Het verschil tussen Trailrunning en Skyrunning
Trailrunning en Skyrunning
Door: Matthijs van der Pol
Sinds enkele jaren is trailrunning enorm aan het groeien in populariteit. Sinds ik mezelf erin ben gaan verdiepen, ben ik me er pas bewust van geworden dat er zoveel verschillende tochten en wedstrijden zijn. Alleen al in de Benelux zijn er elk weekend meerder wedstrijden waaraan je kunt deelnemen. Echter kennen nog maar weinig mensen deze hardloopsport. Dit zeg ik omdat ik het meestal moet uitleggen aan vrienden en bekenden.
Behalve trailrunning, zijn er nog enkele termen die je tegenkomt als het gaat over hardlopen in de bergen. Een daarvan is skyrunning. Maar wat is nou het verschil tussen trailrunning en skyrunning?
Trailrunning
De makkelijkste manier om trailrunning uit te leggen, is door het gewoon hardlopen buiten de gebaande te noemen. En eigenlijk komt het daar ook op neer. In Nederland zijn we met name gewend om over geasfalteerde wegen te lopen. Mijn favoriete trainingen waren altijd over de dijken met mooie uitzichten. Bij trailrunning ga je nog een stap verder, want je loopt over onverharde wegen. Op paden waar je normaal lekker gaat wandelen, ga je nu hardlopen.
Behalve de ondergrond, zijn de hoogtemeters een element dat vaak van toepassing is. Hardlopen doe je hoofdzakelijk over vlakke wegen en bij trailrunning heb je juist vaak te maken met klimmen en dalen. De combinatie van de natuurlijke ondergrond en de meters omhoog en naar beneden maken het zwaarder. Maar naar mijn mening is deze manier van hardlopen zoveel mooier en meer ontspannen dan hardlopen.
Trailrunning draait, in ieder geval bij mij, met name om het proces en het genieten van de natuur door je lekker in te spannen. Hardlopen gaat, ook weer bij mij, met name om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten en anderen in te halen. Ik denk uit hardlopen alles gehaald te hebben wat er voor mij inzet, namelijk een marathon in 2 uur en 26 minuten. Om dit reden ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en gelukkig heb ik dit gevonden.
Skyrunning
In principe komt skyrunning op hetzelfde neer als trailrunning, maar is het een extreme variant en gaat het altijd door de bergen. Er zitten zware, technische klimmen in met een hoog stijgingspercentage en loop je op hoogte door de bergen. Skyrunning heeft overigens zijn eigen regels en de International Skyrunning Federation is sinds 1995 de verantwoordelijke organisatie. Er zijn ook WK’s en EK’s. De NKBV is sinds 2014 lid. Binnen skyrunning zijn er tevens enkele varianten:
- Skyrace Classic: 21 tot 49 kilometer met 2.000 tot 4.000 hoogtemeters. Voorbeelden: Livigno Skymarathon, Matterhorn Ultraks en Dolomites Skyrace
- Sky Ultra: 50 of meer kilometer met minimaal 2.500 hoogtemeters. Voorbeelden: Ultra Skymarathon Madeira, Transvulcania en Ultra Pirineu
- Vertical K: Maximaal 5 kilometer met 1.000 of meer hoogtemeters. Het gevolg: enorme stijgingspercentages
Welke variant wil jij graag proberen?
Relevantie websites
In september 2018 liep ik de Ultra Pirineu. Lees hier over mijn ervaringen.
Ik, Matthijs, ben graag sportief en actief in de bergen. In de zomer: mountainbike, wandelen en hardlopen. Mijn droom is om veel verschillende trails in de bergen te lopen.