Beren, ruige natuur en oneindige landschappen 

Door: Pauline van der Waal | Fan van Askja Reizen

Ongetwijfeld staat Alaska hoog op je lijst met bestemmingen waar je ooit nog eens naar toe wilt. Bij ons in ieder geval wel! Want wát een omgeving. Je voelt je nietig met de hoge bergen en grote gletsjers om je heen. Langs de kust reis je langs enorme fjorden, zie je walvissen en natuurlijk ga je tijdens je reis op zoek naar beren. Een rondreis of vakantie Alaska betekent oog in oog staan met oneindige wildernis. Om de perfecte reis naar Alaska te vinden, hebben we vijf geweldige mogelijkheden op een rijtje gezet.

1. Zie zoveel mogelijk van Alaska in deze topreis

Wat een uitzicht! Alaska op z'n best. Foto: Askja Reizen
Wat een uitzicht! Alaska op z’n best. Foto: Askja Reizen

Je kijkt je ogen uit met deze indrukwekkende en ruige natuur om je heen. Natuurlijk bezoek je het Denali National Park. Van ver zie je Mount Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika hoog tegen de hemel afsteken. Naast de auto kies je ook voor een klein vliegtuigje (bushplane), waarmee je naar McCarthy in Wrangell St. Elias National Park vliegt. Hoge pieken worden hier omringd door prachtige gletsjers.

Natuurlijk ga je ook op zoek naar walvissen, bijvoorbeeld vanaf de fjordenkust bij Valdez. Je eindigt op het schiereiland Kenai, waarbij je een excursie kunt maken naar de bruine beren van Katmai. Een klapper van een afsluiter voor deze bijzondere reis.

Alles over de hoogtepunten van Alaska lees je hier.

Grote kans dat je tijdens je reis wilde beren gaat zien! Foto: Askja Reizen
Grote kans dat je tijdens je reis wilde beren gaat zien! Foto: Askja Reizen

2. Combineer Rail & Road

Voor iedereen die gek is van treinreizen is deze trip een droom. Je reist dwars door het uitgestrekte land van Alaska met zowel auto, trein, als veerboot. En geweldige combinatie, want waar je met een auto heel erg flexibel bent hoe snel je reist en waar je wel en niet stopt, is het reizen per trein juist weer ultiem relaxt. Je ziet vanuit je comfortabele rijtuig de prachtige wildernis aan je voorbij trekken.

Met je eigen auto onderweg betekent: zo vaak stoppen als je wilt! Foto: Askja Reizen
Met je eigen auto onderweg betekent: zo vaak stoppen als je wilt! Foto: Askja Reizen

Naast je vervoersmiddel is ook de reis zelf enorm afwisselend. Zo spot je beren, elanden en andere wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Even later reis je door bossen, geniet je van weidse vergezichten of geniet je van bloemenpracht. In de verte doemen de besneeuwde pieken en de gletsjers al weer op. Aan de kust ga je op zoek naar walvissen, zeeotters, papegaaiduikers en ander wild. Ook met deze reis kun je naar de bruine beren van Katmai.

Met een klein vliegtuigje naar plaatsen waar je met de auto niet kunt komen. Foto: Askja Reizen
Met een klein vliegtuigje naar plaatsen waar je met de auto niet kunt komen. Foto: Askja Reizen

3. Van de gebaande paden met je eigen 4×4

Alsof Alaska nog niet avontuurlijk genoeg is, kun je er nog een vleugje extra spanning aan toevoegen door met je eigen 4×4 letterlijk van de gebaande paden af te gaan. Met deze betrouwbare auto als metgezel rij je naast over gewone asfaltwegen ook zonder problemen over gravelwegen. Hierdoor kom je op plaatsen waar de gemiddelde toerist zeker niet komt.

Ervaar ultieme vrijheid tijdens het reizen. Foto: Askja Reizen
Ervaar ultieme vrijheid tijdens het reizen. Foto: Askja Reizen

Vanzelfsprekend bezoek je ook een aantal van de eerdergenoemde hoogtepunten, maar daarnaast neemt de McCarthy Road je diep de Alaskaanse wildernis in. Je doorkruist het Wrangell St. Elias National Park, waar je een gletsjerwandeling kunt maken. Vanuit daar ga je via de Denali Highway richting het ruige binnenland.
Natuurlijk pak je ook de bekendste gravelweg van Alaska, de Dalton Highway. Deze voert je ver richting het hoge noorden. Je overnacht zelfs nog noordelijker dan de poolcirkel! In een klein gehucht geniet je van de rust, ruimte en waanzinnige natuur van Alaska.

Bekijk de website van Askja voor meer informatie over Alaska per 4×4.

Voel je nietig met zoveel natuurgeweld. Foto: Askja Reizen
Voel je nietig met zoveel natuurgeweld. Foto: Askja Reizen

4. Trek naar het onontdekte zuidoost Alaska

Nu is sowieso de kans vrij klein dat je in Alaska hordes toeristen tegenkomt, maar wil je écht het gevoel hebben alleen op de wereld te zijn, dan is deze reis perfect voor jou. Het zuidoosten van Alaska is alleen per schip of vliegtuig bereikbaar. Hierdoor wordt het door de meeste reizigers overgeslagen. In deze reis zoeken we hier juist de charme van op. Zo reis je per schip van de Alaska Marine Highway en met kleine vliegtuigjes. Je bezoekt dorpen die heel ver van de bewoonde wereld liggen. Afgelegen, maar tegen een prachtige achtergrond.

De natuur in Alaska is afwisselend, maar altijd ruig. Foto: Askja Reizen
De natuur in Alaska is afwisselend, maar altijd ruig. Foto: Askja Reizen

Een ander uniek onderdeel van deze reis is de berenexcursie naar Anan Creek. Deze plek is een van de weinige plaatsen waar je bruine en zwarte beren kunt zien die in harmonie met elkaar leven.
Een bezoek aan de hoofdstad van Alaska staat ook op het programma. Juneau is niet via land te bereiken. Hoe bijzonder is dat?

Iets voor jou? Lees dan hier alles over Onontdekt Zuid-Oost Alaska.

De inwoners van Alaska die je tegenkomt onderweg zijn veelal van de vierbenige soort. Foto: Askja Reizen
De inwoners van Alaska die je tegenkomt onderweg zijn veelal van de vierbenige soort. Foto: Askja Reizen

5. Alaska en… IJsland in één

Voor iedereen die last heeft van keuzestress. Combineer gewoon twee van de mooiste bestemmingen ter wereld: IJsland en Alaska. Je begint relatief dicht bij huis in IJsland en reist daar langs de indrukwekkende zuidkust. Grillige rotspartijen, gletsjers, watervallen en de typerende zwarte lavastranden zijn slechts een paar van de belevenissen in dit prachtige land.

Gletsjers, meren en sneeuw. Wat een landschap! Foto: Askja Reizen
Gletsjers, meren en sneeuw. Wat een landschap! Foto: Askja Reizen

Je vliegt daarna in een uur of zeven door naar Anchorage, de grootste stad van Alaska. Met je eigen huurauto rijd je hier vervolgens van hoogtepunt naar hoogtepunt, zoals het Denali National Park, Wrangell St. Elias National Park, Valdez en het Kenai Peninsula. Als klapper bezoek je de bruine beren van Katmai.

Uren rijden en je waant je alleen op de wereld. Foto: Askja Reizen
Uren rijden en je waant je alleen op de wereld. Foto: Askja Reizen

Meer over Askja reizen

Enthousiast geworden? Deze waanzinnig reizen naar Alaska boek je bij Askja Reizen. Askja is een kleine, gespecialiseerde reisorganisatie, waarbij alles draait om de natuur. Van groepsreis en individuele rondreis tot reis op maat, en van super avontuurlijk tot een meer luxe trip, alles is mogelijk. De specialisten van Askja kennen Alaska bijzonder goed, en weten kunnen je daardoor helpen de perfecte reis samen te stellen. Naast Alaska organiseert Askja ook reizen naar Antarctica, Argentinië, Australië, Botswana, Canada, Chili, Faeröer eilanden, Groenland, IJsland, Lapland, Namibië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Schotland, Spitsbergen, Yukon en Zuid-Afrika.

Alle informatie die je nodig hebt en nog veel meer over reizen naar Alaska via Askja lees je hier.

Geniet van Alaska! Foto: Askja Reizen
Geniet van Alaska! Foto: Askja Reizen

Hoofdfoto: Askja Reizen


BEKIJK HIER ALLE BIJZONDERE REIZEN VAN ASKJA REIZEN


één reactie op “Vijf hoogtepunten waarom je naar het ruige Alaska wilt”

  • Jonas Thys
    27 februari 2020 at 01:26

    Wauw!! Staat nu zeker op de to-do list!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.