klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Wandelen in Luxemburg

Door: Matthijs van der Pol

Laat ik beginnen met een bekentenis. Ik ben er zo eentje die lang gedacht heeft dat je ver moet reizen om mooie natuur te zien en lekker te kunnen wandelen. Ondertussen had ik al ontdekt dat Nederland en België ook erg leuk zijn. En nu ben ik ook enorm verrast door Luxemburg. Wat een geweldige natuur en wandelroutes hebben die zeg! Tijdens mijn reis heb ik twee gebieden mogen ontdekken, namelijk Müllerthal en Éislek.

Mountainreporters Luxemburg
Wandelen DOOR de grotten in Müllerthal te Luxemburg

Müllerthal Trail

De Müllerthal Trail bestaat uit drie routes van in totaal 112 kilometer. De trails zijn allemaal circa 35 kilometer lang. Zoals de naam al doet vermoeden ligt het in de regio Müllerthal en heeft de regio de bijnaam Klein Zwitserland. De naam is uiteraard bedacht omdat het op Zwitserland zou lijken. En ik moet bekennen dat ik zeker kan zien waar de naam vandaan komt. De rotsformaties zijn namelijk prachtig!

Trails één en twee starten en eindigen in Echternach. Trail drie begint in Beaufort. Verder zijn er nog diverse andere routes die je kunt hiken. En daarnaast hebben ze ook nog eens speciale Mountainbike routes. Kortom: een geweldige outdoorspeeltuin. Ik kwam tijd te kort.

Mountainreporters Luxemburg
Wandelen DOOR de grotten in Müllerthal te Luxemburg

Müllerthal Trail 2 wandelen

Op advies van de locals heb ik besloten om trail twee te gaan hiken. Ik koos er overigens voor om te gaan trailrunnen, aangezien ik in training was voor de Livigno Skymarathon. Maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer: Met de benenwagen heb ik het pad afgelegd. Omdat ik de hele route net te lang vond, heb ik wel een stukje afgesneden. In totaal was mijn route 30 kilometer. Overigens zijn er volgens mij niet veel mensen die de hele tocht in een dag doen. De meesten kiezen ervoor om een gedeelte te wandelen. Dit kan overigens heel makkelijk, want de busverbinding tussen de dorpen is goed georganiseerd. Er zijn verschillende plekken langs de route waar je uit kunt stappen om een bus te nemen.

Mocht je ervoor kiezen om slechts een gedeelte te hiken, dan adviseer ik om de westkant van de route te nemen

Het leuke is (wat veel mensen doen) om de dag daarna vanaf dat punt weer verder te gaan wandelen. Zo kun je in meerdere dagen toch de hele tour voltooien. Mocht je ervoor kiezen om slechts een gedeelte te hiken, dan adviseer ik om de westkant van de route te nemen. Het stuk van Müllerthal t/m de grot bij Berdorf vond ik geweldig. Daarnaast het stuk ten zuidwesten van de route richting Müllerthal was net zo mooi. Het is continue heuvelachtig en hier staan ook de meest indrukwekkende rotsformaties. Je loopt zelfs een keer of tien door smalle passages heen. Het meest bijzondere waren vijftig meter door een enorm smalle passage waar mensen die iets dikker zijn dan ik volgens mij niet doorheen kunnen. Je hebt zelfs de zaklampfunctie van je telefoon nodig, omdat het gewoon pikdonker is. Het is zo smal dat je niet kunt passeren met eventuele tegenliggers. De route is erg rustig en ik ben geluukig maar weinig mensen tegengekomen. Bij de grot kwam ik wel een stel tegen, dus we moesten even communiceren wie eerst ging. Zie ook verslag: Bizar mooie wandeltocht in Luxemburg

Wandelroute 2: Escapardenne Lee Trail,  etappe 3

In een andere regio in Luxemburg heb ik ook een prachtige route mogen afleggen. De Escapardenne Lee Trail heeft zelfs de prijs gewonnen: Leading Quality Trails – Best of Europe. De route gelegen in regio Éislek is 15 kilometer lang, met 605 hoogtemeters en 830 meter afdalen. Het is geen ronde, maar een route van A naar B. Ook hier koos ik ervoor om te gaan trailrunnen en heb ervan genoten. Escapardenne.eu. Tenslotte wil ik nog vermelden dat alle routes goed aangegeven stonden. De websites van het toerisme zijn zeer professioneel en in het Nederlands.

Apps

Er ook diverse gratis apps beschikbaar. Zo is er een app Mobiliteit.lu waarmee je het openbaar vervoer kunt plannen, de 9292 van Luxemburg. De app die ik absoluut zou downloaden is: Cirkwi. Je kunt hier onder andere de routes die je wilt gaan lopen vooraf downloaden, zodat je offline een navigatie beschikbaar hebt voor je wandelroute. IDEAAL! Overigens biedt de app nog veel meer. Van elke route kan je een beschrijving lezen, foto’s zien, een overzichtskaart bekijken en ‘technische’ informatie bekijken zoals afstanden, hoogtemeters en moeilijkheidsgraad. Ook leuk is dat de hoogtepunten van de route aangegeven staan met een foto en toelichting en gemarkeerd staan in de app én met daadwerkelijke bordjes tijdens de route. Uiteraard is deze app ook weer in het Nederlands beschikbaar. De app heeft nog meerdere opties, zoals ‘te zien en te doen’ en ‘waar zal ik eten?.

Mountainreporters Luxemburg
Prachtig uitzicht bij de wandeling Escapardenne Lee Trail te Luxemburg
Mountainreporters Luxemburg
De wandeling Escapardenne Lee Trail te Luxemburg
Mountainreporters Luxemburg
Prachtig uitzicht bij de wandeling Escapardenne Lee Trail te Luxemburg

Mountainbiken in Müllerthal

De volgende dag ben ik gaan mountainbiken in Luxemburg. Het verslag en mijn video kun je hier bekijken.


Relevante websites en artikelen: Mullerthal.lu | Visit-eislek.lu | Visitluxembourg.com


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer