Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

WIN-ACTIE SLOW28: Een écht Nederlands avontuur!

Door Manon Verijdt

Ik heb zo veel respect voor Erwin Zantinga. Van extreme, ongewone, langdurige avonturen over de hele wereld, gaat hij nu terug naar het piepkleine stukje land genaamd Schiermonnikoog, om hier een nieuw avontuur tegemoet te gaan. Een tocht van 28 uur langs 28 strandpalen, je moet het maar verzinnen. Na het lezen van slechts 150 woorden, precies één hoofdstuk dus, ben ik al verkocht. Ik wil Slow28 van voor tot achteren lezen en meegenomen worden in dit ongewone avontuur.

Over alles is nagedacht

Als je denkt dat dit boek zonder reden of enige achterliggende gedachte geschreven is, dan heb je het mis. Naar mijn mening is ieder woord in dit boek zorgvuldig gekozen. Dat moest ook wel, aangezien er maar 150 woorden per hoofdstuk worden gebruikt. Tevens niet zomaar, maar omdat de strandpalen op Schiermonnikoog er tijdens zijn tocht 150 jaar staan. Hierdoor wordt de tekst compact en recht voor zijn raap.

Om gevoelens wordt niet heen gedraaid. Nee, ze zijn zo rauw als de natuur in het oostelijke puntje van het eiland.

In die 28 uur die beschreven worden wordt je meegenomen in een emotionele rollercoaster. Erwins’ avontuur is niet alleen mentaal zwaar, maar ook vooral fysiek. Bijna non-stop lopen door onder andere gras en struiken, waarbij zijn benen telkens hoog opgetild moeten worden. Om dan in je eentje gemotiveerd te blijven, dat verdient diep respect. Niemand om je aan te moedigen, behalve jezelf.

Mentaal is dus veel doorzettingsvermogen nodig. De duisternis biedt bijvoorbeeld weinig comfort als je naarstig op zoek bent naar de volgende strandpaal, maar deze onverhoopt niet kunt vinden.

Terug naar jezelf

Omgeven door enkel de kenmerken van de natuur; de wind, het water en wuivend gras is Zantinga letterlijk sociaal geïsoleerd. Slechts met één ander persoon heeft hij contact gedurende zijn reis. Ik kan me voorstellen dat je dan alleen tijdens de momenten van letterlijke stilstand (of stil zitten, in Erwins’ geval) werkelijk tot rust kan komen. Tijdens de reis van paal naar paal staat er toch een soort druk achter om de juiste route te kiezen, je eigen stem als gids om op tijd bij je volgende veilige haven aan te komen. Zo’n moment om stil te zitten, eventueel omgeven door complete duisternis, geeft je de ruimte om echt te genieten van alle details om je heen of juist om even die stem in je hoofd te sussen.

Zet aan tot denken

Slow28 heeft meerdere emoties in me losgemaakt tijdens het lezen. Dankzij de geminimaliseerde 150 woorden per hoofdstuk (en dus per strandpaal) ontstaat de ruimte om zelf na te denken. Zo ben ik niet alleen hernieuwd geïnteresseerd geworden in Schiermonnikoog, maar ben ik ook geïnspireerd om het avontuur weer dichterbij huis te zoeken. Misschien niet met zoveel dieptelagen als de 28 strandpalen en 150 woorden, maar gewoon met een tas, water en een camera een nabijgelegen natuurgebied in te trekken om zo te ontsnappen aan de dagelijkse sleur van werk en studie. Daarvoor hoef je dus duidelijk niet naar een ander land.

Opbouw van het boek

De totale opbouw van het boek spreekt me meer dan aan. Het is ruimtelijk en overzichtelijk, met genoeg foto’s om de sfeer weer te geven waarin dit avontuur zich afspeelt. Het zijn misschien niet altijd de foto’s die je op bijvoorbeeld Instagram tegen zou komen, maar in deze situatie portretteren ze precies het gevoel wat gepaard gaat met dit avontuur.

Een kleinschalig avontuur is op deze manier naar mijn mening ontzettend goed neergezet

Er zijn genoeg rauwe zelfportretten die ook de emotionele staat van Zantinga laten zien. Niks wordt verdoezeld, en dat maakt het zo mooi om te lezen. Een kleinschalig avontuur is op deze manier naar mijn mening ontzettend goed neergezet, om zo ook andere avonturiers te inspireren een keer dichter bij huis op pad te gaan en buiten je comfort zone te stappen.

Wil je alvast een stukje lezen uit dit boek? Kijk dan even hier. Wil je meer weten over Erwin zelf, lees dan even dit bericht op Mountainreporters en wil je het boek kopen, klik dan hier.

WIN-ACTIE

En zoals je van Mountainreporters gewend bent geven wij graag mooie outdoorproducten weg in onze win-acties. Laat hieronder in een reactie weten aan wie jij dit boek zou willen geven. Reageren kan ook via Facebook log-in. In totaal verloten we twee boeken onder de deelnemers aan deze win-actie. Deze actie loopt tot 10 augustus 2019.

Laat hieronder in een reactie weten aan wie jij dit boek zou willen geven

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

14 Reactie op “WIN-ACTIE SLOW28: Een écht Nederlands avontuur!”

 • Nelly
  9 augustus 2019 at 18:34

  Aan mijn man.

 • Nathalie Buttiens
  9 augustus 2019 at 15:11

  Ik zou het aan mijn partner geven.

 • Carina Peters
  7 augustus 2019 at 00:32

  Voor mijn vriendin, die avontuurlijk is ingesteld en deze boek in 1 ruk zal uitlezen.

 • Esse
  6 augustus 2019 at 10:33

  Voor mijn avontuurlijke vader, die een passie voor de natuur heeft! Samen wandelen veel. Planten benoemen, genieten en een goed gesprek. Een passend kadoo! Boeiend en leuk dat het boek zich afspeelt in Nederland. Ik word steeds een beetje meer verliefd op Schier. Mag het daarom vast wel even lenen 😊.

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   10 augustus 2019 at 17:13

   Hallo Esse, gefeliciteerd jij bent de winnaar van dit geweldige boek.
   Ik zal je ook even mailen voor je adresgegevens. Groet, Edwin

 • Irma
  5 augustus 2019 at 19:34

  Wat leuk! Ik zou hem graag aan mezelf cadeau doen. Nu op vakantie en sport ik ook alleen, maar mezelf motiveren is dan zeker een uitdaging.

 • Ingrid Achterberg-Kortekaas
  5 augustus 2019 at 12:09

  Ik weet zeker dat mijn man het boek ook graag zal willen lezen maar….Ik zou dit boek graag aan mezelf cadeau willen doen. Ik ben van plan om in april het Pieterpad in 1 keer, in 10 dagen, te gaan lopen. Hardlopend weliswaar maar bijna net zo avontuurlijk als deze Erwin heeft gedaan. Met een rugzakje van 20 liter ga ik van B&B naar B&B. Net iets luxer dan in een tent of bivak. Ik ben erg benieuwd waar Erwin tegen aan gelopen is tijdens zijn tocht. Lijkt me heel leerzaam.

 • Esse
  5 augustus 2019 at 10:21

  Voor mijn avontuurlijke vader die een passie voor de natuur heeft! Onze gezamenlijke hobby is wandelen 😊. Samen genieten van de natuur, planten bespreken en een goed gesprek. Een passend kadoo! En ook erg leuk en boeiend dat het zich in de natuur van Nederland afspeelt, op het eiland waar ik steeds meer verliefd op wordt! Ik mag het dan vast ook wel even lenen 😊.

 • Esse
  5 augustus 2019 at 10:08

  Ik zou het boek graag aan mijn avontuurlijke vader willen geven die een passie voor natuur heeft! Wandelen is onze gezamenlijke hobby! De natuur bewonderen, planten aanwijzen en goeie gesprekken. Prachtig passend kadoo!

 • Marielle Krabbenbos
  3 augustus 2019 at 20:38

  Ik zou hem graag aan mij zelf willen geven. Na een heftig ongeluk nu in staat om weer mijn avonturen op te pakken, dit boek als inspiratie dat zou geweldig zijn (-:

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   10 augustus 2019 at 17:13

   Hi Marielle, gefeliciteerd jij bent de winnaar van dit geweldige boek.
   Ik zal je ook even mailen voor je adresgegevens. Groet, Edwin

 • Jamie
  3 augustus 2019 at 10:16

  Ik zou het boek aan mijn vriend geven, zodat we het mee kunnen nemen op fietsvakantie eind augustus. Ben benieuwd hoe dit boek wegleest, met zulke korte hoofdstukken!

 • gerrie peters
  27 juli 2019 at 16:17

  ik zou hem aan fok geven een avonturier in klimmen, wandelen en fietsen. nu in 8 weken 4000 kilometer aan het fietsen omdat hij zo meer kan mee krijgen van de natuur

 • Sander
  21 juli 2019 at 07:56

  Ik zou het boek graag an mijn vader geven,en als hij het uit heeft mag ik het vast ook wel lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer