Serre-Ponçon: zee in de bergen

Door: Pauline van der Waal | Fan van Zuidelijke Alpen

Voor bergliefhebbers die ook echte waterratten zijn, hebben de Franse Zuidelijke Alpen een geweldige verrassing in petto: het meer van Serre-Ponçon! Dit in de Alpes du Sud gelegen meer, dat het één na grootste stuwmeer van Europa is, ligt als een plaatje tussen de hoge bergen.

Omringd door prachtige strandjes, met gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar en ongekende mogelijkheden om te zwemmen en varen is Serre-Ponçon een absolute must-visit. En dat niet alleen, want de mogelijkheden om te wandelen rond het meer zijn bijna eindeloos. Net als de mountainbikepaden en andere opties als paardrijden, paragliden en klimmen. Voor de avontuurlijke outdoorliefhebber zijn de Zuidelijke Alpen een heerlijke bestemming!

Foto: le naturographe Hautes-Alpes
Foto: le naturographe Hautes-Alpes

Het meer dat eerder een zee is

Je hoeft echt niet meer naar de Middelandsezeekust als je Serre-Ponçon hebt gezien. De kust is bezaaid met wilde baaien en prachtige strandjes en overal geniet je van het heerlijke turquoise water. Alsof je hier al aan de Côte d’Azur ligt!

Toch is Serre-Ponçon geen echte zee, maar een stuwmeer. Halverwege de twintigste eeuw werd er een dam gebouwd om de rivier de Durance te reguleren, waardoor één van de beroemdste toeristische bestemmingen in de Hautes-Alpes ontstond. Het meer wordt gevoed door de rivieren Durance en Ubaye, en het water wordt gebruikt voor irrigatie en de dam als waterkrachtcentrale om de omgeving van elektriciteit te voorzien.

Flaneer in het mondaine plaatsje Embrun

Aan de monding van het meer ligt Embrun, ook wel het ‘Nice van de Alpen’ genoemd. Het heerlijke klimaat en het culturele erfgoed zoals de kathedraal Notre-Dame du Real, de abdij van Boscodon en de kerk van Savines-le-Lac nodigen uit tot een bezoekje. Het stadje heeft zelfs het label Ville et Pays d’Art et d’Histoire (Stad en Land van Kunst en Geschiedenis).

Foto: M.Di-Duca

Of bezoek Saint-Vincent-les-Fort en Savines-le-Lac

Als je op zoek bent naar een meer natuurlijke omgeving, dan ga je naar Saint-Vincent-les-Forts met een prachtig uitzicht op het meer van Serre-Ponçon. Dit dorp ligt op een rotsachtige uitloper van de bergen op een hoogte van 1.280 meter. Je maakt vanaf hier geweldige wandeltochten, ook in de winter wanneer je de wandelroutes met sneeuwschoenen kunt ontdekken.

Savines-le-Lac is een bijzonder plaatsje, want de afgelopen 700 jaar heeft het dorp maar liefst drie verschillende locaties gehad. Het is één van de dorpen die verplaatst moesten worden voor de bouw van de stuwdam. Daarvoor was het dorpje na de Franse Revolutie al eens compleet verlaten. Het ziet ernaar uit dat het inmiddels onder toeristen geliefde Savines-le-Lac voorlopig niet meer hoeft te verhuizen.

Foto: Valentin Pacaut – The Explorers

Lekker eten en drinken in de regio

Wij vinden dat een vakantie niet compleet is als je naast al je inspanning niet genoeg tijd besteedt aan ontspanning. En dat kan toch niet beter dan met lekker eten en drinken uit de streek? Strijk neer bij één van de vele restaurants die de regio rijk is.

De Zuidelijke Alpen worden beïnvloed door de bergen, maar ook door het zuiden: het milde klimaat zorgt voor een Provençaalse tint met lavendel en tijm. In de vallei van de Durance bij Serre-Ponçon zie je appel- en peerboomgaarden zover het oog rijkt. Ook liggen hier wijngaarden, zodat een lokale wijn niet mag ontbreken.

Foto: Valentin Pacaut – The Explorers

Meer over Serre-Ponçon en de Zuidelijke Alpen

De Zuidelijke Alpen in Frankrijk zijn een bijzondere mix van Alpen en de Middellandse Zee, en bij Serre-Ponçon is dat misschien nog wel meer zo. Je geniet er van water(sport) zoals je ook aan de zeekust zou doen, maar bent ook in een oogwenk hoog in de bergen. Daarom zijn de Zuidelijke Alpen een fantastische bestemming voor een actieve vakantie.

Ga wandelen, fietsen en klimmen, of kies een activiteit in of op het water. De keuze is enorm. Je vindt in de Alpes du Sud rust en ruimte, gezelligheid, Franse cultuur en traditie en natuurlijk wilde natuur en dieren. In de winter kun je prachtig skiën in één van de vele skigebieden in de regio.

Je kunt met de auto naar de Zuidelijke Alpen, naar Briançon is het vanaf Utrecht zo’n 1.100 kilometer. Je kunt ook met de TGV naar Valence, Aix-en-Provence of Marseille reizen en verder met een regionale trein of bus. Vliegen kan ook, op Marseille, Lyon, Grenoble en Nice. Op de luchthaven pak je de trein of bus, of een huurauto.

Wil je meer weten over de de natuur in de Zuidelijke Alpen of Serre-Ponçon? Dan kijk je op de website van Alpes du Sud (in het Engels).

Lees meer over de Zuidelijke Alpen / Alpes du Sud (in het Engels)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.