ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

De watervallen van Nationaal Park Krka

Door: Ilse Nijhof

Waar veel mensen het Nationaal Park Plitvicemeren bovenaan hun lijstje hebben staan, wordt Nationaal Park Krka vaak overgeslagen. En dat terwijl dit park bijna net zo mooi is en één groot voordeel heeft ten opzichte van de Plitvicemeren: je kunt er in de watervallen zwemmen!

Ligging

Nationaal Park Krka ligt op zo’n 80 kilometer ten zuidoosten van Zadar, en zo’n 90 kilometer ten noordwesten van Split. Het plaatsje Šibenik is maar 20 minuten rijden. Er zijn drie ingangen om het Nationaal Park binnen te komen. De Lozovac ingang, de Skradin ingang en de Roski Slap ingang.

  • De Lozovac ingang kun je het beste nemen als je het Visovac eiland wilt bezoeken. Tijdens het hoogseizoen word je door een bus naar het startpunt gebracht. Als je deze ingang neemt zul je eerst de Skradinski Buk tegenkomen.
  • Vanaf de Skradin ingang word je met een boot naar het startpunt bij de Skradinski buk watervallen gebracht.
  • Je raadt het al, bij de Roski Slap ingang kom je bij de gelijknamige watervallen uit.
Krka
Skradinski Buk waterval. Foto Ilse Nijhof

Skradinski Buk

De bekendste waterval die dit park bevat is de Skradinski Buk. Dit is meteen de mooiste en grootste waterval van het park. Een prachtige wandeling over wandelpaden, tegels, trappen en houten vlonders brengt je hier naar toe. Vergeet in de zomer niet je zwemspullen mee te nemen voor een verkoelende duik in het water. Groot voordeel is dat de wandeling ongeveer maar anderhalf uur duurt. Zo heb je nog genoeg tijd om op de weides van de Skradinski Buk te zonnebaden.

Afhankelijk van welke wandelrichting je kiest zit de waterval of aan het begin van de wandeling of aan het einde. Bij de start van de wandeling kun je kiezen om over houten vlonders te beginnen. Je ziet dan eerst de rest van het park en eindigt bij de Skradinski Buk. Als je de geasfalteerde weg volgt zul je meteen aan het begin de Skradinski Buk tegenkomen en volgt de rest van het park, waaronder de moerassen, later.

Groot voordeel is dat de wandeling ongeveer maar anderhalf uur duurt

Krka
De houten vlonders. Foto Ilse Nijhof
Krka
De wandeling is sowieso al de moeite waard. Foto Ilse Nijhof
Krka
Skradinski Buk waterval. Foto Ilse Nijhof

Visovac

Te midden van de Visovac rivier vind je een prachtig kloostereiland. Hier kun je alleen komen door een tochtje met de boot vanaf de Lozovac ingang. De prachtige boottocht duurt ongeveer twee uur en gaat door geweldige natuur. Op het eilandje bevindt zich een 16e eeuws klooster. Als je deze wilt bezoeken, vergeet dan geen bedekkende kleding mee te nemen. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere boottocht welke zo’n vier uur duurt. Bij deze tocht zie je én het kloostereiland én de watervallen Roski Slap.

Krak
Het eiland. Foto www.unsplash.com

Zoveel moois voor nog geen 30 euro. Als je naar Kroatië gaat mag je dit park dan ook echt niet overslaan!

Onze tips

  • Vertrek op tijd, op deze manier vermijd je de drukte en voorkom je dat je moet wachten tot je wordt toegelaten. Er is namelijk een limiet gesteld aan het aantal bezoekers. Het park is vanaf 8 uur geopend.
  • Vergeet geen zwemkleren mee te nemen en een kleedje. Je kunt heerlijk op de weides liggen rondom de Skradinski Buk en af en toe een verkoelende duik nemen in de waterval.
  • Waterschoenen zijn ook geen overbodige luxe, er liggen veel stenen op de bodem. Wij hebben maar gewoon onze sandalen aangehouden.
  • Als je het klooster wilt bezoeken, neem dan bedekkende kleding mee.
  • Betaal meteen bij de ingang voor de boottocht naar Visovac, mocht je deze willen. Bij het startpunt van de boottocht zelf is die mogelijkheid er niet.
  • Combineer een bezoekje aan Krka met Šibenik. Een prachtig plaatsje aan de Adriatische Zee. Het is namelijk mogelijk om het park in twee uren gezien te hebben.

Prijzen en meer informatie vind je op  www.np-krka.hr/en/

Meer artikelen over Kroatië vind je hier


 

Krka
Een pareltje van een park. Foto Ilse Nijhof
Krka
Foto Ilse Nijhof
Krka
Foto Ilse Nijhof

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.