Tsjechië: voor wie van natuur, rust én actie houdt

Door: Pauline van der Waal | fan van Tsjechië

Heb je Tsjechië al eens overwogen als vakantiebestemming? Door de prachtige natuur kun je zowel van de rust genieten als juist lekker actief bezig zijn. We hebben vijf geweldig leuke en heel verschillende activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Loop het vriendschapspad langs de Pools-Tsjechische grens

Het vriendschapspad is een prachtige wandeltocht van 28 kilometer, die je in twee dagen aflegt. Je loopt hierbij via een bergpad dat het westelijke en oostelijke deel van het Reuzengebergte met elkaar verbindt.
De route loopt veelal langs de Pools-Tsjechische grens en je steekt die ook regelmatig over. Onderweg geniet je van prachtig uitzicht, flinke rotsformaties en Sněžné jámy; een steile rotswand die is gevormd in de ijstijd.

Overnachten doe je in één van de leuke berghutten onderweg, bijvoorbeeld in Špindlerova Bouda. Na een lekkere nacht in de rust van de natuur beklim je de tweede dag de Sněžka, met 1603 meter de hoogste berg van Tsjechië. Heb je nog energie over, dan wandel je naar beneden, maar vanaf hier met de lift naar het eindpunt Horní Malá Úpa kan ook.

Hier lees je meer over het vriendschapspad.

Ga met een kano op romantisch avontuur op de Berounka rivier

Voor de meer romantische reiziger is er de meerdaagse kanotocht op de Berounka. Dit is de grootste zijrivier van de Moldau. De tocht start in Pilsen en je legt in drie dagen 64 kilometer af door de prachtige natuur. Tijdens de ontspannen kanotocht peddel je door een pittoreske en bosrijke vallei en zul je weinig mensen tegenkomen. De route loopt door de beschermde natuurreservaten van Háj en Zábělá.

Tijdens de ontspannen kanotocht peddel je door een pittoreske en bosrijke vallei en zul je weinig mensen tegenkomen.

Je overnacht direct langs de rivier in een pension, op een camping of -helemaal back to basic- in een trekkershut. Je eindigt in het natuurgebied Křivoklátsko, waar je een mooie afsluitende wandeling kunt maken voor je weer richting de bewoonde wereld gaat. Ook kun je hier kasteel Křivoklát bezoeken.

Meer over de kanotocht lees je hier.

Tsjechië
De Berounka rivier is een rustige rivier. Ook ideaal voor bijvoorbeeld een kanotocht met het gezin. Foto: David Charouz

Mountainbiken door de vulkanische Lausitzer bergen

Ben je gek van mountainbiken, dan is fietsen in de Lauzitser bergen (Lužické hory in het Tsjechisch) echt iets voor jou. Deze bijzondere bergen vind je in het noordwesten van Tsjechië en hebben een vulkanisch verleden. Er lopen diverse wandel- en fietspaden door het gebied.

Speciaal voor mountainbikers is er een route van zestig kilometer uitgezet. Je start hierbij in de stad Česká Kamenice en fietst door de heuvels langs de bijzondere basaltkolommen Zlatý vrch.
Naast de bijzondere natuur kun je hier ook een duik in de geschiedenis nemen. De mountainbikeroute voert je langs enkele bunkers en forten. Deze werden gemaakt in de periode 1935-1938 als verdediging tegen de Duitsers.

De route bevat een steile klim naar de top van de Jedlová-berg, maar daar kun je dan wel genieten van het uitzicht op de ruïne van kasteel Tolštejn. Op de terugweg kun je afkoelen door te zwemmen bij de dam Naděje. In het laatste gedeelte bezoek je de zwavelbron Horní Světlá, voordat je weer uitkomt bij het startpunt.

Hier kun je de mountainbikeroute checken.

Wandelen naar Radegast in Oost-Moravië met het hele gezin

Heerlijk wandelen door de bergen kan in de Beskiden, aan de grens van Slowakije. De toppen zijn hier niet zo hoog, waardoor dit gebied ook geweldig is om te wandelen met kinderen. Zo is de hoogste berg Lysá hora 1324 meter hoog, al worden de ‘buurbergen’ Radhošť (1129 m) en Pustevny (1018 m) vaker beklommen.

Radhošť in de mist. Foto: Jiri Jirousek
Radhošť in de mist. Foto: Jiri Jirousek

In Pustevny staan twee opmerkelijke historische gebouwen uit 1898 genaamd Libušín en Maměnka. Er is hier tevens een boomkroonpad waarvandaan je een panoramisch uitzicht hebt. De uitkijktoren ofwel Stezka Valašska onderscheidt zich door een 150 meter lange touwbrug en een glazen skywalk op een hoogte van 1099 meter.

Heerlijk wandelen door de bergen kan in de Beskiden, aan de grens van Slowakije.

Vanaf Pustevny kun je naar de bergtop Radhošť wandelen, waar een houten kapel staat welke gebouwd is volgens de Walachijse traditie. Voor de terugweg kun je dezelfde route terugnemen, of stap in de lift. Ben je in voor meer avontuur, dan kun je ook met een step de berg af! Via het verharde pad Knížecí cesta kun je in volle vaart naar beneden.

Over de wandeling naar Radegast is hier meer geschreven.

Pustevny in de Beskiden bij de grens met Slowakije. Foto: UPVISION
Pustevny in de Beskiden bij de grens met Slowakije. Foto: UPVISION

Fietsen door de charmante streek Třeboňsko

In Zuid-Bohemen vind je het mysterieuze waterlandschap van de streek Třeboňsko. De streek, vernoemd naar de pittoreske stad Třeboň, is een geweldige bestemming voor visliefhebbers en fietsers. Door een landschap van vijvers en bruggen voeren tientallen fietspaden.

Een must is de 39 kilometer lange fietsroute ‘Around Třeboň’. Deze start vanuit de charmante plaats Třeboň en wordt duidelijk aangegeven door middel van informatieborden, zowel in het Tsjechisch als in het Engels. De tocht is niet bijzonder zwaar, waardoor ook gezinnen met kinderen kunnen genieten van de prachtige natuur en pittoreske stadjes.

Meer informatie over Around Třeboň hier.

Alle informatie over Tsjechië

En, zie je jezelf al op avontuur in het prachtige Tsjechië? Wij zouden het wel weten! Wil je meer informatie, dan kun je terecht op de Nederlandstalige website van CzechTourism.

Lees meer artikelen over Tsjechië, of kijk op de website van CzechTourism.

Uitzicht op de hoogste berg van Tsjechië, de Sněžka (1603 m). Foto: Ladislav Renner
Uitzicht op de hoogste berg van Tsjechië, de Sněžka (1603 m). Foto: Ladislav Renner

Hoofdfoto: Petr Slavík

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.