Hike de WAIWI – van Waidring naar Wildseeloder

Outdoorinspiratie van Pauline van der Waal | PillerseeTal

Het Oostenrijkse PillerseeTal is perfect om te hiken, biken en klimmen. Heb je het écht goed te pakken, dan is de langeafstandswandeling door het PillerseeTal misschien wel iets voor jou. Hierbij leg je in 3 dagen 50 kilometer en 3200 hoogtemeters af van Waidring naar de Wildseeloder. Hoogtepunten tijdens de tocht zijn de ‘huisberg’ van Waidring, de prachtige Pillersee, het Jacobskruis op de top van de Buchensteinwand en natuurlijk het meer van Wildseeloder.

Overzicht van de verschillende etappes van de WAIWI-trail. Bron www.kitzbueheler-alpen.com
Overzicht van de verschillende etappes van de WAIWI-trail. Bron www.kitzbueheler-alpen.com

De eerste dag is meteen ook de pittigste

De eerste dag loop je van Waidring via de Hausberg, Schaflberg en Kirchberg naar St. Jakob in Haus. We beginnen rustig op de huisberg van Waidring. Vervolgens loop je door de prachtige en romantische Weissbachkloof. Je geniet onderweg van prachtige vergezichten en de rust in de bergen. Een pauze bij de Winterstelleralm is een must, waar je de huisgemaakte kaas en worst krijgt voorgeschoteld. Vervolgens loop je naar beneden richting St. Jakob in Haus. Je loopt langs prachtige oude boerderijen en in de verte zie je het Jacobskruis al staan. Maar die staat pas morgen op het programma!

In totaal leg je in zo’n acht uur 21,8 km af. Daarbij maak je 1180 hoogtemeters bergop en 1086 naar beneden. Het hoogste punt ligt op 1678 meter.

De route loopt langs St Ulrich am Pillersee © defrancesco
De route loopt langs St Ulrich am Pillersee © defrancesco

Een rustigere eerste dag is ook mogelijk

Gaat je dit iets te ver? Dan kun je ook kiezen voor een variant van deze route. Hierbij loopt je van Waidring via de Pillersee naar St. Jakob in Haus. Je begint hetzelfde als bij de originele route, maar wijkt al snel af richting Oberweissback. Je eerste koffie drink je bij het Alpengasthof met uitzicht op de Steinplatte. Neem een kijkje bij de Rechensaukapel. Lunchen doe je bij Gasthof St. Adolari, waarna je richting de prachtige smaragdgroene Pillersee wandelt. Even pootjebaden om de voeten te verfrissen. Nog een stukje verder zie je in de verte het bekende Jacobskruis op de Buchensteinwand. Het laatste stuk is weer hetzelfde als de originele route en je komt dus ook in St. Jakob in Haus uit.

Nog een stukje verder zie je in de verte het bekende Jacobskruis op de Buchensteinwand

Op deze manier loop je zestien kilometer in ongeveer zes uur tijd. Je wandelt in totaal 420 meter omhoog en je hoogste punt ligt op 1120 meter.

Het bekende 'Jakobskreuz' op de top © Andreas Langreiter
Het bekende ‘Jakobskreuz’ op de top © Andreas Langreiter
De karakteristieke Oostenrijkse bouwstijl © defrancesco
De karakteristieke Oostenrijkse bouwstijl © defrancesco

Op dag twee bezoek je het bekende Jacobskruis

Na lekker uitgeslapen te hebben in je gastvrije pension vertrek je voor de tweede etappe van deze route. Vanaf St. Jakob in Haus loop je naar de Buchensteinwand. Op de top staat het 30 meter hoge Jacobskruis en natuurlijk kun je dit bouwwerk beklimmen. Was de omgeving al mooi, vanaf het uitzichtplateau zijn de omliggende bergen helemaal schitterend. Mocht je de kilometers van gisteren nog in de benen voelen, dan kun je ook de lift naar boven nemen.

Na dit letterlijke hoogtepunt vervolg je de weg richting de Wildseelodersee en als je wilt kun je met een bootje het meer op. Vervolgens is het nog maar een klein stukje naar het Wildseeloderhaus waar een heerlijk diner en lekker bed op je wacht.

Vandaag heb je ongeveer acht uur gewandeld en zeventien kilometer afgelegd. Met 1700 meter omhoog en 671 naar beneden is dit ook een inspannende dag. Het hoogste punt vandaag is 1854 meter.

Geniet van de prachtige Wildseeloder © Toni Niederwieser
Geniet van de prachtige Wildseeloder © Toni Niederwieser
Geniet van elke stap op de route © Sina Bodingbauer
Geniet van elke stap op de route © Sina Bodingbauer

De laatste dag bereiken we het hoogste punt

Op deze laatste dag lopen we van de Wildseelodersee via de Wildseeloder Gipfel naar Fieberbrunn. We starten de dag met een stevig ontbijt en zetten koers richting de Wildseeloderpiek op 2118 meter, het hoogste punt van de route. Neem vooral de tijd om vanaf hier om je heen te kijken. Waarschijnlijk ga je helemaal op in het prachtige uitzicht, maar eens moet je toch de weg naar beneden aanvangen.

neem een verfrissende duik in de Lauchsee voordat je Fieberbrunn in wandelt

Onderweg kom je diverse authentieke berghutten tegen die uitnodigen voor een koffie en later natuurlijk een lunch. Je passeert het middenstation van de gondel vanuit Fieberbrunn waardoor je weet dat het einde van je tocht nu echt in zicht is. Of neem je nog een verfrissende duik in de Lauchsee voordat je Fieberbrunn in wandelt? Eenmaal daar aangekomen eindig je je wandeling met een drankje op het terras. De piek van de Wildseeloder zie je nog precies boven de bergen uit. Wat een heerlijke tocht!

Deze laatste dag is 11,2 kilometer lang en je loopt daar zo’n vier uur over. Je stijgt 320 meter en daalt er 1378 af. De top van vandaag lag op 2118 meter.

Uitzicht vanaf de Wildseeloder Gipfel in Fieberbrunn © TVB PillerseeTal
Uitzicht vanaf de Wildseeloder Gipfel in Fieberbrunn © TVB PillerseeTal

Verzamel stempels en haal je speldje

Zoals je bij de Vierdaagse een kruisje krijgt, krijg je na het volbrengen van deze tocht natuurlijk ook een beloning. Zorg ervoor dat je tijdens de route alle nodige stempels verzameld en wanneer je deze kunt tonen bij het infopunt of het Hotel Alte Post in Fieberbrunn krijg je het felbegeerde WAIWI-speldje.

Wandelen in Waidring © Helmut Lackner
Wandelen in Waidring © Helmut Lackner

Meer informatie

Wil je alle uitgebreide informatie en de exacte routes eerst nalezen? Dat kan! Meer informatie vind je op de website. Als je meer wilt weten over het PillerseeTal als vakantiebestemming, lees dan het artikel over hiken, biken en klimmen in het PillerseeTal, of lees hier meer.

Waiwi Logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.