Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

“Na 45 minuten stap ik uit het propellervliegtuigje dat ons naar de Kahiltna gletsjes heeft gevlogen. Morgen zullen we over het Kahiltna gletsjes naar Skihill lopen, waar de echte beklimming van Denali begint. Ik stap uit het propellervliegtuigje de gletsjer op. De piloot begint direct onze spullen uit te laden. Hij wil zo snel mogelijk weer weg. Wij waren immers zijn laatste vlucht voor vandaag.

De spullen naast het vliegtuigje begin ik te verplaatsen naar de plek waar onze eerste kamp zal komen. Plots valt het me op hoe ontzettend heet het hier is, en wat brandt de zon op mijn hoofd! Zelfs achter mijn zonnebril knijp ik nog met mijn ogen. Ik wil mijzelf beschermen tegen de zon. Hoofdpijn heb ik al en een zonnesteek, daar zit ik al helemaal niet op te wachten. Maar schaduw vinden op de ijsvlakte van een gletsjer is niet eenvoudig. Een van mijn expeditiegenoten heeft zijn Buff over zijn hoofd getrokken, en daaroverheen nog eens zijn muts gedaan. Het doet me denken aan Arabieren in de woestijn, die hebben ook altijd bescherming tegen de zon. En ja, het blijkt te werken, de zon brandt minder en ik voel mij wat beter. Ik had nooit gedacht dat de beklimming van Denali zo heet kan zijn!”

Voor de komende 3 weken wordt dit mijn standaard keuze: eerst een Buff, daar overheen mijn muts. En uiteraard nog een zonnebril.

Het doet me denken aan Arabieren in de woestijn, die hebben ook altijd bescherming tegen de zon.

Tjsee, wat is de gletsjer heet!

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je het hebt over verre expedities naar hoge bergen over eindeloze witte ijsmassa’s van kilometers diep. Maar het kan bloedheet zijn op een gletsjer! Aan de hemel is geen wolkje te bekennen, waardoor de zon vrij spel heeft. En al het zonlicht wordt door de gletsjer weerkaatst, waardoor je eigenlijk twee keer door dezelfde zonnestralen wordt geroosterd.

Ruim 5000 meter hoog. Met slechts 1 shirtje aan
Ruim 5000 meter hoog. Met slechts 1 shirtje aan

Op dagen als deze kan je makkelijk met een T-shirt rondlopen en een dunne broek. Zelfs als de werkelijke temperatuur onder het vriespunt ligt. Tenminste, zo lang er geen wind staat. Als die opsteekt, daalt de gevoelstemperatuur snel. Ook jouw lichaam koelt direct af. Als je niet snel de juiste kleding tevoorschijn kan halen wordt het al snel gevaarlijk. Teveel afkoelen is zeker niet de bedoeling! Daarom zit bovenin je rugzak altijd die kleding die je direct over je huidige outfit heen kan trekken. Veelal is dit een dunne donsjas als het heet is. Met slechter weer is dit een winddichte jas. Daarnaast is er altijd een speciaal en goed bereikbaar plekje in je rugzak voor je balaclava (een muts die je hoofd volledig bedekt) en warmere handschoenen. Koude vingers zijn gevaarlijk: je kan er niets mee en je wilt je vingers niet verliezen door dat ze letterlijk doodvriezen!

Maar wat kan het er ook koud zijn!

“Twee dagen laten komen we een andere expeditiegroep tegen. Ze gaan naar beneden en hebben de top van Denali niet gehaald. Ze hebben een week op het op-een-na hoogste kamp gezeten. Er was geen doorkomen aan. Het stormde en sneeuwde. De temperatuur daalde tot ruim onder de 40 graden onder nul. Hun slaapzakken, gemaakt voor expedities, waren niet warm genoeg, dus ze hebben geslapen met al hun kleren aan in hun slaapzak. Een andere groep heeft wel een poging gedaan om verder te komen. Ondanks dat ze dikke donsjassen, broeken en wanten droegen, hebben verschillende expeditieleden last van bevriezingsverschijnselen. Ze weten niet of alle vingers nog zullen ontdooien en weer gaan leven.”

Hun slaapzakken, gemaakt voor expedities, waren niet warm genoeg, dus ze hebben geslapen met al hun kleren aan in hun slaapzak.

Hoge bergen lijken niet gematigd te kunnen zijn. Het is er bloedheet, of ijskoud. En het een kan binnen 10 minuten omslaan in het ander. Maar, koud is ook echt levensgevaarlijk koud! Naast je dunne shirtje voor de warme dagen heb je dus ook een ultra warme donsparka bij je en een geïsoleerde broek.

Koud!
Koud!

Het mag duidelijk zijn: kleding is van levensbelang. Niet alleen hoe warm het is, maar ook of het functioneert en goed zit. Bewuste keuzes zijn dus essentieel!

De extra laag van dons

Je kledingkeuze is een van de factoren die je prima kan voorbereiden. Thuis kan je in alle rust bedenken welke kleding je wanneer wilt dragen, wat lekker zit en hoe het past. Een groot deel van mijn kledinguitrusting zijn de kleren die je tijdens een beklimming in de Alpen ook bij je hebt: een goede basislaag, wat Softshell kleding en regenkleding. Met combinaties van deze kleren kan je een heel eind komen.

Vele kragen, en dus vele lagen
Vele kragen, en dus vele lagen

Voor de echt koude omstandigheden heb ik nog een extra warme laag bij me: een dikke donsjas, een gevoerde broek en donzen wanten. Deze kleren zijn gevuld met de  beste kwaliteit dons die beschikbaar is. Daarnaast beschermen deze kleren prima tegen regen en wind.

Voor 8000’ers wordt er regelmatig gekozen voor een volledig donzen pak, waar de jas en broek aan elkaar zitten. Voordeel hier is dat er geen warmte verloren gaat tussen de broek en de jas. Nadeel is wel wat je wat flexibiliteit verliest (je kan niet even je jas uitdoen), en het niet altijd even praktisch is bij de noodzakelijke sanitaire werkzaamheden. Een aantal klimmers kiest hierom toch voor een losse donzen jas en donzen broek. Voor Denali kies ik overigens voor een broek die gevuld is met synthetische stof. Deze zijn minder warm dan donzen broeken, maar kunnen wel beter tegen vocht en drogen sneller. Onder deze broek draag ik nog mijn gewone broek en een lange onderbroek.

Deze schoenen zijn zo warm dat ze eigenlijk pas hun werk gaan doen bij een temperatuur onder de -15.

Voor schoenen zijn er speciale expeditieschoenen beschikbaar. Deze schoenen zijn dubbel laags, en uiteraard volledig water en winddicht. Daarnaast is er een gaiter (of gamaschen) aan de schoen vastgemaakt, wat voor nog minder warmteverlies zorgt. Ze wegen wel wat: 1400 gram (per stuk!). Deze schoenen zijn zo warm dat ze eigenlijk pas hun werk gaan doen bij een temperatuur onder de -15. Als het warmer is, zijn ze vooral heet.

Hoeveel kledingsstukken?

Tijdens de expeditie heb je dus aardig wat spullen bij je. Op mijn paklijst staan ongeveer 30 verschillende items aan kledingsstukken. Dit zijn allemaal unieke kledingstukken, want de ruimte of het comfort voor schone kleren is er echt niet. De schone kleren komen pas weer na de eerste douche… als je terug in de bewoonde wereld bent!


Lees hier meer artikelen van Bart Baars


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer