Hike vijf dagen dwars door de jungle
Door Pauline van der Waal
Wanneer je op reis gaat naar Colombia, mag je wat mij betreft de prachtige hike naar La Ciudad Perdida in het noorden van het land niet missen. Ik liep deze tocht in vijf dagen, maar je kunt er ook voor kiezen er vier of zes dagen over te doen. Het is een pittige tocht, maar veel minder druk dan bijvoorbeeld het bekende Peruaanse zusje, de trekking naar Machu Picchu.
Over La Ciudad Perdida
Ciudad Perdida betekent letterlijk ‘verdwenen/verloren stad’ en dat is deze plek diep in de Colombiaanse jungle ook lang geweest.
De bouwwerken zijn rond het jaar 650 na Christus door de Tayrona-indianen gebouwd, en zijn daarmee ook zo’n 650 jaar ouder dan het eerder genoemde Machu Picchu.
Teyuna, zoals de indianen de stad noemen, ligt op zo’n 1200 meter hoogte, en is alleen te voet bereikbaar via een 44 kilometer lange weg met als slotstuk een trap met 1200 treden. Pas in 1972 werd de stad herontdekt.
Vertrek vanuit Santa Marta of Taganga
Zowel Santa Marta als Taganga is een goede uitvalsbasis voor deze trek. Je kunt ook ter plekke prima je tour nog boeken. Wil je zeker zijn van je vertrekdatum, dan zijn er ook via internet mogelijkheden te over om te reserveren. De tocht zelf start in El Mamey, een dorpje op zo’n anderhalf tot twee uur rijden van bovengenoemde plaatsen. Dit is vooral afhankelijk van de regenval, zoals je op de foto hierboven kunt zien deden wij er wat langer over!
En dan: vertrek!
We beginnen onze tocht met ons eigen groepje, onze gidsen, een paar ezels en de koks. De ezels dragen vooral potten, pannen, eten en drinken, en ook nog wat van onze spullen zodat we die niet de hele dag zelf hoeven te dragen. Samen met de koks spurten ze vooruit, we zien dat ze dit vaker doen! Wij houden een iets rustiger tempo aan als we steeds verder de jungle in trekken.
Pittige wandeling
Pffff, ik vond de wandeling vrij pittig! Dat komt vooral door de vele rotsen waar je overheen moet klauteren, de modder die je schoenen vast zuigt en de rivieren die je moet oversteken. De afstand en klimmetjes die je moet maken deden mij dan weer niet de das om, en vond ik wel weer meevallen. De omgeving maakt trouwens alles goed, en af en toe zien we zelfs wat oorspronkelijke bewoners van dit gebied.
De FARC in Colombia
Als je aan Colombia denkt, denken veel mensen aan de guerrillabeweging FARC. Hoewel de FARC ook in dit gebied actief was, was deze trektocht altijd een vrij veilige onderneming. Eenmaal in 2003, werden acht toeristen gegijzeld die een bezoek brachten aan La Ciudad Perdida. Tot 2005 werd de trail dan ook gesloten, maar sindsdien is deze gewoon weer open voor bezoekers.
Eenmaal, in 2003, werden acht toeristen gegijzeld die een bezoek brachten aan La Ciudad Perdida.
Ook wordt het gebied gewaakt door het leger, en je komt tijdens de wandeling regelmatig soldaten tegen die je vriendelijk groeten en succes wensen met de rest van de tocht. Overigens liep ik deze wandeling voordat het vredesakkoord door de FARC en de Colombiaanse regering is ondertekend.
Overnachten in simpele kampen
Als je na een fikse wandeling moe in het kamp voor de nacht aankomt, staat er negen van de tien keer al wat lekkers op je te wachten, klaargemaakt door de koks. Een koud biertje is er ook altijd wel te krijgen, dus voetjes omhoog en lekker relaxen!
Bereid je verder voor op niet al te veel luxe. Er is meestal wel een douche en toilet, maar laten we zeggen ‘erg basic’. Slapen doe je in een simpel stapelbed, gelukkig wel met muskietennet. Er is meestal wel stroom, maar door een generator en niet veel. Zorg dus dat je genoeg batterij hebt voor bijvoorbeeld je camera.
Een bezoekje aan een cocaïnefabriek
Helaas staat Colombia ook bekend als het land van de cocaïne. Onderweg kom je dan ook regelmatig velden met cocabladeren tegen. Op zich prima, want je kunt er thee van maken of het in allerlei gerechten gebruiken. Maar, inderdaad, je kunt er ook cocaïne van maken. Gedwongen door armoede of letterlijk door de paramilitairen verbouwen de boeren in de streek coca. Ik had de mogelijkheid een bezoekje te brengen aan een cocaïnefabriek. Op de officiële website wordt gezegd dat dit inmiddels niet meer mogelijk is, maar of dat echt zo is…
Zo wordt cocaïne gemaakt
Stel je hier geen enorme fabriekshal bij voor waar alles gesmeerd loopt. Om toeristen te laten zien hoe de drugs gemaakt worden, loop je een stuk het bos in waar het hele proces zichtbaar wordt gemaakt. Vanzelfsprekend is dit ook illegaal, dus de ‘gids’ wil niet herkenbaar op de foto.
Zonder het hele proces hier te gaan beschrijven, naast de cocabladeren worden ook de volgende ingrediënten gebruikt: soda, kerosine, zwavelzuur, kalium, ammoniak, aceton (nagellakremover) en zoutzuur. Net zo lang tot het bekende witte poeder overblijft. De rest is drugsafval.
Niet alleen trekt cocaïneproductie en -handel veel criminaliteit en ellende aan, ook is het gedumpte afval funest voor het milieu. En reken maar dat al die liters giftige substantie zo die prachtige jungle in worden gegooid, en de rivieren vervuilt waar de dieren en mensen in het gebied afhankelijk van zijn. Al met al vond ik het heel interessant om te zien en te horen hoe dit in z’n werk gaat, maar ik werd er ook wel een beetje verdrietig van…
Op naar de finish!
Maar goed, we komen hier ook niet voor (the war on) drugs, we zijn op weg naar de verloren stad! Onderweg is er soms tijd om te zwemmen in een rivier, en we wandelen steeds door prachtig groene stukken.
Vooral als er even wat minder bomen staan is de grond bijzonder modderig en het kost ons dan ook de nodige moeite om bij het volgende kamp te komen.
De verloren stad doemt op
Maar dan, op dag drie, is het zo ver! We vertrekken vroeg en komen op een gegeven moment bij een stenen pad dat door het regenwoud loopt. Het kan nu niet ver meer zijn. Onze gids vertelt verhalen over hoe de stad ooit ontstaan is en ondanks dat er veel van de bouwwerken nog niet zijn blootgelegd maar nog onder de grond liggen, kunnen we er ons toch een voorstelling bij maken.
1200 traptreden
Heb je ooit Machu Picchu bezocht, dan ken je vast de pittige trap naar de ingang. Tenminste, als je niet gesmokkeld hebt met de bus. Daar is hier sowieso geen kans toe, want er is helemaal niets of niemand op deze plek. Er zit dus niet anders op dan eens diep ademhalen en aan de laatste klim te beginnen. Eenmaal boven heb je een prachtig overzichtsbeeld van La Ciudad Perdida en genoeg tijd om foto’s te maken. Kijk maar!
Na een poosje is het tijd om weer terug naar het kamp te gaan, we hebben tenslotte nog een hele weg terug te gaan morgen. Maar wat was het prachtig, ik heb genoten!
Meer informatie
Het vastleggen van de Lost City hike is door het verder professionaliseren van de verschillende agentschappen vrij gemakkelijk geworden. De meeste bieden de mogelijkheid aan om online of per mail de trekking te boeken, en in vele gevallen zelfs via WhatsApp. Engelstalige dienstverdeling is ook wijdverspreid. De service en kwaliteit van de verschillende agentschappen is nagenoeg dezelfde, en ook de kostprijs is door de overheid vastgelegd (op 1.400.000 COP, prijs 2022). Indien je meer zou betalen, dan ben je waarschijnlijk terechtgekomen op sites die de trekking doorverkopen via hun eigen kanalen, vaak met torenhoge commissies.
Reizigers die graag last-minute beslissen om de trekking te doen, kunnen een agentschap binnenstappen in Santa Marta . Er bestaat een vrij grote kans dat je de tocht kunt boeken voor de volgende of een van de eerstvolgende dagen. Is het niet bij het ene agentschap, dan is er ongetwijfeld nog een plekje vrij bij een ander. Er is een minimum- en maximumbezetting van de groepen.
Reizigers die liever de data in de agenda gemarkeerd zien staan, al is het maar om de stress van het ter plaatse boeken te vermijden, leggen aldus best de tocht vast. Er is de mogelijk om vanuit Santa Marta te vertrekken. Er is echter ook een grote groep die vanuit Palomino vertrekt. De vertrekplaats ligt namelijk dichter bij Palomino dan bij Santa Marta. Velen verkiezen ook eerst nog een of twee daagjes de benen te laten rusten aan het strand.
De eigenaar van Casa Colibri, een Vlaming Joachim, kan je ook geheel kosteloos helpen bij het vastleggen van de tour. Wil je voor de tocht of na de tocht in Palomino uit te rusten, dan raden we je aan er meteen ook een paar nachtjes vast te leggen in zijn Bed ’n Breakfast. Zie: www.casacolibri.com.co of +573017625585 (Tel. en Whatsapp). Hij kan je niet alleen helpen bij de hike naar de Lost City, maar staat je graag bij voor allerhande vragen.
Let op: in de maand september is de trail gesloten. Enerzijds vanwege de verwachte regenval en anderzijds om de natuur een maandje rust te gunnen.
Alle foto’s: Pauline van der Waal
Extra bron: Wikipedia
Lees hier meer verhalen en artikelen over Zuid-Amerika
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.
Het Engadin, droombestemming in de Zwitserse Alpen
Dit is de ultieme 15-daagse wandelreis langs de Wild Atlantic Way in Ierland
Landal Brandnertal: Winterse luxe in een adembenemende omgeving
De 10 mooiste plekken in de natuur aan de westkust van Ierland
Win een weerbestendige lichtgewicht outdoorjas van Helly Hansen
De Bergans Vaagaa Light donsjas is duurzaam en biedt optimale isolatie
Win een Bergans Vaagaa Merino Terry Midlayer Jacket
GoPro Hero 13: De camera voor avonturiers en actieve reizigers
Ga op expeditie naar Spitsbergen en ontdek de natuur aan boord van Ocean Albatros
Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel
De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer
RECENTE ARTIKELEN
- Ontdek actieve outdoorvakanties in Denemarken, Zweden en Noorwegen
- Het Engadin, droombestemming in de Zwitserse Alpen
- Dit is de ultieme 15-daagse wandelreis langs de Wild Atlantic Way in Ierland
- Landal Brandnertal: Winterse luxe in een adembenemende omgeving
- De 10 mooiste plekken in de natuur aan de westkust van Ierland
Norske Noorwegen Reizen
Norske, sinds 1953 dé Noorwegen specialist. Verken ons zomeraanbod met autotours, fly & drives en treinreizen, terwijl je ’s winters geniet van skiën, langlaufen, huskysafari’s en mogelijk het betoverende Noorderlicht! Met Hurtigruten ervaar je ‘de mooiste zeereis ter wereld’ langs de Noorse fjordenkust per postboot of verken je ongerepte gebieden per expeditieschip, in de voetsporen van historische Noorse ontdekkingsreizigers. Lees meer
Een fantastische wandelvakantie in Stubai
Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer
Saas-Fee/Saastal – De avontuurlijke bestemming
Aan de voet van de Dom, met 4.545 meter de hoogste berg van Zwitserland, ligt het hooggelegen vakantiegebied Saas-Fee/Saastal. Het beschikt over talloze wandelpaden met uitzicht op 18 prachtige gletsjers. Ga deze zomer op avontuur in dit Zwitserse paradijs! Geniet tijdens uw eerste overnachting van gratis toegang tot de bergbanen en het openbaar vervoer. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Het Engadin, droombestemming in de Zwitserse Alpen
Dit is de ultieme 15-daagse wandelreis langs de Wild Atlantic Way in Ierland
Landal Brandnertal: Winterse luxe in een adembenemende omgeving
De 10 mooiste plekken in de natuur aan de westkust van Ierland
Win een weerbestendige lichtgewicht outdoorjas van Helly Hansen
Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel
De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer
Ontdek de regio Innsbruck
De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer
Leg elk moment vast
Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer