Vreugdevuren kenmerken de langste dag in de bergen
Vreugdevuren kenmerken de langste dag in de bergen
Door Pauline van der Waal
We hebben de langste dag van dit jaar alweer gehad. Op 21 juni vindt jaarlijks de zonnewende plaats, waarna de steeds langer wordende dagen helaas weer gaan verkorten. In Nederland wordt er niet buitensporig veel aandacht besteed aan deze gebeurtenis, maar dat is in de Alpenlanden wel anders. Al sinds de veertiende eeuw worden in de bergen grootse vreugdevuren gemaakt.
Derde zaterdag in juni
Traditioneel is de derde zaterdag in juni, die rond 21 juni valt, de datum waarop het gebeuren plaatsvindt. Er worden dan vele vreugdevuren ontstoken, waarbij het soms zaak is om een zo groot mogelijk vuur te maken, maar vaker worden er afbeeldingen gemaakt door middel van fakkels. Sinds 2010 behoren de ‘Bergfeuers’ zoals ze in het Duits heten op veel plaatsen tot het immateriële erfgoed van UNESCO.
Creatief met vuur
Zodra de schemering komt, verschijnen in de omringende bergen allerlei afbeeldingen. En groot gedeelte daarvan is religieus geïnspireerd, maar er zijn ook modernere varianten. Denk dus aan engelen, Jezus, kaarsen, harten, maar soms dus ook ineens een Bambi.
Bekijk ook even deze toffe timelapse van Zugspitz Arena. Hij is al een paar jaar oud, maar daardoor niet minder indrukwekkend.
Foto’s: Zugspitz Arena
Lees hier alle verhalen en artikelen over Oostenrijk
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.