Trek je wandelschoenen aan en verken de natuur van Catalonië

Outdoorinspiratie van Pauline van der Waal | Fan van www.visitpirineus.com/nl

Denk je aan Catalonië, dan denk je waarschijnlijk aan haar hoofdstad Barcelona. Maar de regio is veel meer dan dat! Zo ligt de zuidkant van de Pyreneeën voor een groot gedeelte in Catalonië. De beste manier om dit prachtige gebied te verkennen is te voet. Er ligt meer dan 5000 kilometer aan langeafstandspaden, maar ook nog eens 4000 aan kortere routes. Je kunt hier met het hele gezin terecht, want naast verschillende afstanden kun je ook nog eens kiezen uit diverse moeilijkheidsgraden. We hebben daarom een aantal leuke en leerzame routes voor je uitgezocht.

Wandelen voor groot en klein in Val d'Aran - Parc Nacional ©Turismo Verde S.L
Wandelen voor groot en klein in Val d’Aran – Parc Nacional ©Turismo Verde S.L

Ga op zoek naar de bruine beer in Valls d’Àneu

Heb je kleine dierenvrienden mee? Dan is het Berenhuis in Isil een perfecte bestemming. Je kunt vanaf daar een korte wandeling maken die ‘Sporen, pootafdrukken en andere ontdekkingen’ heet. Als je goed oplet zie je pootafdrukken van de beer, en is dat niet een plukje van zijn vacht? Terug bij het Berenhuis kunnen kinderen meer zien en leren over de bruine beer en zelfs een winterslaap houden in een berenhol!

Lees meer over Valls d’Àneu.

Er is met kleine kinderen genoeg te beleven in Vall d'Àneu ©Ramon Gabriel
Er is met kleine kinderen genoeg te beleven in Valls d’Àneu ©Ramon Gabriel
Wandelen langs de oude huizen in Vall d'Àneu ©OriolClavera
Wandelen langs de oude huizen in Valls d’Àneu ©OriolClavera

Werelderfgoed in Vall de Boí

Gek op natuur, maar ook op cultuur? Dan moet je naar Vall de Boí. Deze regio is werelderfgoed van UNESCO en wordt gekenmerkt door de vele Romaanse kerken. Breng vooral een bezoek aan de kerk Sant Climent de Taüll vanwege de kleurrijke fresco’s. Deze zijn extra bijzonder, want het interieur van de kerk is niet verfraaid met muurschilderingen zoals je zou verwachten. Op de gehele binnenkant worden de oude schilderingen gesimuleerd door videoprojectie. Dit moet je zeker met je eigen ogen gaan bekijken!

Lees meer over Vall de Boí.

Projectie via video-mapping van de prachtige muurschilderingen in Sant Climent de Taüll in Vall de Boi © Adeline Gressin
Projectie via video-mapping van de prachtige muurschilderingen in Sant Climent de Taüll in Vall de Boi © Adeline Gressin
Beleef de geschiedenis in Vall de Boí ©Miguel Ángel Herrero Varela
Beleef de geschiedenis in Vall de Boí ©Miguel Ángel Herrero Varela

Vind je eigen route in Vall d’en Bas

Een beetje spanning nodig tijdens het wandelen? In Vall d’en Bas zijn zeven routes uitgezet met elk een eigen thema. Vanaf een jaar of zes kunnen kinderen mee op deze tochten die bijvoorbeeld over bandieten gaan, of juist het leven op het platteland als die spanning iets teveel wordt. Voor het extra spelelement kun je meedoen aan een spel dat gebruik maakt van geolocatie!

Lees meer over Vall d’en Bas.

Vall d'en Bas ©Juan David Cermeron Romero
Vall d’en Bas ©Juan David Cermeron Romero
Vall d'en Bas ©Kim Castells - Windows Photo Viewer
Vall d’en Bas ©Kim Castells – Windows Photo Viewer

Vind de marmotten in Cadí Moixeró natuurpark

In Cadí-Moixeró kun je de marmottenroute lopen. Dit is een wandelroute van zo’n drie kwartier en dus ook geschikt voor kleine wandelaars. Je leert meer over de marmot en zijn leefomgeving en natuurlijk kom je deze gezellige bergbewoners onderweg tegen. Let er wel op dat je tussen mei en augustus gaat, want de overige maanden houden de marmotten winterslaap!

Lees meer over het Cadí-Moixeró natuurpark.

Parc Natural del Cadí-Moixeró ©Servicios Editoriales Georama (2) - Windows Photo
Parc Natural del Cadí-Moixeró ©Servicios Editoriales Georama (2) – Windows Photo

Waterratten kunnen terecht in Val d’Aran

Als je wilt wandelen met af en toe de verfrissing van een waterval, dan moet je naar Val d’Aran. Je kunt een makkelijke wandeling maken van zo’n drie kilometer, waarbij het eindpunt ligt op 1370 meter, dat het begin van de rivier Joèu markeert. Een klein stukje verder is de Pomèrowaterval met uitzichtpunt.
Nog meer uit je dag halen? Ga dan ook naar Aran Park in Bossòst, een natuurpark waar je wolven, herten en otters kunt zien! Geen dierentuin, maar een wildlife park waar de dieren alle ruimte hebben.

Lees meer over Val d’Aran.

Waterval in Val d'Aran © Foment Torisme Val d'Aran
Waterval in Val d’Aran © Foment Torisme Val d’Aran
Wandelen in Val d'Aran. Artiga de Lin @ Rafael López-Monné
Wandelen in Val d’Aran. Artiga de Lin @ Rafael López-Monné

De bekende vallei Vall de Núria

Vall de Núria is bekend onder wintersporters en één van de zeven wintersportgebieden die door de Catalaanse VVV is aangewezen als bestemming die perfect is voor gezinnen. Niet alleen in de winter, maar juist ook in de zomer kun je hier met de hele familie terecht. Met uitzicht op de omliggende bergen van 3000 meter hoog heb je hier een enorm aanbod aan verschillende wandelroutes.
Hebben de kinderen (of jij zelf!) even geen zin om veel kilometers te maken? Ook geen probleem, want dan kun je naar het Speelpark met ziplines, klimtorens, ponyrijden en bootje varen. Heerlijk!

Lees meer over Vall de Núria.

Er zijn ontelbaar veel wandelroutes in Vall de Núria © Costa Brava Girona Tourism Board Image Archive
Er zijn ontelbaar veel wandelroutes in Vall de Núria © Costa Brava Girona Tourism Board Image Archive
Klimmen in het Speelpark in Vall de Núria ©Maria Geli Pilar Planaguma
Klimmen in het Speelpark in Vall de Núria ©Maria Geli Pilar Planaguma

Meer weten? Wil je meer informatie over Catalonië of alles nog eens rustig nalezen? Dat kan via de Nederlandstalige website catalunyaexperience.nl. Veel vakantieplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.