Vulkaan Gunung Agung, het verhaal tot nu toe
28 november 2017
Er zijn onbevestigde berichten op socal media dat de vulkaan rotsblokken zou uitspuwen die tot 500 graden heet zijn. De tribun Bali meldt zojuist dat deze door de politie niet aangetroffen zijn. Wel is er op verschillende plaatsen geadviseerd om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten.
Luchthaven Ngurah Rai op Bali blijft gesloten tot 29 november 07:00 uur (Lokale tijd). Dit kondigde het ministerie vanmorgen aan. Onderzoek toont aan dat asdeeltjes uit de vulkaan zich in te hoge concentraties in de vliegroutes bevinden. 400 vluchten zijn geannuleerd en enkele tienduizenden reizigers moeten zoeken naar alternatieven. De lucthaven van buureiland Lombok is gisteren weer geopend. Afhankelijk van de wind zullen luchthavens weer gesloten en of geopend kunnen worden.
27 november 2017
Status van vulkaan Agung weer opgeschroefd naar niveau 4 (hoogste niveau). Er zijn tot op 12 km explosies gehoord. (of het hier onweer of explosies in de vulkaan betreft is niet geverifieerd). In Ubud is hele lichte asregen neergedaald. Er zijn stromen van koude lava waargenomen. Deze LAHAR is een mengsel van water, puin en vulcanisch materiaal.
26 november 2017
De activiteit van de vulkaan neemt weer toe. Er worden meer seismische trillingen gemeten. De alertheidscode voor het luchtverkeer gaat naar code ROOD. Een aswolk bereikt het dorp Suter, 8 km ten zuiden van de vulkaan. Op 27 november 2017 om 00:37 (Nederlandse tijd) vond er een nieuwe uitbarsting plaats, de tweede in minder dan een week. De internationale luchthaven Ngurah Rai is op 26 november 2017 gesloten, waardoor veel toeristen zijn gestrand. De sluiting van de luchthaven werd vervolgens op 29 november verlengd tot 07.00 uur.
25 november 2017
21 november 2017
Ineens is daar weer een freatische uitbarsting (Stoom) om 10:05 uur Nederlandse tijd. Deze freatische uitbarsting wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de hevige regen die ineens verdampt in de hitte van de krater.
27 september tot 29 oktober 2017
Ondanks de aanhoudende aardschokken lijkt de vulkaan relatief rustig. Op 29 oktober 2017 gaat de hoogste alertheidsfase naar één niveau lager. Tot nu toe zijn er zo een 60.000 annuleringen van toeristen. Dit wordt mede toegeschreven aan de ten onrechte gezaaide paniek op sociale media en de hoaxes met totaal irrelevante foto’s en video’s van andere uitbarstingen en vulkanen.
27 september 2017′
De overheid plaatst een ‘early warning system’ op de flanken van de Gunung Agung. Aantal evacuées is inmiddels opgelopen tot ruim 96.000
26 september 2017
De regelmatige aardschokken houden aan. Op deze dag bezoekt ook Joko Widodo, president van Indonesië Bali. Inmiddels zijn er 357 opvangkampen ingericht in 9 regio’s van Bali. Het gaat al over 57.428 evacuées. Ook in Denpassar zijn er al opvangplekken voor ruim 2200 mensen.
25 september 2017
Diverse landen waarschuwen voor alertheid met betrekking tot reizen naar Bali. Toeristen wordt geadviseerd het nieuws goed in de gaten te houden. Tussen 00:00 uur en 12:00 uur worden er 227 vulkanische en 14 tektonische bevingen gemeld. Er bouwt zich steeds meer magma op in de krater van de vulkaan. Diverse omliggende luchthavens worden in gereedheid gebracht om binnenlands vliegverkeer eventueel om te leiden en op te vangen.
24 september 2017
23 september 2017
Besakih Tempel wordt gesloten voor toeristen. Alle monniken worden per direct geëvacueerd. De organisatie van Hindoes in Bali schort alle religieuze bijeenkomsten op tot nader order.
18 september 2017
De status van de vulkaan is opgeschaald naar niveau: ‘watch’. Uit metingen door het PVMBG zijn verontrustende resultaten gekomen. Dit nieuws is doorgezet naar het Regionaal Rampen Management Agentschap(BPBD). De overheid is begonnen met het evacueren van duizenden bewoners in een straal tot 7,5 km van de krater.
14 september 2017
Het dreigingsniveua van de vulkaan wordt opgeschaald naar niveau 2. Er wordt een verboden gebied ingesteld van 3 km rond de krater. Dit nadat metingen hadden uitgewezen dat er vulkanische en tektonische activiteit was.
Food en koken zijn mijn passie! Die passie kan ik kwijt als foodtrucker van 4 foodtrucks, die ik samen met mijn gezin vol passie bestier en bestuur. Mijn passie voor de bergen heb ik opgedaan tijdens mijn skivakanties en de vele reizen die ik heb gemaakt over de hele wereld. Het overweldigende gevoel dat je krijgt door de grootsheid, de stilte en de ruwheid van de natuur moet iedereen gewoon ervaren. Dat is wat ik jullie in mijn artikelen wil laten “proeven”.