advertentievoigt travel

Sinds enkele jaren is de hardloopsport trailrunning aan het groeien in populariteit. Sinds ik mezelf erin ben gaan verdiepen, ben ik pas bewust geworden dat er zoveel mogelijk zijn. Alleen al de BeNeLux zijn er elk weekend meerder wedstrijden beschikbaar om aan deel te nemen. Echter kennen, naar mijn mening, nog maar weinig mensen de sport. Dit zeg ik omdat ik het meestal moet toelichten. Behalve trailrunning, zijn er nog enkele termen waar men over spreekt. Een daarvan is skyrunning. Maar wat is nou het verschil tussen trailrunning en skyrunning?

Trailrunning Skyrunning Mountainreporters
Trailrunning Skyrunning Mountainreporters – Bron: Pixabay

Trailrunning

De makkelijkste manier om trailrunning uit te leggen, is door het gewoon hardlopen buiten de gebaande te noemen. En eigenlijk komt het daar ook op neer. In Nederland zijn we met name gewend om over geasfalteerde wegen te lopen. Mijn favoriete trainingen waren altijd over de dijken met mooie uitzichten. Bij trailrunning ga je nog een stap verder, want je loopt over onverharde wegen. Waar je normaal lekker gaat wandelen, ga je nu hardlopen. Behalve de ondergrond, zijn de hoogtemeters een element dat vaak van toepassing is. Hardlopen doe je hoofdzakelijk over vlakke wegen en bij trailrunning heb je juist vaak te maken met klimmen en dalen. De combinatie van de ondergrond en de meters omhoog en naar beneden maken het zwaarder. Maar naar mijn mening is het zoveel mooier en meer ontspannen dan hardlopen. Trailrunning draait, in ieder geval bij mij, met name om het proces en het genieten van de natuur door je lekker in te spannen. Hardlopen gaat, ook weer bij mij, met name om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten en anderen in te halen. Ik denk uit hardlopen alles gehaald te hebben wat er voor mij inzet, namelijk een marathon in 2 uur en 26 minuten. Om dit reden ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en gelukkig heb ik dit gevonden.

Skyrunning

In principe komt skyrunning op hetzelfde neer als trailrunning, maar is het een extreme variant en gaat het altijd door de bergen. Er zitten zware, technische klimmen in met een hoog stijgingspercentage en loop je op hoogte door de bergen. Skyrunning heeft overigens zijn eigen regels en de International Skyrunning Federation is sinds 1995 de verantwoordelijke organisatie. Er zijn ook WK’s en EK’s. De NKBV is sinds 2014 lid. Binnen skyrunning zijn er tevens enkele varianten:

– Skyrace Classic: 21 tot 49 kilometer met 2.000 tot 4.000 hoogtemeters. Voorbeelden: Livigno Skymarathon, Matterhorn Ultraks en Dolomites Skyrace

– Sky Ultra: 50 of meer kilometer met minimaal 2.500 hoogtemeters. Voorbeelden: Ultra Skymarathon Madeira, Transvulcania en Ultra Pirineu

– Vertical Kilometer: Maximaal 5 kilometer met 1.000 of meer hoogtemeters. Het gevolg: enorme stijgingspercentages

Welke variant wil jij graag proberen?

Trailrunning Skyrunning Mountainreporters
Trailrunning Skyrunning Mountainreporters – Bron: Pixabay

Relevantie websites

skyrunning.com

NKBV

bergsportreizen.nl

World series

Relevante artikelen

Trailrunning – De 6 beste trails in Europa

Mijn eerste wedstrijd skyrunnning was geweldig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here