ADVERTENTIE

Klik hier voor meer informatie over actieve reizen naar Oostenrijk

 

Vier redenen om mee te doen aan een adventure race

Door Judith Kimenai | fan van Ierland

Afgelopen oktober (2019) nam ik voor het eerst in mijn leven deel aan een adventure race. In mijn geval ging het om Quest Killarney. Quest is een adventure race die meerdere malen per jaar door Elite Events wordt georganiseerd op verschillende plekken in Ierland en Wales. In dit artikel neem ik je mee in de wereld die Adventure Racing heet. Ik geef je vier redenen om je ook eens in te schrijven voor zo’n tof event!

1 Drie-in-één

Bij een adventure race krijg je drie sporten voor de prijs van één. Quest Adventure Races zijn opgebouwd uit verschillende etappes fietsen, trailrunnen (of hiken, dat bepaal je zelf) en kajakken. Een soort triatlon dus.

Foto: www.questadventureseries.com

Dit maakt dat je voorbereiding ook heel gevarieerd kan zijn. Dat is niet alleen leuk; het is ook nog eens goed voor je lijf! Je traint meerdere spiergroepen en voorkomt blessures. Dat laatste komt vooral door de afwisseling. Ideaal dus! 

2 Werken naar een einddoel 

Als je je inschrijft voor een adventure race, bepaal je daarmee het doel waar je naartoe gaat werken. Bij mijn inschrijving voor Quest Killarney kon ik kiezen tussen totaalafstanden variërend van 27 tot 83 km. Er is dus altijd wel een afstand beschikbaar die bij jouw plannen past.

Foto: www.questadventureseries.com

Ik koos zelf voor de 73 km. Deze afstand was verdeeld in 55 km fietsen, zeventien kilometer rennen en één kilometer kajakken.

Foto: www.questadventureseries.com

Het kan erg prettig zijn om naar een evenement toe te werken. Als je weet waar je voor traint, is het vaak makkelijker om jezelf te motiveren als je een keer geen zin hebt. Mij helpt het om mijn einddoel net iets buiten m’n comfortzone te plaatsen. Daarmee houd ik mezelf scherp en enthousiast. Maar wat voor mij werkt, hoeft niet per se voor jou te werken. Kies een doel dat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Het gaat tenslotte om jóuw plezier! 

3 Kameraadschap

Tijdens een adventure race kun je rekenen op steun van je medesporters. Heb je het moeilijk bij die lastige trail bergop? Moet je van je fiets afstappen omdat die ene klim nét iets te steil blijkt? Een opbeurende opmerking van een passant is dan nooit ver weg.

Foto: www.questadventureseries.com

Tijdens de kajaketappe zit je zelfs met z’n tweeën in een bootje. Je wordt gekoppeld aan iemand die gelijktijdig bij het startpunt aankomt. Het is mooi om te ervaren hoe fanatisme en kameraadschap zo dicht bij elkaar liggen in races als deze. 

4 De natuur is je speeltuin

De laatste, maar zeker niet de minste reden om eens deel te nemen aan een adventure race: je begeeft je gedurende het hele evenement in een inspirerende, natuurrijke omgeving. Mijn adventure race speelde zich volledig af rondom Killarney National Park en de Gap of Dunloe; twee sprookjesachtige plekken waar je alleen maar heel erg blij van kan worden.

Foto: www.questadventureseries.com

De uitzichten over rotsachtige heuvels, immense watervallen en machtige meren wisselden elkaar in rap tempo af. Ik haal altijd veel energie uit zo’n groene omgeving. En ik geef toe, die energie heb je af en toe best nodig als je midden in een zware race zit.

Doe je mee?

Ben je nog niet overtuigd van jouw toekomstige deelname aan een adventure race? Of juist al wel? Kijk dan eens op www.questadventureseries.com of www.ratrace.com. Ben je niet in de gelegenheid om naar Groot-Brittannië of Ierland te reizen? Geen probleem! Ook in België kun je deelnemen aan adventure races. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens op www.sportevents.eu/trinatura/nl/houffaraid.

Liever geen adventure race, maar een mooie wandeling in Ierland of Schotland? Laat je dan inspireren door andere blogs van Judith Kimenai!

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

2 REACTIES

 1. De omschrijving adventure race is niet helemaal correct. Het is niet altijd dezelfde sporten. Je moet vaak op zoek naar checkpoints zonder een duidelijk uitgepuilde route. Zelf wil ik ook een keer een adventure race doen en heb er al een over gelezen maar weet ook niet alles precies. Artikel is niet helemaal compleet naar mijn idee.
  Wel mooi verhaal verder.

  • Beste Claudia,

   Je hebt helemaal gelijk. Ik ben in mijn artikel uitgegaan van de Quest Adventure Series, die allemaal op een vergelijkbare manier zijn opgebouwd. Maar er zijn vele soorten en maten!
   Ik hoop dat je een gave race gaat vinden en wens je alvast veel plezier met je deelname.

   Groetjes,
   Judith

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.