Lees hier alle voordelen van vliegen met een stopover
Vliegen met een stopover heeft vele voordelen
Door Karin Nijhof
Een verre reis in het vooruitzicht? Boek dan een ticket met een stopover of een tussenstop! Mountainreporters Ilse en Karin ervaarden de voordelen van een tussenstop op hun reis naar Nieuw-Zeeland. Zo wordt wachten op de volgende vlucht toch nog leuk!
Een verschil tussen een tussenstop en een stopover
Een tussenstop is een stop wat maximaal 24 uur duurt. Een stopover duurt minimaal 24 uur maar kan ook enkele dagen tot weken duren. Zo kun je bijvoorbeeld twee bucketlist bestemmingen afstrepen in één reis. Mountainreporters Ilse en Karin boekten een ticket naar Nieuw-Zeeland. De goedkoopste vluchtmaatschappij was Air China. Je raadt het al, met een tussenstop van 22 uur in Peking. China was voor ons geen bucketlist bestemming maar het uitstapje naar de Chinese muur en de verboden stad maakten het wel heel bijzonder. Een ervaring die Ilse en Karin nooit hadden willen missen. In combinatie met de reis naar Nieuw-Zeeland was dit een unieke ervaring en een streep door één van de zeven wereldwonderen.
De voordelen van een tussenstop of stopover
Vaak kost een reis naar de andere kant van de wereld heel veel geld. Opzoek naar een goedkoop vliegticket ontkom je vaak niet aan een tussenstop of stopover. Een tussenstop van minder dan vijf uur is misschien wel het meest vervelend. Je hebt geen tijd om van het vliegveld af te gaan en moet dus vijf uur of langer uitzitten. Sommige vliegvelden zijn groot en valt er voor een paar uur wachten wel wat te beleven, andere zijn saai.
Het voordeel van een lange tussenstop of stopover is vaak dat je ticket goedkoper is en je van het vliegveld af kan. Zo kun je bijvoorbeeld twee bucketlist bestemmingen combineren in één ticket. Terwijl je normaal hier meerdere tickets zou voor moeten hebben. Hoe heerlijk kan het zijn om na een vlucht van dertien uur even je benen te kunnen strekken en een andere cultuur te kunnen bewonderen onderweg naar je eindbestemming. Of je even op te kunnen frissen en op te kunnen laden in een nabijgelegen hotel.
“Twee bucketlist bestemmingen combineren met één ticket”
Hoe boek je een stopover?
Dit kan natuurlijk bij een reisbureau of een online organisatie. Maar dit kun je ook zeker zelf doen. Zoek bijvoorbeeld op het goedkoopste ticket. Je zal zien dat er dan al snel een tussenstop bij zit. Anders kun je vaak de optie stopover of multy city aanvinken. Hierbij kun je een tweede bestemming opgeven. Hoe flexibeler(in reisdatums) je bent hoe goedkoper je ticket. Deze optie kost vaak iets meer geld dan dat je zoekt op het goedkoopste ticket, maar met als voordeel dat je ook de optie voor een langere stopover hebt. Wanneer je een reis boekt met een stopover krijg je vaak korting op autohuur en of hotels.
Waar je aan moet denken
- Zoek voordat je gaat reizen uit welke regels er gelden om het vliegveld te verlaten. Heb je bijvoorbeeld een visum nodig? Kost dit geld? Etc. Op het vliegveld voor Beijing moesten wij een visum halen (voor 24 uur). Gelukkig wisten we dat dit wel een tijdje kon duren (drie uur in ons geval omdat er een gigantische rij stond met vakantiegangers en maar één man achter de visumdesk aan het helpen was). Hou er dus in je planning rekening mee dat alles tijd kost. Dus maak vooral geen strakke planning. Voor je het weet mis je je volgende vlucht. Houd ook rekening met bijvoorbeeld files in het verkeer in het land van je tussenstop.
- Het is handig om een vertaal-app te hebben. In China kon bijna geen enkeling Engels en waren we dus een eeuwigheid bezig onze vragen te stellen. Whatsapp en internet waren afgesloten. Een offline vertaal-app was in ons geval erg handig geweest.
- Zoek uit bij een tussenstop of een korte stopover of je ruimbagage in het vliegtuig blijft of dat je hier rekening mee moet houden. Bekijk van te voren of er kluisjes zijn op het vliegveld.
- Je wordt vaak afgezet in het buitenland. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld al tripjes hebt geboekt waar je naar toe wil tijdens je tussenstop. Zo voorkom je bijvoorbeeld een hoge taxi rekening.
- Ga geen geld wisselen bij een geldwisselkantoor op het vliegveld maar pinnen bij een ATM. (Het kostte bijvoorbeeld 60 procent fee bij het geldwisselkantoor in Beijng. De ATM was 4,50)
- Houd rekening met de temperatuur in het land van de tussenstop. Zo was het bijvoorbeeld in China -5 en in Nieuw-Zeeland 25 graden.
Bekende stopovers
- Dubai; voor mensen die voornamelijk naar Azië, Australië of Afrika reizen.
- Kuala Lumpur; voor mensen die naar Zuidoost Azië reizen.
- Singapore; voor mensen die naar Azië of Australië reizen. Leuk weetje; als je overstap langer dan 5 uur duurt kun je een gratis stadstoer krijgen.
- Chicago; voor mensen die naar de VS reizen.
- Beijing; voor mensen die voornamelijk naar Australië en of Nieuw-Zeeland reizen.
- Reykjavik; de ultieme tussenstop voor mensen die naar Canada of de VS reizen. Vlieg je met Iceland Air dan kun je hier zelfs een stop maken van zeven dagen zonder extra toeslagen op je ticket.
- Lissabon of Porto; Voor alle passagiers die vanuit Europa naar Noord of Zuid-Amerika vliegen met TAP (Portugese luchtvaart maatschappij) zonder extra kosten voor een paar dagen verblijf in één van deze steden.
Welke stopover maak jij in je volgende reis?
Bron: weheartlisbon.com
Lees hier alle persoonlijke reisverhalen van onze reporters
Karin is een echte levensgenieter en dan vooral in de Alpen en Noorwegen. In de winter staat ze bij voorkeur zoveel mogelijk op een snowboard, terwijl ze in de zomer op een mountainbike of bergschoenen de mooiste plekken verkent.