Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Paragliden boven het meer van Bohinj

Starend vanaf het hoogste punt van de berg geniet ik van het uitzicht dat ik heb over het meer van Bohinj. De berg waarop ik mij bevind is 980 meter hoog. Het helderblauwe water heeft van bovenaf een diepe blauwe kleur gekregen. Het is mooi en rustgevend, de zon schijnt en er staat niet heel veel wind. Samen met een aantal andere springers ga ik vandaag mijn eerste tandemsprong maken zwevend over het mooiste meer van Slovenië. Even heb ik getwijfeld of het wel de moeite waard zou zijn om 100 euro in iets meer dan 10 minuten de “lucht” in te gooien. Natuurlijk heb ik na afloop geen enkel moment spijt gehad. Zoals mijn piloot zei: “je gaat een gevoel beleven die je nog nooit hebt gevoeld” en dat klopte.

Paraglide plek

Vanaf camping(Zlatarog) werd ik opgehaald met een busje met mijn mede-paragliders. We volgden een steil smal kronkelweggetje dat ons naar de top van de berg leidde. Daar moesten we nog een kwartier lopen om bij de paraglide plek te komen. Onderweg raakte ik in gesprek met één van de 5 piloten. Ik schatte hem midden 50. Hij bleek een rugzak vol ervaring te hebben. Over de rugzak die hij met zich meedroeg gesproken, deze was 28 kilo en dus niet heel erg prettig om hem mee te sjouwen. Ik vroeg hem naar het aantal sprongen dat hij had gemaakt. Hij gaf aan de tel kwijt zijn geraakt. De piloot heeft hiervoor een kantoorbaan gehad maar heeft inmiddels het mooiste beroep dat er is. Snappen doe ik het uiteraard. De vriendelijke piloot heeft van verschillende bergen in verscheidende landen gesprongen, zoals de Himalaya. Toen ik vroeg welke plek de mooiste was antwoorde hij hier bij het meer van Bohinj. Of dit kwam doordat hij een echte Sloveen was en zijn land wilde promoten geen idee. Ik besloot om hem op zijn woord te geloven want het uitzicht alleen al was overweldigend.

Boven op de berg
Boven op de berg, klaar voor de sprong.

Lopen, rennen en spring

De parachute werd gereed gemaakt en mijn rugzak wat tegelijkertijd mijn zitje was kreeg ik alvast om. Even later werd ik vast geklikt aan de piloot. Terwijl mijn mede-paragliders vol stalen zenuwen en kleffe handjes op een afstandje stonden toe te kijken kende ik geen angst. Misschien ben ik daar te nuchter voor en heb ik dat aan mijn Friese afkomst te danken. Ik was alvast aan het genieten van het moment dat komen zou. Ondertussen kreeg ik de instructies van het springen uitgelegd. Lopen, lopen, rennen, rennen en jump. Het schijnt dat veel mensen bevriezen tijdens de overgang van het lopen naar rennen omdat je dan niet vooruit lijkt te komen. Een aantal gingen mij voor. Ze verdwenen met overwinningskreten de lucht in. Daarna was ik aan de beurt. Het rennen was belangrijk en ik rende zo hard als ik kon tot mijn voeten de grond niet meer raakten. Mijn jump volgde. Daar zweefde ik dan boven het indrukwekkende meer van Bohinj. Het moment van de sprong en het gevoel dat je hebt terwijl je boven het meer en de boomtoppen zweeft is onbeschrijfelijk. Mijn gedachten schakelden zich uit, ik voelde mij zo vrij als een vogel. De piloot speelde met de wind. Kon dit moment maar eeuwig duren. Ik genoot van het uitzicht en het prachtige meer. Ik ervaarde het gevoel van vrijheid en even los van de wereld te zijn.

Zo vrij als een vogel boven het meer van Bohinj
Zo vrij als een vogel boven het meer van Bohinj

Landing

Helaas duurden de minuten in de lucht geen eeuwigheid en hangt de duur van het vliegen af van de wind in samenhang met de zon. Mijn landing kwam in zicht. Ik had verwacht dat dit het moeilijkste moment zou worden. Mijn piloot maakte een bochtje waarbij de grond steeds sneller en dichterbij kwam. Het volgende moment kreeg ik de opdracht om te gaan staan. Ik volgde zijn instructies op, landde met beide benen op de grond en liep nog een klein stukje vooruit. Het resultaat een foutloze landing. Ik bedankte mijn piloot die zich opnieuw klaar maakte voor de volgende sprong. Terwijl ik het nagenietend aan het meer lag, zag ik daar de eerste parachutes alweer in de lucht hangen. Wat een ervaring! Overwin je hoogtevrees als je die hebt en ga paragliden!

Onvergetelijke paraglide flight boven het meer van Bohinj
Onvergetelijke paraglide flight boven het meer van Bohinj

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer