Thüringen is het groene hart van Duitsland

Door Pauline van der Waal | Thüringen

Op zoek naar een geweldige locatie om te wandelen en fietsen op niet al te grote reisafstand? Die vind je in Thüringen! Op nog geen zes uur rijden vanaf Utrecht liggen schitterende natuurgebieden afgewisseld met interessante oude steden. Bovendien zijn er vele kilometers aan fiets- en wandelwegen uitgezet. Eén van de hoogtepunten voor natuurliefhebbers is het Thüringer Wald.

Is Thüringen jouw volgende vakantiebestemming? Foto: Walter Schmitz
Is Thüringen jouw volgende vakantiebestemming? Foto: Walter Schmitz

Thüringer Wald geliefde vakantiebestemming

Het Thüringer Wald is een bekend vakantiegebied en wordt niet voor niets het groene hart van Duitsland genoemd. Om al het moois optimaal te beleven, loopt er een route van wel 450 kilometer doorheen: de natuurparkroute Thüringer Wald. Je kunt met de auto op pad langs de mooiste natuurlijke plekjes en culturele hoogtepunten. In de talrijke informatiecentra die over het park verspreid liggen leer je alles over het landschap, de bezienswaardigheden, wandelroutes, het activiteitenaanbod en overnachtingsmogelijkheden in de regio.

Vergeet tijdens je welverdiende pauze niet om van de prachtige omgeving te genieten. Foto: Thuringen Tourismus GmbH
Vergeet tijdens je welverdiende pauze niet om van de prachtige omgeving te genieten. Foto: Guido Werner

Geweldige plek voor een actieve vakantie

Ben je meer in voor iets sportiefs, dan kun je gebruik maken van de vele kilometers wandelpad die er in het Thüringer Wald zijn uitgezet. Ook als je van fietsen houdt ben je hier aan het juiste adres, want er zijn tochten voor elk niveau te vinden. Dus of je nu op zoek bent naar een pittige en uitdagende route, of juist een gemakkelijke versie voor het hele gezin, je vindt het allemaal in Thüringen.

Ontelbare wandelpaden door de natuur van Thüringen. Foto: Oberhof Tourismus GmbH
Ontelbare wandelpaden door de natuur van Thüringen. Foto: Oberhof Tourismus GmbH

Must do voor wandelaars: de Rennsteig

De bekendste route van het Thüringer Wald -en misschien wel van heel Duitsland- is de Rennsteig. Al eeuwenlang lopen wandelaars het 169 kilometer lange pad dat de bergtoppen in het centrale deel van het woud met elkaar verbindt. De route loopt van het noordwesten naar het zuidoosten en je kunt deze in zes tot tien etappes verdeeld over meerdere dagen lopen.
Al wandelend over de bergkammen geniet je van de uitgestrekte sparrenbossen, prachtig begroeide berghellingen en kleine oude dorpjes. Natuurlijk kun je ook gedeeltes van de tocht afleggen in plaats van de hele route. Bovendien kun je de Rennsteig met de fiets bedwingen, want de Rennsteig heeft over de gehele afstand fietspaden.
Bekijk onderstaande video om de Rennsteig alvast virtueel te beleven.

Nog veel meer te beleven

Naast wandelen en fietsen zijn er nog veel meer dingen te beleven in het Thüringer Wald. Wat dacht je bijvoorbeeld van attracties zoals het Miniathür-Park in Ruhla: een Duitse versie van Madurodam. Kinderen zijn dol op het dwergenpark in Trusetal en wie is er niet onder de indruk van de grootste koe-bel ter wereld in Kleinschmalkalden?
Geniet van de unieke natuurlijke schoonheid van het Thüringer Wald, gecombineerd met rijke tradities, veel cultuur en een grote hoeveelheid bezienswaardigheden.
Ook in de winter kun je in deze prachtige omgeving terecht. Je kunt in Thüringen geweldig langlaufen en skiën. Een ritje met de paarden- of hondenslee behoort dan ook tot de mogelijkheden.

Het Thüringer Wald is een walhalla voor fietsers. Foto: Joris Lugtigheid
Het Thüringer Wald is een walhalla voor fietsers. Foto: Joris Lugtigheid

Op naar Thüringen

Overtuigd van de pracht van deze Duitse regio? Volledig terecht! Zoveel cultuur, natuur en mogelijkheden voor een actieve vakantie vind je niet op veel plekken. Ga het Thüringer Wald vooral met je eigen ogen bekijken en kom terug met de mooiste vakantieverhalen.


Lees hier alles over het Thüringer Wald


Waterval langs de route, even opfrissen! Foto: Thuringen Tourismus GmbH
Waterval langs de route, even opfrissen! Foto: Walter Schmitz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.