Trailrunning en Skyrunning

Door: Matthijs van der Pol

Sinds enkele jaren is trailrunning enorm aan het groeien in populariteit. Sinds ik mezelf erin ben gaan verdiepen, ben ik me er pas bewust van geworden dat er zoveel verschillende tochten en wedstrijden zijn. Alleen al in de Benelux zijn er elk weekend meerder wedstrijden waaraan je kunt deelnemen. Echter kennen nog maar weinig mensen deze hardloopsport. Dit zeg ik omdat ik het meestal moet uitleggen aan vrienden en bekenden.

Behalve trailrunning, zijn er nog enkele termen die je tegenkomt als het gaat over hardlopen in de bergen. Een daarvan is skyrunning. Maar wat is nou het verschil tussen trailrunning en skyrunning?

Trailrunning Skyrunning Mountainreporters
Trailrunning Skyrunning Mountainreporters – Bron: Pixabay

Trailrunning

De makkelijkste manier om trailrunning uit te leggen, is door het gewoon hardlopen buiten de gebaande te noemen. En eigenlijk komt het daar ook op neer. In Nederland zijn we met name gewend om over geasfalteerde wegen te lopen. Mijn favoriete trainingen waren altijd over de dijken met mooie uitzichten. Bij trailrunning ga je nog een stap verder, want je loopt over onverharde wegen. Op paden waar je normaal lekker gaat wandelen, ga je nu hardlopen.

Behalve de ondergrond, zijn de hoogtemeters een element dat vaak van toepassing is. Hardlopen doe je hoofdzakelijk over vlakke wegen en bij trailrunning heb je juist vaak te maken met klimmen en dalen. De combinatie van de natuurlijke ondergrond en de meters omhoog en naar beneden maken het zwaarder. Maar naar mijn mening is deze manier van hardlopen zoveel mooier en meer ontspannen dan hardlopen.

Trailrunning draait, in ieder geval bij mij, met name om het proces en het genieten van de natuur door je lekker in te spannen. Hardlopen gaat, ook weer bij mij, met name om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten en anderen in te halen. Ik denk uit hardlopen alles gehaald te hebben wat er voor mij inzet, namelijk een marathon in 2 uur en 26 minuten. Om dit reden ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en gelukkig heb ik dit gevonden.

Skyrunning

In principe komt skyrunning op hetzelfde neer als trailrunning, maar is het een extreme variant en gaat het altijd door de bergen. Er zitten zware, technische klimmen in met een hoog stijgingspercentage en loop je op hoogte door de bergen. Skyrunning heeft overigens zijn eigen regels en de International Skyrunning Federation is sinds 1995 de verantwoordelijke organisatie. Er zijn ook WK’s en EK’s. De NKBV is sinds 2014 lid. Binnen skyrunning zijn er tevens enkele varianten:

Welke variant wil jij graag proberen?

Trailrunning Skyrunning Mountainreporters
Trailrunning Skyrunning Mountainreporters – Bron: Pixabay

Relevantie websites


In september 2018 liep ik de Ultra Pirineu. Lees hier over mijn ervaringen.


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer