druk op de paden maar bij de watervallen valt het eigenlijk wel mee. We schieten honderden foto’s en genieten van de prachtige natuur. Het is soms best lastig om een foto te maken zonder een waterdruppel op de lens te hebben, er komt zoveel water van de watervallen af. Na een indrukwekkende dag rijden we weer terug naar de camping. Gelukkig kunnen we nog nagenieten dankzij alle mooie foto’s en herinneringen. Plitvice, we will be back!

Plitvice
Links: Mountainreporter Ilse loopt met de schoenen in de hand, rechts: Mountainreporters Karin en Ilse voor een enorme waterval. Foto Ilse Nijhof
Plitvice
Foto Ilse Nijhof

Vergeet het prachtige park Krka ook niet!

Meer artikelen over Kroatië vind je hier


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer