Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Via ferrata in de Rofan Mountains

Outdoorinspiratie van Noëlle Verhage

Wil je avontuurlijk bergwandelen langs steile hellingen of rotswanden? Kies dan voor een uitgezette wandelroute, ook wel via ferrata of klettersteig genoemd. In de Rofanmountains in Oostenrijk liggen een aantal perfecte routes.

Prachtig uitzicht over de Rofan Mountains tijdens een via ferrata route.

Heb je stalen zenuwen en geen hoogtevrees? Gordel om, helm op en gaan!

Via ferrata is enorm populair, niet alleen onder locals, maar ook steeds meer onder de actieve vakantieganger die net even iets anders wilt dan ‘gewoon’ bergwandelen. Heb je stalen zenuwen en geen hoogtevrees? Gordel om, helm op en gaan!

Een ideale uitvalsbasis voor een via ferrata of ‘gewone’ bergwandeling is de Erfurter Hütte (1834m) in de Rofan Mountains in Oostenrijk. Bereikbaar met de Rofan kabelbaan vanuit Maurach en slechts dertig kilometer van Innsbruck verwijdert, of twee en een half uur rijden vanuit München. Zowel Innsbruck als München zijn vanuit Nederland of België goed te bereiken met het vliegtuig.

De Erfurter Hütte is de ideale uitvalsbasis voor een via ferrata in de Rofan Mountains. Eigen foto: Noëlle Verhage.

Vanaf de Erfurter Hütte zijn er voldoende routes om je een paar dagen te vermaken. Ideaal als je niet elke dag met je gehele bepakking op je rug wilt wandelen. En als kers op de taart…heb je een super uitzicht op de Achensee in het dal!

Uitzicht over de Achensee. EIgen foto: NoClle Verhage.

Wat is een via ferrata?

Een via ferrata is een route die over het algemeen loopt langs steile rotswanden, zowel verticaal als horizontaal. Om een paar meter zijn er haken aan de rotswanden vastgemaakt. Hier doorheen loopt een staalkabel. Je draagt een gordel en aan je gordel zitten touwen en tenminste drie karabijnhaken, waarvan je er twee gebruikt en er één als reserve mee gaat. Je zit met twee karabijnhaken vast aan de staalkabel. Elke keer wanneer je een haak bereikt maak je één karabijnhaak los en aan de andere kant van de haak weer vast. Zorg dat je altijd met tenminste één karabijnhaak vast zit anders kan een val een vervelende afloop hebben.

Klimmen langs de steile rotswanden inde Rofan Mountains. Eigen foto: Noëlle Verhage

Basisuitrusting via ferrata

Voor een via ferrata heb je een goede basisuitrusting nodig. Belangrijk is dat je goede bergschoenen hebt met een goed profiel. Te grove wandelschoenen zijn echt geen aanrader. Je hebt hierdoor minder grip op de soms kleine richeltjes waar je langs naar boven klimt. Daarnaast heb je een helm, klimgordel en klettersteigset nodig. Ook zijn klimhandschoenen handig omdat je naast het vastpakken van rotsen ook de staalkabel langs de rotswand regelmatig door je handen laat gaan. Ben je nog niet ervaren? Boek dan zeker een gids erbij. Zonder ervaring is het niet aan te raden om zelf, met enkel de basisuitrusting, op pad te gaan.

Maar het allerbelangrijkste bij een via ferrata is natuurlijk dat je er gewoon van geniet! Geniet van het uitzicht als je op de top staat, kijk af en toe eens om je heen, omhoog (en omlaag als je durft). Je levert een behoorlijke mentale en fysieke inspanning. Na de via ferrata heb je dan ook zeker een lekker biertje verdient bij de Erfurter Hütte!

Op de website achensee.com vind je nog veel meer informatie over de via ferrata in de Rofan Mountains. Ook vind je hier meer informatie over wandel- en mtb-routes, watersportmogelijkheden of wat dacht je van skydiven vanaf de top? Alles kan hier! Een te gekke regio als je actief bezig wilt zijn, zowel in de zomer als in de winter!

Te gekke activiteiten in de Rofan Mountains. Eigen foto: Noëlle Verhage.

Je hoeft inmiddels niet meer naar het buitenland toe om een via ferrata route af te leggen. Volgens de website Bergwijzer.nl kan je hiervoor prima bij Adventure Eefde terecht, een outdoorbedrijf in de Achterhoek. Langs een kunstmatige klimrots leg je hier de aangelegde via ferrata routes af. Wil je eerst een keer kennismaken met de sport? Dan kan je hier dus prima terecht.


Lees hier alle reisverhalen van onze inspirerende reisschrijvers


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer