Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Vier bijzondere must-do’s voor de Franse Vogezen

Reisinspiratie van Sabrina Gaudio

Uitgestrekte bossen, helderblauwe meren en adembenemende panorama’s… dat is de ongerepte natuur van het noordoosten van Frankrijk in een notendop. De Vogezen zijn misschien nog niet bij iedereen bekend als vakantiebestemming, maar als je houdt van het outdoor leven, dan is dit middelgebergte eigenlijk niet te missen. Hier laad je weer even helemaal op door lekker niets te doen óf doe je juist lekker actief. Wij zochten vier bijzondere must-do’s voor je uit in de Franse Vogezen.

De Vogezen, een verkwikkende bestemming! Foto: Sabrina Gaudio

1. GA OP BIZON SAFARI

Het klinkt misschien niet helemaal realistisch, op safari in Frankrijk…  Maar op de hoogvlaktes van Petit-Réderching kun je vanuit de open achterbak van een oude legertruck toch ècht wilde dieren spotten. Nou ja, bíjna wild dan…

Op Le Ranch des Bisons lopen honderdtachtig Amerikaanse bizons het hele jaar door vrij rond over de uitgestrekte grasweides. Zo’n tien jaar geleden brachten Robin en Gloria de eerste twintig dieren naar de ranch. Omdat het fokken van bizons op een natuurlijk manier verloopt en dus heel weinig menselijke inbreng nodig heeft, waren dat er al snel een heleboel meer… Ze openden een winkeltje en verkopen sinds die tijd bizonvlees en andere bizon-gerelateerde producten, zoals hoorns en huiden.

je kunt dus praktisch vanuit je bed deze majestueuze dieren observeren

Ook bouwden ze een vijftal geweldig mooie houten chalets vanuit waar je in alle comfort het leven op de ranch kunt beleven. De huisjes kijken uit op de velden waar de bizons grazen en je kunt dus praktisch vanuit je bed deze majestueuze dieren observeren. Nog mooier, er is onlangs een heel bijzonder chalet bijgekomen, uitgerust met een sauna en jacuzzi. Bubbelend, met een drankje in de hand bizons kijken dus…

Houten chalets met uitzicht op de weides. Foto: Sabrina Gaudio
De hele nacht sterrenkijken… Foto: Sabrina Gaudio
Een hele heldere Melkweg… Foto: Sabrina Gaudio

De gedachte aan weidse vlakten met galopperende bizons gehuld in stofwolken, dat zal iedereen tot de verbeelding spreken. ’s Ochtends vroeg, zo net voor zonsopgang, ontwaken de dieren beetje bij beetje en het geluid van hun gegaloppeerd zal je ongetwijfeld doen denken aan het fabelachtige Wilde Westen. Een perfect moment om een wandeling over de ranch te maken en de bizons te bekijken tijdens hun ochtendritueel. Soms vergeet je even dat je in Frankrijk bent, want je waant je ècht op het Amerikaanse platteland…

Bizons kijken als het nog heel vroeg is… Foto: Sabrina Gaudio
De vroege ochtend is toch echt de allerbeste tijd om bizons te fotograferen! Foto: Sabrina Gaudio
Frankrijk of Amerika?! Foto: Sabrina Gaudio

Maar het meest speciale van Le Ranch des Bisons is toch wel de bizonsafari. Vanuit een heuse safari-wagen maak je een rit over de ranch en spot je zelfs de bizons in het hart van de kudde van dichtbij. Je kunt ze nog net niet aanraken… Je ziet ze grazen, herkauwen, rollen over de grond of gewoon lekker rusten. Een bizon kan zomaar urenlang in het zand liggen. Rijdend over de ranch van meer dan honderd hectare groot vertelt Robin je allerlei interessante weetjes over dit mythische dier en beleef je constant het opwindende safarigevoel van wilde dieren spotten. Daar één! Daar nog één! En daar!

Bizonsafari, je waant je bijna in het Wilde Westen! Foto: Sabrina Gaudio
Overal bizons! Foto: Sabrina Gaudio
Honderden kilo’s aan spieren en vacht. Foto: Sabrina Gaudio

Van mei tot september kun je elke dag met Robin op safari, in juli en augustus zelfs twee keer per dag.

Le Ranch des Bisons
2 Ferme du Grand Niedeck | Petit-Réderching
www.ranchdesbisons.com

2. CANI CARTING MET JEAN LOUIS EN ZIJN HONDEN

Wil je weten hoe het voelt om je voort te laten trekken door een roedel honden, zittend in een slee, maar dan zonder de barre kou van de Scandinavische sneeuw? Recht door de oogverblindend mooie bossen van de Vogezen en de wereld razendsnel aan je voorbij te zien flitsen?

Prachtige landschappen schieten aan je voorbij tijdens het cani carten… Foto: Sabrina Gaudio

Bionville, in de regio van Le Grand Est, is dé plek om je zelfs hartje zomer te voelen als een ware Arctische ontdekkingsreiziger. Verscholen tussen de eiken- en dennenbossen, in de glooiende heuvels van Noordoost Frankrijk, vind je het domein van Jean Louis en Marielle.
Na een rit door het sprookjesachtig landschap van het Vogezen Massief wordt je verwelkomt door het enthousiaste geblaf van meer dan twintig honden. Kwispelend staan ze te popelen om aangelijnd te worden aan een kartwagen, speciaal gebouwd om te rijden over de kronkelende bospaden die rondom het terrein van Jean Louis en Marielle lopen.

De honden wachten totdat ze eindelijk mogen rennen! Foto: Sabrina Gaudio
One happy dog! Foto: Sabrina Gaudio

De honden staan in de startblokken, je stapt in de kartwagen en… ZOEF! Voor je het weet hobbel je op flinke snelheid door groene bossen, over open vlaktes en smalle bosweggetjes. Wat een sensatie om zo voort getrokken te worden, puur op kracht van deze honden.

De honden rusten even uit tijdens de rit. Foto: Sabrina Gaudio
Hobbelen geblazen, dus hou je vast! Foto: Sabrina Gaudio

Het is direct duidelijk dat Jean Louis een enorme liefde koestert voor deze dieren. Hij kent ze allemaal bij naam en geeft hen precieze aanwijzingen, maar vooral heel veel complimentjes en aanmoedigingen tijdens de rit. “Onze harige metgezellen leren ons elke dag weer hoe we ons menselijk avontuur ten volle kunnen beleven”, stelt hij. Zowel ‘s zomers als in de winter biedt hij verschillende activiteiten aan, allemaal rondom zijn roedel Alaskan husky’s.

“Onze harige metgezellen leren ons elke dag weer hoe we ons menselijk avontuur ten volle kunnen beleven”

Zo kun je op een scooter, uitgerust met spijkerbanden, met één of twee honden door de bossen crossen. Als je een geoefende èn dappere fietser bent, kun je je zelfs op een mountainbike laten voortslepen. Maar mocht je het wat rustiger aan willen doen en de prachtige omgeving op je in wil laten werken, dan kun je er ook voor kiezen om een wandeling met de honden te maken, of samen met kinderen, een bijzondere rit met een wandelwagen.

Jean Louis en zijn honden. Foto: Sabrina Gaudio
Cani carting! Foto: Sabrina Gaudio
Marielle en pup Eywa. Foto: Sabrina Gaudio

Mocht je hierna nog steeds niet naar naar huis willen, dan kun je de wondere wereld van Jean Louis en Michelle binnentreden door te overnachten in hun chambre d’hotes, omringd door de natuur en hun honden. Let wel op dat dit alleen mogelijk is vanaf het voorjaar tot de herfst, daarna vertrekken Jean Louis en Marielle samen met al hun honden naar Zweden om hun activiteiten daar voort te zetten. Maar dan in de sneeuw…

Eywa, sledehond in the making! Foto: Sabrina Gaudio

Karpediem Emotion
13 Le Trupt | Bionville
www.karpediem-emotion.fr

3. TREK JE KLIMGORDEL AAN IN AVENTURE PARC PAYS DES LACS

Met trillende benen sta je op een houten loopbrug, twintig meter boven de grond. Onder je zie je de boomtoppen van de bossen van Badonviller, als je voor je kijkt het helderblauwe meer van Pierre-Percée. Die afgrond voelt nu wel héél diep… Een razende hartslag en de adrenaline giert door je lichaam. Je maakt je klaar voor een adembenemende bungee sprong, letterlijk en figuurlijk, dankzij het fenomenale panorama waardoor je bent omringd.

Klettersteig of Via Ferrata in Aventure Parc Pays des Lacs. Foto: Sabrina Gaudio

Aventure Parc Pays des Lacs is dé hot spot van de Vogezen om het bungee jumpen op een veilige manier te ontdekken. Instructeur Alain leert je alle ins & outs en voor je het weet bungel je ondersteboven aan een koord boven de bossen en het meer. Als een bungee je wat teveel is kun je er ook voor kiezen om op hoge snelheid het meer over te zwieren via een spectaculaire zipline.

Trillende benen en de adrenaline giert door je lichaam…
Ziplinen over het meer van Pierre-Percée… yes please! Foto: Sabrina Gaudio
Kliminstructeur Alain kijkt uit over het meer van Pierre-Percée. Foto: Sabrina Gaudio

De sensatie van het hangen aan een staalkabel, niets onder je voeten, voor je neus alleen een steile rotswand. Ook klimfanaten kunnen hier hun hart ophalen. Via ijzeren beugels bevestigd in de rotsen, langs een route van horizontale kabels, klim je over touwbruggen en ga je over platforms in de bomen van de ene naar de andere bergwand. Deze zogenaamde klettersteig, of via ferrata, brengt je naar de top van de Roche des Corbeaux. Daar aangekomen wacht je een fenomenaal uitzicht over de groene omgeving.

De Via Ferrata. Foto: Sabrina Gaudio
Platform in de bomen. Prima plaats om even een break van het klimmen te nemen! Foto: Sabrina Gaudio
Uitzicht vanaf Roche des Corbeaux. Foto: Sabrina Gaudio

Het talent van de avonturier dat in iedereen rust laten ontwaken, dat is wat Alain wil. En zo voel je je ook, enorm dapper, als je over het metershoge net loopt, hangend in de toppen van de bomen. Alsof je zweeft boven grond.

daarna voel je de opwinding en de vrijheid van zonder zekering zó hoog boven de grond te kunnen zijn

Eerst voelt het onwennig, daarna voel je de opwinding en de vrijheid van zonder zekering zó hoog boven de grond te kunnen zijn. Jezelf weer jong voelen door in een boom te klimmen of je pijlsnel de lucht in te laten schieten door een katapult, recht door het bladerdek heen, alles gaat hier hand in hand met de natuur.

Kliminstructeur Alain vertelt alle ins & outs. Foto: Sabrina Gaudio
Voordat je gaat klimmen krijgt iedereen een uitgebreide veiligheidsinstructie. Foto: Sabrina Gaudio
Wiebelend over de hangbrug. Foto: Sabrina Gaudio
Lopen op 10 meter hoogte zonder zekering… alsof je zweeft! Foto: Sabrina Gaudio
Eerst onwennig, daarna geweldig! Foto: Sabrina Gaudio

Aventure Parc Pays des Lacs is geopend van eind maart tot oktober.

Aventure Parc Pays des Lacs
Roche des Corbeaux, Pierre-Percée
www.aventure-parc.fr/pays-des-lacs

4. ULTIEM RELAXEN MIDDEN IN DE BOSSEN

Liggend in je stoel, gewikkeld in een superzachte donzen badjas, kijk je uit over de boomtoppen van de bossen van Colroy-la-Roche. Je bent nog rozig van de kruidensauna van zojuist. Toch nog even een massage boeken of nog een paar baantjes trekken in het zwembad met uitzicht op het bos, terwijl de zon onder gaat?

Infinity pool… Foto: Sabrina Gaudio

De Vogezen is niet alleen een droombestemming voor klimmers, mountainbikers, wandelaars en andere actievelingen, het is ook nog eens een hele fijne plek om je innerlijke balans te hervinden en weer even helemaal op te laden midden in de ongerepte natuur.

Een panorama waar je geen genoeg van krijgt. Foto: Sabrina Gaudio
Sauna met panorama om over naar huis te schrijven… Foto: Jerome Mondiere
Een unieke sauna-ervaring… de hooisauna! Foto: Jerome Mondiere

In de schaduw van de Vogezen, in de Bruche-vallei, vind je La Cheneaudière, een sprookjesachtige spa genesteld in de dichte bossen van de Elzas. Wellness hangt hier in de lucht, alles ademt ontspanning en natuur. Zo kun je een duik nemen in een natuurzwembad, een bassin met water gefilterd door planten, of genieten van een sauna die verwarmd wordt door hooi, een specialiteit van de regio. Het organische hooi bevat verschillende soorten bloemen en geeft een heerlijk geurend aroma af. Honderd procent ontspanning voor lichaam en geest.

Het organische hooi bevat verschillende soorten bloemen en geeft een heerlijk geurend aroma af

Als je wilt kun je daarna naar buiten om de frisse berglucht in te ademen vanuit de whirlpool. Of, als je het echt te warm hebt gekregen door alle sauna-avonturen, kun je afkoelen onder een koperen fontein met ijs om je bloedcirculatie weer goed op gang te helpen.

Chillen naast het natuurzwembad. Foto: Sabrina Gaudio
Alles ademt wellness en natuur in La Chenaudière. Foto: Jerome Mondiere
Zwembad met een bijzonder uitzicht! Foto: Jerome Mondiere

Mocht je nou even genoeg hebben van zoveel geluier en toch nog een wandeling willen maken in de omgeving van de spa, dan zijn er tal van opties. Rondom La Cheneaudière liggen verschillende prachtige wandelroutes, variërend tussen de 3,7 en 12,5 kilometer. De trails zijn goed gemarkeerd, maar er zijn ook wandelkaarten te downloaden met daarop alle routes. De Elzas ontdekken per E-bike kan ook. Vanaf je zadel verwonder je je over haar rijke erfgoed: traditionele dorpen, de wijnroute, kastelen, gedenkplaatsen… er is zoveel te zien.

Eerst een wandeling, dan wellness. Foto: Sabrina Gaudio
Genoeg wandeltrails te ontdekken rondom La Cheneaudière. Foto: Sabrina Gaudio

Van mei tot eind september kun je ook samen met Eric, een echte kenner van de omgeving, gaan vissen op de banken van de rivier Bruche. Forellen in overvloed en een geweldige manier om de omgeving eens goed in je op te nemen.

La Cheneaudière is een oase van rust. Gelegen naast de spa zijn er 38 kamers waar je in opperste luxe kunt verblijven en een restaurant met een menu om van te watertanden. Je zou er bijna nooit meer weg willen…

Hostellerie La Cheneaudière & Spa
3 Rue du Vieux Moulin, Colroy-la-Roche
www.cheneaudiere.com


Lees hier meer verhalen over outdoor in Frankrijk


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer