ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland
Het dorpje 'Ban' op de flanken van de vulkaan Gunang Agung
Het dorpje ‘Ban’ op de flanken van de vulkaan

Op de flanken van de vulkaan Gunung Agung (Mount Agung) op Bali hebben zich vanmorgen twee kleine aardbevingen voorgedaan. De eerste om 05:00 uur vanmorgen en de tweede om 10:00 uur lokale tijd. Er is hierbij niet direct vulkanische activiteit waargenomen. de toestand rond de dorpen Sebudi en Sogra zijn nog steeds veilig. Toch melden verschillende nieuwsmedia een tot tweemaal verhoogde afgekondigde paraatheidsstatus in de afgelopen week.


UPDATES:

Mocht je plannen hebben je in dit gebied te begeven check dan onze updates: update 1 en update 2 en volg onze Facebookpagina.

Bekijk ook hier het unieke filmpje van de dramatische uitbarsting in 1963.


Toerisme

De vulkaan Mount Agung, of Gunung Agung, ongeveer 70 kilometer van het vakantieresort Kuta, is in 1963 voor het laatst uitgebarsten met als gevolg Meer dan 1.100 doden.

De Indonesische National Board for Disaster Management (BNPB)waarschuwde bewoners en toeristen dat zij minstens zes kilometer van de krater moeten blijven. Voor het gebied ten noorden, zuidoosten en zuidwesten geldt 7,5 kilometer.

Historie Gunung Agung

De uitbarsting van de Agung vulkaan uit 1963. Na meer dan 100 jaar slaap, kwam op 18 februari 1963 Gunung Agung tot leven. Er klonken harde geluiden en wolken die uit de krater opstegen, werden opgemerkt. Daarna volgde het uitwerpen van ‘bommen’ en blokken puin. Op 24 februari 1963 begonnen lavastromen naar beneden te stromen naar de noordelijke flank van de vulkaan. In ongeveer 18 tot 20 dagen bereikten deze een lengte van 7 km en een hoogte van 510 m boven zeeniveau. De stromen waren ongeveer 0,5-0,8 km breed en 30-40 m dik. Ruwe schattingen wijzen op een totaal volume van deze stromen van ongeveer 50 miljoen kubieke meter.

Gunung Agung activiteit 5 dagen geleden
Vulkanische activiteit

Na die fase werd de uitbarsting steeds explosiever. Op 17 maart 1963 vond de uitbarsting plaats, waarbij een eruptie-kolom van 8-10 km hoogte werd gevormd die instortte. hierna ontstonden verwoestende pyroclastische stromen. Deze stromingen bereikte afstanden van maximaal 15 km van de krater in het zuiden en oosten, bij snelheden van ongeveer 60 km per uur. Veel dorpen werden vernietigd en meer dan 1100 mensen verloren hun leven. In gebieden ten westen van de vulkaan viel 50-70 cm as. In mei stortte de zuidpiek van de kraterwand in, waardoor de hoogte 100 tot 200 meter daalde. De laagste kraterwand is op dit moment het bovenste gedeelte van de Langon rivier (2600 m).

Vooruitzichten

Toeristen word aangeraden om de nieuwsberichten rond de vulkaan op Bali goed in de gaten te houden. Mocht je plannen hebben je in dit gebied te begeven check dan onze updates: update 1 en update 2 en volg onze Facebookpagina.

Bekijk ook hier het unieke filmpje van de dramatische uitbarsting in 1963.


Lees hier onze reisverhalen voor de broodnodige reisinspiratie.

Bewaren

Bewaren

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

4 REACTIES

  1. hoi ik had een vraagje weet u misschien ook hoe vaak de vulkaan is uitgebarsten in totaal. ik doe een school project over de agung in bali. alvast bedankt.

  2. Dat is geen foto van de Gunung Agung die uitbarst maar van een eruptie elders in 2015. Niet moeilijk te zien ook dat de berg op de foto boven het artikel (inderdaad de Gunung Agung) een andere berg is dan die op de foto met de eruptie. Op de Gunung Agung is (nog) geen eruptie, of het komt of niet is onvoorspelbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.