Braces en meer op Podobrace.nlPodobrace

Tijdrit in Jeruzalem – Giro d’Italia

Vandaag begon de 101e editie van de Giro d’Italia. En die begon zeker niet verkeerd voor titelverdediger Dumoulin met een winst op de eerste etappe. Daarmee is hij de eerste drager van de roze trui, de trui voor de leider in het klassement van de Giro d’Italia.  De eerste etappe was een tijdrit over 9,7 kilometer. Het was een vrij technisch parcours, met veel draaien en keren. De renners moesten 3,7 kilometer klimmen, 2,7 kilometer dalen en 3,3 kilometer aan vlakke wegen rijden. Dumoulin noteerde een tijd van 12.02.

Dumoulin wint de eerste etappe Giro d’Italia 2018 © Foto: GiroItalia.it

De Ronde van Italië (Giro d’Italia) is een meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië. Zij is een van de drie Grote Rondes. De etappekoers werd voor het eerst verreden in 1909 en wordt sindsdien ieder jaar – uitgezonderd tijdens de jaren van de twee Wereldoorlogen – gehouden. Net als de andere twee Grote Rondes – de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje – duurt de Ronde van Italië drieëntwintig dagen die in de meeste gevallen bestaat uit 21 etappes, inclusief een eventuele proloog en twee rustdagen.

De Giro, zoals de bijnaam van de Ronde van Italië luidt, wordt tegenwoordig na de Ronde van Frankrijk als de belangrijkste rittenkoers van de wereld gezien. Er zijn zelfs tijden geweest dat de ronde in populariteit op gelijke voet stond met de Ronde van Frankrijk. De koers wordt elk jaar op de voet gevolgd door tal van zenders overal ter wereld. (bron: Wikipedia)


Froom

Chris Froom is de grootste concurrent van Dumoulin voor de eindzege. Hij viel echter tijdens de verkenning en liep daarbij schaafwonden op. Tijdens de tijdrit finishte´hij 37 seconden achter Dumoulin. Vooraf was er wat rumoer over een positieve doping test bij Froome tijdens de Vuelta. Hij is in de Vuelta namelijk positief getest op teveel salbutamol. Echter heeft hij toestemming om het middel tegen astma te gebruiken, maar de waarde van de stof die werd aangetroffen in zijn urine was veel hoger dan toegestaan. Hij mag gewoon verder fietsen in afwachting van het onderzoek. Een mogelijke schorsing zal pas ingaan vanaf het moment dat alle onderzoeken zijn afgerond.

Hij is in de Vuelta namelijk positief getest op teveel salbutamol

Froom is echter wel de grote favoriet dit jaar, aangezien Froome een goede allrounder is met nadruk op klimmen en het parcours dit jaar veel klimmetjes heeft en een aantal etappes eindigen dan ook op de berg. Dumoulin is ook een goede allrounder, maar is minder sterk in klimmen, wat misschien wel de doorslag kan gaan geven.

©Video: Eurosport

Erik Breukink

Het scheelde niets of niet Dumoulin maar Erik Breukink was de eerste Nederlandse winnaar geweest. Terug naar 1989. Negen jaar na Zoetemelks Tourzege gaat opnieuw een Nederlander een grote ronde winnen. Na een derde en tweede plek in het Giro-eindklassement rijdt Erik Breukink in 1989 al een paar dagen soeverein in het roze.

Erik Breukink Giro
Erik Breukink na zijn bizarre inzinking tijdens de Giro van 1989. Foto: Andere Tijden Sport.

Met nog twee tijdritten op het programma, zijn specialiteit, hoeft hij nog maar één colletje over en Dan gaat het mis..

Het spookt in de Dolomieten, maar net als een jaar eerder in de legendarische helletocht over de Gavia blijkt hij de omstandigheden het beste te verteren. Met nog twee tijdritten op het programma, zijn specialiteit, hoeft hij nog maar één colletje over. Dan gaat het mis. Andere Tijden Sport reconstrueert Breukinks fatale dag. Deze aflevering van Andere Tijden Sport wordt uitgezonden op 13 mei 2018 om 22.20 op NPO1.


Lees hier alles over wielrennen en mountainbiken


 

advertentieSpanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here