Hoeveel kun jij er al afvinken?

Door: Pauline van der Waal | Fan van SNP Natuurreizen

Veel mensen denken bij een wandelvakantie eerder aan de zomer dan aan de winter. Wij niet! Want wat is er nou mooier dan urenlang door een witte sprookjeswereld dwalen, terwijl de ademwolkjes rond je gezicht dansen? We hebben de allermooiste bestemmingen voor een te gekke winterwandelvakantie voor je op een rijtje gezet.

Noorwegen is de sneeuwwandelbestemming bij uitstek

Voor de doorgewinterde sneeuwwandelaar ligt er een uitdaging in Noorwegen, op de hoogvlakte van de Hardangervidda. In deze weidse omgeving zonder bomen begint jouw arctische avontuur. Via besneeuwde hellingen en bevroren bergmeren wandel je van hut naar hut. De kans is groot dat je onderweg rendieren spot, maar veel andere mensen zul je onderweg niet tegenkomen. Onherbergzaam, desolaat, maar ongelofelijk mooi, dat is deze tocht door het Noorse binnenland.

Noorwegen iets voor jou? Lees dan meer over deze prachtige reis. Hier vind je tevens het dag-tot-dag programma.

Een witte uitdaging op de hoogvlakte van Hardangervidda - Foto: SNP
Een witte uitdaging op de hoogvlakte van Hardangervidda – Foto: SNP

Bijzondere bergwandeling in Bulgarije

Op zoek naar een mooie wandelvakantie is Bulgarije misschien niet het eerste land dat in je opkomt. Toch is dat onterecht. Zo ligt in het zuidwesten van Bulgarije het Rilagebergte, dat je op je sneeuwschoenen kunt doorkruisen. Het hoge en ruige gebergte is al een enorme belevenis op zich, maar ook de rijke Bulgaarse cultuur zal je verrassen. Daarnaast is winterwandelen onder Bulgaren nog niet bepaald populair, dus je hebt de goed aangelegde paden diep de bergen in helemaal voor jezelf. Wat een rust!
Je eindigt de reis met een cultureel hoogtepunt; het Rilaklooster met 1200 fresco’s. Ooit bevolkten maar liefst 500 monniken het klooster en was er ook nog een plaats voor 1000 pelgrims. Voordat je naar huis gaat, bezoek je ook nog de mooie stad Sofia.

Op de website van SNP lees je alles over deze wandelvakantie in Bulgarije.

Wandelen in de natuur van de hoogste bergen van Zuidoost-Europa, in Bulgarije - Foto: Simeon Dimitrov
Wandelen in de natuur van de hoogste bergen van Zuidoost-Europa, in Bulgarije – Foto: Simeon Dimitrov

Lungau, wandelen door het UNESCO-Biosfeerreservaat

Het Oostenrijkse Lungau ligt in het Salzburgerland, dichtbij de andere deelstaten Steiermark en Karinthië. In het prachtige natuur- en cultuurlandschap is het prachtig sneeuwwandelen. Van bezoekjes aan kleine dorpjes in de regio tot grote hoogten boven de boomgrens. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht op de bergketens van alle drie de deelstaten. Maar ook als je afdaalt door de bossen en weer in een breder dal komt, is het genieten. Aan het einde van de dag keer je terug naar de tot herberg omgebouwde boerderij en geniet je van een heerlijk Oostenrijks diner. Zo doe je genoeg energie op om de volgende dag nog zo’n mooie tocht te maken.

Lees meer over de achtdaagse wandelreis naar Lungau op de website van SNP en bekijk daar direct alle foto’s.

Sneeuwschoenwandelen in Lungau, op het 'driedeelstatenpunt' - Foto: Wiebe de Jager
Sneeuwschoenwandelen in Lungau, op het ‘driedeelstatenpunt’ – Foto: Wiebe de Jager

Ontdek de ongerepte natuur van het Italiaanse Val Maira

In de zuidelijke Italiaanse Alpen ligt Val Maira. Vanwege de ligging was buurland Frankrijk eeuwenlang beter bereikbaar dan het Italiaanse achterland, en dat is tot op de dag van vandaag merkbaar aan de taal, het eten en de cultuur. Halverwege de vorige eeuw zijn veel bewoners weggetrokken en het massatoerisme is dan ook aan Val Maira voorbijgegaan. Dat is nu het absolute voordeel van deze regio. Omgeven door indrukwekkende bergwanden geniet je in deze afgelegen vallei van de rust en de ongerepte natuur. Tijdens de wandelingen op sneeuwschoenen passeer je kleine gehuchtjes en maak je kennis met de vriendelijke en gastvrije bewoners van de regio.

Is deze Italiaanse wandelvakantie iets voor jou? Lees er dan alles over op de site van SNP.

Val Maira, een vergeten plek in de zuidelijke Italiaanse Alpen, tegen de Franse grens - Foto: Renato Botte
Val Maira, een vergeten plek in de zuidelijke Italiaanse Alpen, tegen de Franse grens – Foto: Renato Botte

Sneeuwwandelen onder het Noorderlicht

In de winter heb je in IJsland kans om het Noorderlicht te zien. Staat dat ook op jouw bucketlist? Kies dan voor de achtdaagse wandelvakantie door het gebergte van Kerlingarfjöll. Je reist naar het binnenland van IJsland en loopt op je sneeuwschoenen over de Kjölur hoogvlakte. Natuurlijk wandel je door de sneeuw, maar ook langs pruttelende modderpoelen en sissende geisers. Je passeert vulkanen bedolven onder een diepe laag sneeuw, ziet bevroren watervallen en rilt als je de ijzige vlaktes moet oversteken. Aan het einde van zo’n spectaculaire dag warm je weer op in de hut waar je blijft overnachten. Na zes dagen in het stille en overrompelende winterse landschap sluit je je reis af in Reykjavik.

Voor het dag-tot-dag programma en alle andere ins en outs van deze reis naar IJsland, kijk je op de site van SNP.

Surrealistisch wandelen in Kerlingafjoll, in het binnenland van IJsland - Foto: Arjen Heeres
Surrealistisch wandelen in Kerlingafjoll, in het binnenland van IJsland – Foto: Arjen Heeres

Interesse in één van deze reizen? Ga dan snel naar SNP Natuurreizen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.