28 november 2017

Er zijn onbevestigde berichten op socal media dat de vulkaan rotsblokken zou uitspuwen die tot 500 graden heet zijn.  De tribun Bali meldt zojuist dat deze door de politie niet aangetroffen zijn. Wel is er op verschillende plaatsen geadviseerd om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten.

Luchthaven Ngurah Rai op Bali blijft gesloten tot 29 november 07:00 uur (Lokale tijd). Dit kondigde het ministerie vanmorgen aan. Onderzoek toont aan dat asdeeltjes uit de vulkaan zich in te hoge concentraties in de vliegroutes bevinden. 400 vluchten zijn geannuleerd en enkele tienduizenden reizigers moeten zoeken naar alternatieven. De lucthaven van buureiland Lombok is gisteren weer geopend. Afhankelijk van de wind zullen luchthavens weer gesloten en of geopend kunnen worden.

Vulkaan Gunung Agung vannacht
Dit is het beeld van de vulkaan om 03:02 uur Nederlandse tijd

27 november 2017

Status van vulkaan Agung weer opgeschroefd naar niveau 4 (hoogste niveau). Er zijn tot op 12 km explosies gehoord. (of het hier onweer of explosies in de vulkaan betreft is niet geverifieerd). In Ubud is hele lichte asregen neergedaald. Er zijn stromen van koude lava waargenomen. Deze LAHAR is een mengsel van water, puin en vulcanisch materiaal.

Beeld van de vulkaan om 10:00 uur Nederlandse tijd op 28 november.
Beeld van de vulkaan om 10:00 uur Nederlandse tijd op 28 november.

26 november 2017

De activiteit van de vulkaan neemt weer toe. Er worden meer seismische trillingen gemeten. De alertheidscode voor het luchtverkeer gaat naar code ROOD. Een aswolk bereikt het dorp Suter, 8 km ten zuiden van de vulkaan. Op 27 november 2017 om 00:37 (Nederlandse tijd) vond er een nieuwe uitbarsting plaats, de tweede in minder dan een week. De internationale luchthaven Ngurah Rai is op 26 november 2017 gesloten, waardoor veel toeristen zijn gestrand. De sluiting van de luchthaven werd vervolgens op 29 november verlengd tot 07.00 uur.

25 november 2017

Een magmatische uitbarsting begon vroeg op zaterdag 25 november. De resulterende pluim zou ongeveer 1.5-4 km boven de top van de krater stijgen, naar het zuiden afdrijven en de omgeving bestrooien met een dunne laag donkere as, waardoor sommige luchtvaartmaatschappijen vluchten naar Australië en Nieuw-Zeeland zouden annuleren. Later werd een oranje gloed rond de krater waargenomen, wat suggereert dat er inderdaad nieuw magma aan de oppervlakte was gekomen.

stroomgebied Gunung Agung

21 november 2017

Ineens is daar weer een freatische uitbarsting (Stoom) om 10:05 uur Nederlandse tijd. Deze freatische uitbarsting wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de hevige regen die ineens verdampt in de hitte van de krater.

27 september tot 29 oktober 2017

Ondanks de aanhoudende aardschokken lijkt de vulkaan relatief rustig. Op 29 oktober 2017 gaat de hoogste alertheidsfase naar één niveau lager. Tot nu toe zijn er zo een 60.000 annuleringen van toeristen. Dit wordt mede toegeschreven aan de ten onrechte gezaaide paniek op sociale media en de hoaxes met totaal irrelevante foto’s en video’s van andere uitbarstingen en vulkanen.

27 september 2017′

De overheid plaatst een ‘early warning system’ op de flanken van de Gunung Agung. Aantal evacuées is inmiddels opgelopen tot ruim 96.000

26 september 2017

De regelmatige aardschokken houden aan. Op deze dag bezoekt ook Joko Widodo, president van Indonesië Bali. Inmiddels zijn er 357 opvangkampen ingericht in 9 regio’s van Bali. Het gaat al over 57.428 evacuées. Ook in Denpassar zijn er al opvangplekken voor ruim 2200 mensen.

25 september 2017

Diverse landen waarschuwen voor alertheid met betrekking tot reizen naar Bali. Toeristen wordt geadviseerd het nieuws goed in de gaten te houden. Tussen 00:00 uur en 12:00 uur worden er 227 vulkanische en 14 tektonische bevingen gemeld. Er bouwt zich steeds meer magma op in de krater van de vulkaan. Diverse omliggende luchthavens worden in gereedheid gebracht om binnenlands vliegverkeer eventueel om te leiden en op te vangen.

24 september 2017

In september 2017 verhoogde een toename van seismische activiteit rondom de vulkaan de alertheid naar het hoogste niveau en ongeveer 122.500 mensen werden geëvacueerd vanuit hun huizen rond de vulkaan. De Indonesische nationale autoriteit voor rampenbeheer heeft op 24 september een uitsluitingszone van 12 kilometer rondom de vulkaan afgekondigd. Er worden diverse plunderaars en criminelen aangehouden in de geëvacueerde dorpen.

23 september 2017

Besakih Tempel wordt gesloten voor toeristen. Alle monniken worden per direct geëvacueerd. De organisatie van Hindoes in Bali schort alle religieuze bijeenkomsten op tot nader order.

Een blik op de ingangstrappen van de Hindoe Tempel Bali Indonesië van Pura Besakih
Een blik op de ingangstrappen van de Hindoe Tempel Bali Indonesië van Pura Besakih

18 september 2017

De status van de vulkaan is opgeschaald naar niveau: ‘watch’. Uit metingen door het PVMBG zijn verontrustende resultaten gekomen. Dit nieuws is doorgezet naar het Regionaal Rampen Management Agentschap(BPBD). De overheid  is begonnen met het evacueren van duizenden bewoners in een straal tot 7,5 km van de krater.

14 september 2017

Dorp op de Flanken van de vulkaan Gunung Agung
Dorp op de Flanken van de vulkaan Gunung Agung

Het dreigingsniveua van de vulkaan wordt opgeschaald naar niveau 2. Er wordt een verboden gebied ingesteld van 3 km rond de krater. Dit nadat metingen hadden uitgewezen dat er vulkanische en tektonische activiteit was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer