Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Wandelen in Sierra de las Quijadas Nationaal Park in Argentinië

Door Sandy van de Craats

Ten noordwesten van de provincie San Luis in Argentinië, ligt het Sierra de las Quijadas nationaal park. De goede bereikbaarheid en de ecologische schatten in dit park, maken een wandeling door de geërodeerde bergen tot een must-do bestemming. Desondanks trekt dit park weinig bezoekers. Onterecht.

Enthousiaste parkrangers

Vanaf de stad San Luis is het 116 kilometer rijden over RN 147. Een saaie autorit naar de ‘middle of nowhere’, want onderweg zien wij geen spectaculaire uitzichten. De verwachtingen werden daardoor bijgesteld en wij vroegen ons af of Sierra de las Quijadas ons zou gaan verrassen. Na aankomst bij het spiksplinter nieuw kantoor van het nationaal park werden wij hartelijk verwelkomd door de parkrangers. Wij stapten vervolgens in een mini museum van 120 miljoen jaar oude fossielen. Informatieborden geven ons een overzicht van de ecologische schatten die te vinden zijn in het park. De enthousiaste parkrangers waren blij met onze komst, ook hun passie voor het park was voelbaar. Zij vertelden ons dat wij de eerste Europeanen waren in maanden.

Educatief puzzelboekje en instructies

De kinderen kregen van de parkranger een educatief puzzelboekje en een kleurplaat. Voordat wij op pad mochten, kregen wij eerst instructies over hoe je moet handelen bij slangen, spinnen en puma’s. Ook moesten wij beloven dat wij ons weer zouden melden, voordat wij het park gingen verlaten. Kortom, ‘for your own safety’.

Een stoffige zandweg

Vanaf de ingang van het park gaat een zes kilometer lange zandweg naar de start van de wandeling. In de verte zien wij stofwolken van een andere rijdende auto. Een grote keuken, een overkapping met picknicktafels en een goed uitgerust toiletblok doet denken aan hordes toeristen en natuurliefhebbers. Integendeel. Op de grote parkeerplaats staat maar liefst één andere auto geparkeerd.

Mirrador Potrero de la Aguada

Bewapend met zonnebrand, liters drinkwater en de wandelkaart starten wij onze wandeling. Al snel liepen wij op een plateau langs de diepe canyons en droge rivierbeddingen. Het uitzichtpunt Potrero de la Aguada, betekent ‘schilderij van aquarelverf’, doet zijn naam eer aan. De vele kleuren rood beschilderen, het grillige landschap, van dieprode bergketens en zalmroze rotspartijen. De intense roodtinten van de geërodeerde bergen en de weidse uitzichten gaven ons het idee dat wij op een rode planeet waren beland. De kinderen vonden het lijken op een filmset van Road Runner.

Sierra de las Quijadas
Schilderachtig uitzicht bij Potrero de la Aguada

Miradores a Farallones

De wandelroute gaat verder naar Miradores a Farallones. Het wandelpad, beschermd met hekken, loopt langs de kliffen. Het deed ons aan grote rode elfenbankjes denken. Hagedissen schieten voor onze voeten weg, gelukkig hebben wij nog geen slangen ontdekt. Een condor draait cirkels over de gebergte en wij voelen ons nietig in dit immens rode landschap. Na een korte klim bovenop de klif duikt het wandelpad naar beneden.

Ondertussen zien wij in de verte de uitkijkpunten hangen in de diepe canyons. Het landschap veranderde van lieflijk en weids naar grillig en ruig. Volmaakte torens en kathedralen van rotsen doemen op, achter de groene en droge meerbedding. Uit alles blijkt dat de schoonheid van erosie is hier op zijn best is.

Parque Nacional Sierra de las Quijadas
Uitzichtpunt van Miradores a Farallones

Erosie, kracht van het water

Het wandelpad neemt afscheid van de canyons en wij lopen vervolgens langs de vele rotsformaties terug naar de parkeerplaats. Door de stenen langs het wandelpad is de route eenvoudig te volgen. Ook is het belangrijk om op het pad te blijven, de grond is erg kwetsbaar en poreus. Daardoor hebben planten moeite om zich te vestigen en dat mogen wij niet verstoren. De ene rotspartij is nog mooier dan de andere en wij verbazen ons over hoe krachtig water kan zijn. De schurende werking van het water, harde wind en groei van planten hebben dit prachtig landschap gemaakt. Of te wel, wat is erosie toch gaaf.

Sierra de las Quijadas
Het wandelpad langs rotsformaties, terug naar parkeerplaats

Tips van de auteur

  • Wil je een vroege start? Dat kan, want er is een mogelijkheid om te kamperen, direct achter het kantoor van de parkrangers. Kampvuur is verboden.
  • Zorg voor een volle benzinetank en voldoende drinkwater. Vanaf San Luis is er geen benzinestation en geen drinkwater verkrijgbaar. Ook is er geen drinkwater in het park.
  • Dit park krijgt in de late lente en vroege herfst veel regen. Daardoor zijn de paden modderig en gevaarlijk glad. Zorg dus voor goede wandelschoenen en wandelstokken.
  • Wil je dinosaurus afdrukken en fossielen zien in dit park? Dan is er een mogelijkheid om een wandeling te maken met een parkranger waar je interessante overblijfselen ziet van de Krijttijd.

LEES HIER ALLE REISVERHALEN VAN MOUNTAINREPORTERS


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer