Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Een tocht naar het zeer afwisselende SalzburgerLand heeft me weer veel geleerd. Het grote ‘Bundesland’, vernoemd naar haar hoofdstad Salzburg, blijkt erg afwisselend. Wandelen, klimmen en relaxen. Het kan er allemaal en dat best dicht bij elkaar.

Wandelen, klimmen en relaxen

Om met die eerste twee te beginnen: je kunt het zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt of dat het gezelschap waarmee je op reis bent aankan. Wij waren met een divers clubje op stap: een zeer ervaren wandelaar en twee ‘groentjes’ waar het om hiking in Oostenrijk gaat. Dus zijn we begonnen met verkennen, per taxi.

In twee dagen van zeer ruig naar uiterst beschaafd

Großglockner Hochalpenstrasse

Na een rit van bijna 3 uur vanaf het vliegveld van München komen we aan bij de noordelijke toegang van deze bijzondere weg. De weg is in de jaren ’30 van de vorige eeuw aangelegd door een grote groep werkloze arbeiders, net als het Amsterdamse Bos. De hele wereld was in die tijd in de ban van de ‘Beurskrach’ van 1929 en op deze manier werden mensen aan het werk gezet en zou de financiering later terug verdiend worden. Een waar huzarenstuk dat bovendien het begin was van het tijdperk van het moderne toerisme zoals we dat nu kennen. De 48 kilometer lange  en 6 meter brede weg heeft 5 jaar werk gekost (alleen in de zomermaanden) en zou de eerste oversteek over de Alpen zijn, geschikt voor auto’s en bussen.

Wandelen, klimmen en relaxen
De Großglockner links in beeld. ’s Morgens om 06:30. Foto Bastiaan van der Staay

Beperkt open, dus gaan als het kan

Omdat de weg op het hoogste punt de 2.500 meter aantikt, is deze alleen in de zomer open. Tot aan eind april ligt er teveel sneeuw (soms tot 11 meter!) en vanaf begin november begint het weer te sneeuwen en wordt de weg onbegaanbaar. Grijp dus je kans als je van de zomer in de buurt bent.

Auto, Motor of Fiets

De Großglockner Hochalpenstrasse is in totaal 48 kilometer lang, grofweg 2 x 24 kilometer omhoog dus. Voor de geoefende fietser een flinke uitdaging. Je pakt immers flink wat hoogtemeters in relatief korte tijd, ruim 1.750 meter. Onderweg zijn er verschillende uitkijkpunten waar je even kan stoppen of rusten. Vanuit een aantal van deze punten kun je ook wandelingen maken. Houd wel rekening met het snel wisselende weer in de bergen. Lees anders ook nog even dit artikel. Motorrijders zijn ook dol op deze pas: lekkere mooie doordraaiers en uitdagend bochtenwerk.

Wandelen, klimmen en relaxen
Heerlijke bochten om met auto, motor of fiets door te draaien. Een altijd top uitzicht. Foto Bastiaan van der Staay

Tolweg

De weg ligt er werkelijk prachtig bij. Goed onderhouden, geen gaten in het wegdek en alles werkt. Dat kost geld en daarom betaal je ook om er gebruik van te maken. Je kunt dagtickets kopen (auto €36,-, motor €26,-) of een maandkaart. Voor actuele ticketprijzen en weersinformatie kun je hier terecht.

Wandelen, klimmen en relaxen
Murmeltier, ofwel Alpenmarmot. Zijn beschermd en zijn er ook veel van. Foto Michelle van Wijk

Hoog(s)te punt

Je kunt natuurlijk simpelweg de route helemaal volgen en aan de andere kant van de berg bij Heiligenblut (Karinthië) de weg weer verlaten maar dan mis je (mits je een beetje weer hebt) de hoogste berg van Oostenrijk. De naamgever van de weg, Großglockner, meet 3.798 meter en daar is men trots op. Het is dus absoluut een aanrader de bordjes naar de Kaiser Franz Jozefs Höhe te volgen. Vanaf daar heb je een schitterend zicht op de berg en de Paterze gletsjer.

Wandelen, klimmen en relaxen
Großglockner en gletsjer, vanaf het William Swarovski uitkijkpunt. Foto Bastiaan van der Staay

Slapen op de berg en dan vroeg op

Nog leuker, vond ik, slapen in het hotel van de Alpenvereniging. In 2003 helemaal gerenoveerd en voor een berghut behoorlijk luxe en compleet (wel zelf zeep en shampoo meenemen). Een aantal van ons, waaronder de gids, werd lekker vroeg wakker en dus stonden we om 06:00 uur buiten om de zonsopgang al lopend mee te maken. Onvoorstelbaar mooi en dankzij de gids ook nog eens uiterst leerzaam. Zo hebben we zeldzame planten gezien, een aantal bergsalamanders en veel geleerd over de stroomvoorziening in Oostenrijk. Er wordt over grote afstanden water verzameld, bewaard en naar grote waterkracht centrales geleid. Op die manier dekt Oostenrijk 80% van zijn stroombehoefte zelf af. De overige 20% wordt geïmporteerd uit omringende landen.

Wandelen, klimmen en relaxen
Zwarte salamanders in overvloed. En omdat het nog koud is heel rustig. Foto Bastiaan van der Staay

Wandelen, klimmen en relaxen

Na de ochtendwandeling en ontbijt zijn we afgedaald richting het Gasteinertal, een rit van drie kwartier. Men had na de eenvoudige berghut een werkelijk schitterend hotel voor ons geregeld: Das Goldberg in Bad Hof Gastein. De naam doet al wat vermoeden en het was geweldig. Infinitypool, meerdere sauna’s en zeer ruime en complete kamers met uitzicht op het dal. En daar beneden wachtte ons nog een thermaal bad, nou eigenlijk baden. Met een lekkere grote zonneweide, dus met recht time to relax.

Wandelen, klimmen en relaxen
Das Goldberg in Bad Hofgastein. Schitterend hotel met eigen spa, infinity pool en super uitzicht. Foto Bastiaan van der Staay

Nog meer uitzicht

Op nog geen kwartier rijden liggen de zusterdorpen Dorf Gastein en Bad Gastein. Boven deze laatste is een leuke hangbrug tussen twee toppen aangelegd, die je een mooi uitzicht biedt. En in Bad Gastein zelf kun je via een zipline het dorp oversteken. Best wel spectaculair, over een wild kolkende waterval, maar weer niet zo wild dat het eng is, iedereen kan het doen.

Wandelen, klimmen en relaxen,
Stubnerkogel hangbrug boven aan de Stubnerkogelbahn. Foto @wandelvrouw.

Bio en Feng Shui

Ook Oostenrijk gaat met zijn tijd mee (en kijkt men terug, zo’n 3.000 jaar). Bij de Unterbergerwirt werden we zeer gastvrij onthaald. De eigenaar en tevens kok heeft een aantal jaren geleden kennis genomen van de Chinese filosofie Feng Shui en volgens die principes zijn pension en restaurant vormgegeven. Ook het menu is naast zuiver biologisch ook volgens die principes samengesteld. Het fijne daarvan heb ik gemist maar lekker en gezellig was het wel.

Wandelen, klimmen en relaxen
Heerlijk eten, volgens principes van Feng Shui. Foto Bastiaan van der Staay

Alles weten en meer

Deze trip leverde weer een heleboel tips en ideeën op die ik graag met jullie deel. Zie hieronder de verschillende websites met meer gedetailleerde informatie.

www.grossglockner.at

www.gastein.com/nl

www.salzburgerland.com/nl

Hoofdfoto: Bastiaan van der Staay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer