Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Trailrunning en Skyrunning

Door: Matthijs van der Pol

Sinds enkele jaren is trailrunning enorm aan het groeien in populariteit. Sinds ik mezelf erin ben gaan verdiepen, ben ik me er pas bewust van geworden dat er zoveel verschillende tochten en wedstrijden zijn. Alleen al in de Benelux zijn er elk weekend meerder wedstrijden waaraan je kunt deelnemen. Echter kennen nog maar weinig mensen deze hardloopsport. Dit zeg ik omdat ik het meestal moet uitleggen aan vrienden en bekenden.

Behalve trailrunning, zijn er nog enkele termen die je tegenkomt als het gaat over hardlopen in de bergen. Een daarvan is skyrunning. Maar wat is nou het verschil tussen trailrunning en skyrunning?

Trailrunning Skyrunning Mountainreporters
Trailrunning Skyrunning Mountainreporters – Bron: Pixabay

Trailrunning

De makkelijkste manier om trailrunning uit te leggen, is door het gewoon hardlopen buiten de gebaande te noemen. En eigenlijk komt het daar ook op neer. In Nederland zijn we met name gewend om over geasfalteerde wegen te lopen. Mijn favoriete trainingen waren altijd over de dijken met mooie uitzichten. Bij trailrunning ga je nog een stap verder, want je loopt over onverharde wegen. Op paden waar je normaal lekker gaat wandelen, ga je nu hardlopen.

Behalve de ondergrond, zijn de hoogtemeters een element dat vaak van toepassing is. Hardlopen doe je hoofdzakelijk over vlakke wegen en bij trailrunning heb je juist vaak te maken met klimmen en dalen. De combinatie van de natuurlijke ondergrond en de meters omhoog en naar beneden maken het zwaarder. Maar naar mijn mening is deze manier van hardlopen zoveel mooier en meer ontspannen dan hardlopen.

Trailrunning draait, in ieder geval bij mij, met name om het proces en het genieten van de natuur door je lekker in te spannen. Hardlopen gaat, ook weer bij mij, met name om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten en anderen in te halen. Ik denk uit hardlopen alles gehaald te hebben wat er voor mij inzet, namelijk een marathon in 2 uur en 26 minuten. Om dit reden ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en gelukkig heb ik dit gevonden.

Skyrunning

In principe komt skyrunning op hetzelfde neer als trailrunning, maar is het een extreme variant en gaat het altijd door de bergen. Er zitten zware, technische klimmen in met een hoog stijgingspercentage en loop je op hoogte door de bergen. Skyrunning heeft overigens zijn eigen regels en de International Skyrunning Federation is sinds 1995 de verantwoordelijke organisatie. Er zijn ook WK’s en EK’s. De NKBV is sinds 2014 lid. Binnen skyrunning zijn er tevens enkele varianten:

Welke variant wil jij graag proberen?

Trailrunning Skyrunning Mountainreporters
Trailrunning Skyrunning Mountainreporters – Bron: Pixabay

Relevantie websites


In september 2018 liep ik de Ultra Pirineu. Lees hier over mijn ervaringen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer