Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

De Frontline Britain Trail bij St Margaret’s at Cliffe

Een reisverhaal van Herman van Alfen

Wandelen over de krijtrotsen in Engeland, het staat al een tijd op mijn verlanglijst. Al enkele jaren ga ik in de meivakantie naar Engeland op voor een actieve gezinsvakantie. Wanneer je dan met de ferry in de buurt van Engeland komt, doemen de gigantische witte krijtrotsen aan de horizon op. Je kan er niet omheen kijken. Ik zou daar heel graag een keer op gaan staan, maar zo gauw de ferry aanmeert in de haven van Dover, is het gas geven, links rijden en zo snel mogelijk op weg naar de eindbestemming. Dit jaar ga ik het anders doen. Ik ga wandelen over de krijtrotsen.

Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
De krijtrotsen bij St Margaret’s at Cliffe, vlakbij Dover. Foto: Herman van Alfen
Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
St Margaret’s Bay, een aanrader als je de drukte bij Dover wilt ontwijken en toch de witte kliffen wilt zien.

Wandelen over de krijtrotsen bij St Margaret’s at Cliffe

Op internet kom ik een wandeling tegen bij St Margaret’s at Cliffe. Dit lijkt mij iets minder toeristisch dan Dover, en toch een mooie mogelijkheid om te wandelen over de krijtrotsen in Engeland. Vanaf de boot zie ik rechts van Dover enkele huisjes tegen de krijtrotsen aan staan. Dit is St Margret’s at Cliffe. Vanaf de ferry is het vijftien minuten rijden. Via een smalle steile weg komen we in St Margaret’s Bay. We hebben geluk dat er nog een plaatsje vrij is op de parkeerplaats. Het is druk, dit komt omdat het ondanks dat het april is de temperatuur zomerse waarde heeft aangenomen, en het is de vrijdag voor Pasen.

Wat meteen opvalt zijn de palmbomen die hier staan

Dit Bank Holiday weekend trekken de Engelsen er zelf ook massaal op uit. We parkeren onze auto voor de Coastguard Pub, deze maakt reclame dat zij de ‘nearest pub’ to France zijn. Wat meteen opvalt zijn de palmbomen die hier staan. Door deze bomen en de temperatuur in combinatie met de blauwe lucht denk je eerder in Zuid-Frankrijk dan in Zuid-Engeland te zijn. Door naar rechts te kijken weet je dat je toch echt in Engeland bent. De krijtrotsen zijn heel hoog en loodrecht en de witte kleur van de rotsen doet door het zonlicht pijn aan je ogen.

Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
Startpunt van de rondwandeling. Foto: Herman van Alfen

Vanaf de parkeerplaats lopen we langs een kleine snackbar langs het stenen strand met in de verte de krijtrotsen. Al snel moeten we klimmen via een aantal trappen. Met mooie uitzichtpunten komen we op een groene weide aan. Aan de rand van deze weide staan huizen, die beschikken over een schitterend uitzicht over zee. Aan het eind van de weide waar ook de huizen ophouden staat een monument. Dit is het Dover Patrol monument en is een herinnering aan de eerste en tweede wereldoorlog. Er staat exact zo`n monument aan de andere kant van de zee in Frankrijk.

Monument Dover Patrol

Tegenover het monument aan de rand van de klif staat een bankje. Ik besloot om hier even te pauzeren. Het is gewoon warm voor de tijd van het jaar en de klim tegen de klif op was behoorlijk steil. Er staan bij de kliffen wel gevarenbordjes, maar geen hekjes dus wees gewaarschuwd, want de kliffen hier zijn echt loodrecht.

Er staan bij de kliffen wel gevarenbordjes, maar geen hekjes dus wees gewaarschuwd

Ga niet te dicht bij de kant staan want het gebeurt regelmatig dat er stukken van de kliffen afbrokkelen.

Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
Na de eerste klim worden we al beloond met prachtig uitzicht.
Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
Weids landschap. Foto: Herman van Alfen
Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
We kijken op St Margaret’s at Cliffe. Foto: Herman van Alfen
Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
Eindelijk kan ik ze van dichtbij bekijken, die krijtrotsen. Foto: Herman van Alfen
Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
Monument voor slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Foto: Herman van Alfen

Gele velden

Na even wat gedronken te hebben vervolgen we onze weg via het monument. Door een smal begroeid paadje langs fluorescerende gele koolzaadvelden. Het landschap is hier glooiend en wordt afgewisseld door weilanden, akkers en de mooie gele velden. We genieten van alle wilde bloemen die langs de wegen en paden staan. Na het gekronkel tussen de weides komen we in het plaatsje St Margarets Bay. Het plaatsje is tegen een klif aangebouwd. De wandeling gaat nu over een smal paadje. Daarna lopen we een stukje over de autoweg steil naar beneden.

Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
Als we bij de kliffen vandaan lopen, komen we in een mooie landelijke omgeving. Foto: Herman van Alfen
Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
Tijd voor een korte pauze! Foto: Herman van Alfen
Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
Wat een prachtige dag voor een wandeling. Foto: Herman van Alfen
Wandelen over de krijtrotsen in Engeland
Foto: Herman van Alfen

Na ruim drie uur zijn we weer bij het beginpunt van onze wandeling. We besluiten om achteraan te sluiten in de lange rij mensen bij het kleine snackbarretje. We bestellen een ijsje. Vanaf het terras kijken we uit over het kanaal en in de verte kunnen we zelfs Frankrijk zien liggen. Eindelijk heb ik de krijtrotsen van dichtbij kunnen bekijken tijdens een heerlijke wandeling. Een goed begin van onze vakantie!

Praktische info wandelen over de krijtrotsen in Engeland

Wandelroute Frontline Britain Trail bij St Margaret’s at Cliffe

  • Start: parkeerterrein aan zee in St Margaret’s Bay
  • Lengte: ongeveer 7.5 km
  • Advies: goed schoeisel en houd afstand van de klifranden en kijk onder bij de kliffen uit voor vallend gesteente

Lees hier meer inspirerende verhalen van Herman van Alfen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer