Paragliden boven het meer van Bohinj

Starend vanaf het hoogste punt van de berg geniet ik van het uitzicht dat ik heb over het meer van Bohinj. De berg waarop ik mij bevind is 980 meter hoog. Het helderblauwe water heeft van bovenaf een diepe blauwe kleur gekregen. Het is mooi en rustgevend, de zon schijnt en er staat niet heel veel wind. Samen met een aantal andere springers ga ik vandaag mijn eerste tandemsprong maken zwevend over het mooiste meer van Slovenië. Even heb ik getwijfeld of het wel de moeite waard zou zijn om 100 euro in iets meer dan 10 minuten de “lucht” in te gooien. Natuurlijk heb ik na afloop geen enkel moment spijt gehad. Zoals mijn piloot zei: “je gaat een gevoel beleven die je nog nooit hebt gevoeld” en dat klopte.

Paraglide plek

Vanaf camping(Zlatarog) werd ik opgehaald met een busje met mijn mede-paragliders. We volgden een steil smal kronkelweggetje dat ons naar de top van de berg leidde. Daar moesten we nog een kwartier lopen om bij de paraglide plek te komen. Onderweg raakte ik in gesprek met één van de 5 piloten. Ik schatte hem midden 50. Hij bleek een rugzak vol ervaring te hebben. Over de rugzak die hij met zich meedroeg gesproken, deze was 28 kilo en dus niet heel erg prettig om hem mee te sjouwen. Ik vroeg hem naar het aantal sprongen dat hij had gemaakt. Hij gaf aan de tel kwijt zijn geraakt. De piloot heeft hiervoor een kantoorbaan gehad maar heeft inmiddels het mooiste beroep dat er is. Snappen doe ik het uiteraard. De vriendelijke piloot heeft van verschillende bergen in verscheidende landen gesprongen, zoals de Himalaya. Toen ik vroeg welke plek de mooiste was antwoorde hij hier bij het meer van Bohinj. Of dit kwam doordat hij een echte Sloveen was en zijn land wilde promoten geen idee. Ik besloot om hem op zijn woord te geloven want het uitzicht alleen al was overweldigend.

Boven op de berg
Boven op de berg, klaar voor de sprong.

Lopen, rennen en spring

De parachute werd gereed gemaakt en mijn rugzak wat tegelijkertijd mijn zitje was kreeg ik alvast om. Even later werd ik vast geklikt aan de piloot. Terwijl mijn mede-paragliders vol stalen zenuwen en kleffe handjes op een afstandje stonden toe te kijken kende ik geen angst. Misschien ben ik daar te nuchter voor en heb ik dat aan mijn Friese afkomst te danken. Ik was alvast aan het genieten van het moment dat komen zou. Ondertussen kreeg ik de instructies van het springen uitgelegd. Lopen, lopen, rennen, rennen en jump. Het schijnt dat veel mensen bevriezen tijdens de overgang van het lopen naar rennen omdat je dan niet vooruit lijkt te komen. Een aantal gingen mij voor. Ze verdwenen met overwinningskreten de lucht in. Daarna was ik aan de beurt. Het rennen was belangrijk en ik rende zo hard als ik kon tot mijn voeten de grond niet meer raakten. Mijn jump volgde. Daar zweefde ik dan boven het indrukwekkende meer van Bohinj. Het moment van de sprong en het gevoel dat je hebt terwijl je boven het meer en de boomtoppen zweeft is onbeschrijfelijk. Mijn gedachten schakelden zich uit, ik voelde mij zo vrij als een vogel. De piloot speelde met de wind. Kon dit moment maar eeuwig duren. Ik genoot van het uitzicht en het prachtige meer. Ik ervaarde het gevoel van vrijheid en even los van de wereld te zijn.

Zo vrij als een vogel boven het meer van Bohinj
Zo vrij als een vogel boven het meer van Bohinj

Landing

Helaas duurden de minuten in de lucht geen eeuwigheid en hangt de duur van het vliegen af van de wind in samenhang met de zon. Mijn landing kwam in zicht. Ik had verwacht dat dit het moeilijkste moment zou worden. Mijn piloot maakte een bochtje waarbij de grond steeds sneller en dichterbij kwam. Het volgende moment kreeg ik de opdracht om te gaan staan. Ik volgde zijn instructies op, landde met beide benen op de grond en liep nog een klein stukje vooruit. Het resultaat een foutloze landing. Ik bedankte mijn piloot die zich opnieuw klaar maakte voor de volgende sprong. Terwijl ik het nagenietend aan het meer lag, zag ik daar de eerste parachutes alweer in de lucht hangen. Wat een ervaring! Overwin je hoogtevrees als je die hebt en ga paragliden!

Onvergetelijke paraglide flight boven het meer van Bohinj
Onvergetelijke paraglide flight boven het meer van Bohinj

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer