Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Wakker worden met een view in Livigno

Een reisverhaal van Karin Nijhof

Feel the Alps, is de slogan van het Italiaanse dorp Livigno. Niet voor niets heeft Livigno deze slogan. Het Italiaanse dorp wordt namelijk aan alle kanten omgeven door bergen. Voor mij als Mountainreporter en natuurliefhebber is dat volop genieten in een omgeving die al je zintuigen doet prikkelen. Het alpenlandschap nodigt uit tot het doen van vele sportieve activiteiten. Inspanning en ontspanning, beiden zijn te vinden in Livigno!

"Feel the Alps"
“Feel the Alps” fotocredits, Karin Nijhof

Ligging Livigno

Het dorp Livigno ligt op een hoogte van 1816 meter en is omgeven door de Alpen. Het dichtstbijzijnde vliegveld is de luchthaven van Innsbruck, dat in Oostenrijk ligt. De aankomst op het kleine vliegveld, de bergen op de achtergrond die het decor van Innsbruck vormen en de liters verse berglucht die mijn longblaasjes vullen, zorgen voor een aangenaam vakantiegevoel. Hoewel het naar Livigno nog drie uur rijden is, is het geen straf om de route hier naar toe af te leggen. Via de Reschenpass bereiken we uiteindelijk Livigno.

Bijzonder aan deze pas is dat we door Oostenrijk en Zwitserland naar Italië rijden. Onderweg worden we verrast met een prachtig natuurlandschap. De Reschenpass leidt naar de klokkentoren in het plaatsje Nauders (dat midden in een stuwmeer ligt) waar we stoppen om foto’s te maken. In de verte op de foto’s zie je nog sneeuw op de bergen liggen!

Vliegveld Innsbruck
Vliegveld Innsbruck, fotocredits Karin Nijhof
Klokkentoren, Reschenpass
Klokkentoren in Nauders, via de Reschenpass, fotocredits Karin Nijhof

De Reschenpass (van Innsbruck naar Livigno) is absoluut de moeite waard om te rijden. Het is één van de twee wegen om in Livigno te komen. Net voor Livigno passeren we een tunnel. Bijzonder aan deze tunnel is dat het een drie kilometer lange tunnelbuis is, die uit één rijbaan bestaat. Stoplichten zorgen voor een goede afwisseling van het verkeer tussen noord en zuid en tegengestelde richting. Bijzonder feitje, in de winter moet je op de zaterdagen voor 10.00 uur uit de tunnel aan de kant van Livigno zijn. Deze wordt namelijk afgesloten voor het verkeer in die richting.

Livigno heeft een bijzondere geografische en vroeger geïsoleerde ligging

Zodra we de tunnel uitrijden, rijden we de Zwitserse kant van Livigno binnen, een weg die langs het stuwmeer “Lago di Livigno gaat”. Livigno heeft een bijzondere geografische en vroeger geïsoleerde ligging. Ooit is er een deal met Zwitserland en Italië gesloten. De Italianen kregen de tunnel (die functioneerde als een soort van dijk). De elektriciteit die opgewekt wordt door de waterkrachtcentrale gaat naar de Zwitsers,(het stuwmeer is eigenlijk gebouwd voor de aanvoer van materialen voor de centrale). Mede door de geografische ligging is het dorp Livigno belastingvrij.

Livigno

Het Italiaanse Livigno wordt omsloten door Zwitserland. Het dorp zelf telt ongeveer 6400 inwoners. Het heeft twee keer zoveel overnachtingsplekken voor toeristen. Hotels, appartementen en kampeerplekken zijn ingericht voor vakantiegangers. Ik verbleef in het driesterrenhotel “Crosal” dat een eigen welness heeft. Daarnaast heeft het hotel een uitgebreid ontbijtbuffet. Hoewel ik het hotel een aangename verblijfplaats vind, gaat er voor mij niets boven kamperen in een tent. Helemaal als de kampeerplek zich op een hoogte van 2850 meter bevindt. Yes, ik ging deze uitdaging aan en deed een geweldige nacht-hike naar de top van de “Monte delle Rezze”.

Livigno
Livigno in de verte, fotocredits, Karin Nijhof

Nacht-hiken

De gondel naar de “Monte Carosello 3000” brengt ons naar het beginpunt van onze hike. Voordat we deze hike maakten, dineerden we eerst bij het grote “Ristoro Carosello3000″restaurant, waar we een prachtig panoramisch uitzicht over de bergen zouden moeten hebben. Het uitzicht werd enigszins belemmerd door donkere wolken die boven de Alpen rond hingen. Een kleine wolkbreuk en enkele bliksemschichten in de verte zorgden toch voor unieke beelden.

Na een heerlijk diner, met een typisch overheerlijk Italiaanse borrelplank als voorgerecht vertrokken we met een goed gevulde maag naar de top van de “Monte delle Rezze”. Gelukkig was het gestopt met regenen maar hingen er nog wel donkere wolken boven de bergen. Later zorgden deze wolken voor prachtige plaatjes omdat de laatste zonnestralen zich door de wolken probeerden te dringen. Het resulteerde in een rode gloed over de toppen van de bergen. Fotomoment waardig!

De laatste zonnestralen tussen de wolken door. Livigno
De laatste zonnestralen tussen de wolken door, Livigno, fotocredits; Karin Nijhof
"Nacht- hiken naar de Monte dele Rezze"
“Nacht- hiken naar de Monte delle Rezze”, fotocredits Karin Nijhof
“Nacht- hiken naar de Monte delle Rezze”, fotocredits Karin Nijhof
Bergmeer, hiken, Livigno
Bergmeer, hiken, Livigno, fotocredits, Karin Nijhof

Mooie landschappen

Tijdens onze hike-tocht kwamen we de meest mooie landschappen tegen. Bruin-groenige rotswanden bedekt met sneeuw, smalle rotsachtige paden, losliggende stenen, een bergmeer en bergpieken om ons heen zorgde voor een afwisselende vergezichten tijdens onze hike-tocht naar de top. Net voor het donker en net voordat er een onweersbui losbarstte, kwamen we aan bij onze overnachtingsplek. Op de top van de “Monte delle Rezze” op 2850 meter, stonden een aantal tentjes opgebouwd met een waanzinnig uitzicht over het dorp Livigno. Overweldigend mooi.

De top van de Monte dele Rezze
De top van de Monte delle Rezze, ochtend view, fotocredits, Karin Nijhof

In de buurt van de tentjes stond een stenen hut (met kookgelegenheid,) waar je overigens gratis kan verblijven en/of overnachten. Het uitzicht was fenomenaal op het toppunt van de “Monte delle Rezze”. Het ontwaken tijdens de zonsopgang was één van de bijzondere hoogtepunten van deze reis!

“Het ontwaken tijdens de zonsopgang was het één van de bijzondere hoogtepunten van deze reis”

Livigno tijdens zonsopkomst
Livigno tijdens zonsopkomst, fotocredits: Karin Nijhof
Livigno tijdens zonsopkomst
Livigno tijdens zonsopkomst fotocredits: Karin Nijhof
wakker worden met een view, Livign
Wakker worden met een view, Livigno, fotocredits: Karin Nijhof

Meer weten over deze bijzondere (gratis) overnachtingsplek? In mijn volgende artikel geef ik hier tips over en beschrijf ik de hike-tocht waarbij we de “Pizzo Campaccio” beklommen,  welke 3000 meter ligt!


Lees alles over activiteiten in Livigno op www.livigno.eu/en/


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer