Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Inspiratie op locatie in Albanië

Een reisverhaal van Christianne Bongertman

Mijn eerste focusreis met Andrina van Reizen voor Focus gaat naar Albanië. Om het kantoor even achter me te laten en de bergen op te zoeken. En om gefocust te kunnen werken aan de opdrachten die ik voor ogen heb. Andrina haalt jou weg van de bewoonde wereld om dit mogelijk te maken. Op een manier waar jij blij van wordt. Op de Balkan tussen de bergen, omringd door andere ondernemers die dezelfde missie hebben als jij. En waarbij je werk combineert met hikes door de Albanese Alpen als absoluut hoogtepunt. Work smart, play hard! Ben jij een (startende) ondernemer die op zoek is naar focus, gecombineerd met ontspanning? Lees dan hier verder.

Werken aan jouw onderneming met uitzicht op de bergen
Werken aan jouw onderneming met uitzicht op de bergen. Eigen foto: Christianne Bongertman

Wat houdt een focusreis precies in?

Zonder focus geen scherpte. Focus stelt je in staat om resultaat te boeken. Toch is het behoud van aandacht voor de meesten van ons een grote uitdaging. Met name omdat we op elk moment van de dag (onbewust) beïnvloed worden door onze eigen omgeving.

Andrina biedt met deze reis een gouden combinatie van werken en ontspanning.

Het idee van deze reis is dat je meer werk levert in minder tijd. Work smart. Omdat je niet de gebruikelijke afleiding hebt, maar wél die mentale en fysieke breaks neemt die nodig zijn. Play hard. Andrina biedt met deze reis daarom een gouden combinatie van werken en ontspanning. De meerwaarde is dat je samen met een klein groepje ondernemers aan de slag gaat. Allemaal in hetzelfde schuitje. Op een rustige, inspirerende plek midden in de natuur. Laat je deze week vooral inspireren door de andere deelnemers, die ook veel kennis en ervaring meenemen. Je zult zien dat het resultaat eerder geboekt is dan dat je van tevoren zou denken. Mede omdat Andrina je volledig ontzorgt. Vervoer, overnachtingen, eten en drinken, alles is geregeld.

De focusreis is een gouden combinatie van werken en ontspanning
De focusreis is een gouden combinatie van werken en ontspanning. Eigen foto: Christianne Bongertman

Daarnaast laat Andrina jou kennis maken met de natuur en cultuur. Op een manier waarop je het land écht leert kennen. Zo neemt zij je bijvoorbeeld mee naar de lokale bevolking op de meest afgelegen plekken. Eén ding is zeker: je kijkt terug op een waardevolle workation die je bij blijft.

Passie voor de Balkan

Albanië grenst aan Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland en behoort tot de Balkan. Het toerisme staat in dit veelzijdige land nog in de kinderschoenen en dat maakt een bezoek aan Albanië juist uniek. In de Albanese Alpen is zowel in de winter als in de zomer genoeg te doen. Trekking, mountainbiken en klimmen zijn maar enkele voorbeelden.

Uitzicht op de Valbona vallei
Uitzicht op de Valbona vallei. Eigen foto: Christianne Bongertman

Letterlijk betekent Valbona ‘mooie vallei’. In dit dorpje zullen wij een paar dagen verblijven. Deze vallei is gelegen in één van de meest afgelegen en authentieke berggebieden van Europa: de Albanese Alpen. Andrina wil haar passie voor de Balkan en de onbedorven natuur in Albanië graag met jou delen.

Andrina weet als geen ander de meest afgelegen pareltjes te vinden.
Andrina weet als geen ander de meest afgelegen pareltjes te vinden. Eigen foto: Christianne Bongertman

Mijn eerste focusdagen

Ik heb mijn werk mee en ben benieuwd naar de groep. De andere deelnemers ontmoet ik tijdens de treinrit en samen vertrekken we naar het vliegveld van Düsseldorf. Bij aankomst op het vliegveld van Pristina in Kosovo wacht ons een warm welkom van Andrina.

Inspiratie doe je vooral op tijdens de bergwandelingen die je gaat maken.

Vanuit Pristina vervolgen wij onze reis. Bij de grensovergang naar Albanië gaan de wegen snel over in scherpe bochten door de bergen. De zon kleurt oranje en gaat langzaam onder. Bij aankomst in het guesthouse is het al donker en we besluiten op tijd naar bed te gaan.

Werken aan mijn project met uitzicht op de bergen en een kabbelend beekje.
Werken aan mijn project met uitzicht op de bergen en het geluid van een kabbelend beekje op de achtergrond. Eigen foto: Christianne Bongertman

Voor het eerste deel van de reis blijven we op dezelfde locatie in Valbona. Op deze manier kun je ongestoord met jouw werk aan de slag. In de ochtend ontbijten we met z’n allen rond 8:00. Vervolgens zoekt iedereen een eigen plekje op om te werken. We zitten veelal buiten, met uitzicht op de bergen en het geluid van een kabbelend beekje op de achtergrond. Voor de lunch wordt ook gezorgd en we sluiten de dag gezamenlijk af met een diner. Dit zijn waardevolle momenten, ook om het werk dat jij hebt meegenomen door te spreken met de andere deelnemers. Maar vergis je niet; inspiratie doe je vooral op tijdens de bergwandelingen die je gaat maken.

Bezoek aan de lokale bevolking in de bergweiden

Ter ontspanning hiken we door de bergen waar we al een paar dagen uitzicht op hebben. Zo bezoeken wij onder meer Lisa, die op de Slangenberg woont. Na ongeveer twee uur wandelen kunnen we haar huisje in de verte zien liggen. Eenmaal aangekomen worden wij warm onthaald door Lisa. Er heerst een serene rust en ik kan mij haast niet voorstellen hoe het is om elke dag wakker te worden met dit adembenemende uitzicht.

Onderweg naar Lisa
Onderweg naar Lisa. Eigen foto: Christianne Bongertman
De prachtige wandelroute naar Lisa.
De prachtige wandelroute naar Lisa. Eigen foto: Christianne Bongertman
Velden met bloemen en in de verte het huisje van Lisa.
Velden met bloemen en in de verte het huisje van Lisa. Eigen foto: Christianne Bongertman
Lisa samen met Andrina vlak voordat we weer vertrekken.
Lisa samen met Andrina. Eigen foto: Christianne Bongertman

Ook bezoeken wij Tahir, een andere lokale bewoner in de bergen. Bij hem eten we onder andere Byrek, gevuld met schapenkaas. Dit deeggerecht komt oorspronkelijk uit Turkije, maar in Albanië wordt dit ook veel gegeten. Als toetje krijgen we cake met een glaasje Raki. Op de Balkan wordt deze sterke drank aan de gasten aangeboden als gastvrij gebaar. Zo kom je tussen het werken door op een unieke manier in contact met de lokale bevolking die haar tradities in stand houdt.

Onderweg naar Tahir maakt deze vrouw als onderbreking van haar werk tijd voor de foto.
Onderweg naar Tahir komen we deze hardwerkende vrouw tegen. Zij neemt even de tijd om te poseren voor de foto. Eigen foto: Christianne Bongertman

Eén van de mooiste hikes op de Balkan

Als hoogtepunt maken we een wandeltocht over de bergpas tussen Valbona en Theth. We leggen een afstand van in totaal 25 kilometer af, beginnend op 900 meter hoogte naar een top van 1.800 meter en eindigend op 700 meter hoogte.

“Nothing is impossible” herhaalt onze gids ter motivatie.

Werkelijk alles passeert de revue: dichte bebossing, wijde valleien, rotsen, sneeuw en ruige bergen.

Alles passeert de revue. Ook dichte bebossing.
Dichte bebossing. Eigen foto: Christianne Bongertman
Open weide
Wijde valleien. Eigen foto: Christianne Bongertman
En ruige rotsen
En ruige bergen. Eigen foto: Christianne Bongertman

De hellingen zijn steil en regelmatig is het wandelpad glad en smal. “Nothing is impossible” herhaalt onze gids ter motivatie. En dat is gebleken. Menig comfortzone wordt hier verlaten en mooie persoonlijke uitdagingen worden aangegaan. Met als resultaat dat wij volop genieten van spectaculaire uitzichten.

Smalle paden langs steile rotsen
Smalle paden langs steile rotsen. Eigen foto: Christianne Bongertman
We hebben de top gehaald! Eigen foto: Christianne Bongertman

De hike naar Theth was een mooi avontuur, evenals de autorit die we de volgende dag afleggen richting de stad Shkodra. Theth is slechts per auto (4W) te bereiken via een 25 kilometer lange onverharde weg met losliggende keien en veel haarspeldbochten. Deze weg is net breed genoeg voor één auto, met hier en daar uitwijkmogelijkheden om tegemoetkomend verkeer te laten passeren. Bij de gemeentegrens gaat de onverharde weg over in een geasfalteerde weg. De rust is wedergekeerd!

Aankomst in Theth. Deze boom wordt gebruikt voor medicijnen.
Deze aparte boom in Theth wordt gebruikt voor medicijnen, heb ik mij laten vertellen door een lokale bewoner. Eigen foto: Christianne Bongertman
Prachten bloemenvelden in de vallei Theth
Prachten bloemenvelden in de vallei Theth. Eigen foto: Christianne Bongertman

Zo vrij als Vogel aan het Komani meer

Vanuit Shkodra gaan we naar Vogel, die een guesthouse heeft aan het Komani meer. Deze locatie is slechts bereikbaar per boot en op een afstandje zien we hem al aankomen. Vol enthousiasme stappen wij in. Dat de motor van de boot vervolgens niet wil starten, nemen wij even voor lief. Gelukkig krijgen we meteen veel hulp aangeboden en kunnen we met enige vertraging alsnog vertrekken.

De fjorden van Albanië
Het (smalle) Komani meer met aan weerszijden de fjorden van Albanië. Eigen foto: Christianne Bongertman

We varen langs talloze fjorden en ik waan mij in Milford Sound in Nieuw-Zeeland. De fjorden had ik hier niet verwacht! Na een boottocht van ongeveer 2,5 uur komen we aan op de bestemming. Vogel’s familie en hond staan ons bij de wal al op te wachten. Zijn moeder is nog aan het werk en verzorgt de koeien. We zijn onder de indruk van de oase van rust en de verre uitzichten over het Komani meer. Die avond worden we compleet verrast met een heerlijke maaltijd met verse groenten uit eigen tuin. Wat een plek en wat een service!

De moeder van Vogel is hard aan het werk.
De moeder van Vogel. Eigen foto: Christianne Bongertman
Samen met Vogel.
Samen met Vogel. Eigen foto: Christianne Bongertman
Vogel met zijn hond. Genieten van het uitzicht!
Genieten van het uitzicht. Eigen foto: Christianne Bongertman
Op bezoek bij Vogel. Wat een ruimte en rust!
Wat een ruimte en rust! Eigen foto: Christianne Bongertman
Even relaxen na de boottocht over het Komani meer
Een relax momentje na de boottocht over het Komani meer. Thuis bij Vogel. Eigen foto: Christianne Bongertman

Terwijl wij de volgende dag in een roeibootje van Vogel op het meer wachten op de ferry, blijkt deze niet te komen. Als oplossing gaan we dan maar met de roeiboot naar de overkant, waar we vervolgens een kleine bergwand naar boven moeten klimmen. Vogel en zijn vrienden helpen ons daarbij met het tillen van de bagage. Vogel is een host in hart en nieren. Bedankt voor de fantastische laatste dagen en goede zorgen!

Wij hebben met z'n allen een fantastische week gehad
Wij hebben met z’n allen een fantastische week gehad! Eigen foto: Christianne Bongertman

Laat je niet langer afleiden

Ik heb genoten van een hele nuttige en inspirerende workation. Andrina weet als geen ander de meest afgelegen pareltjes te vinden. Focus. Daar draait het om. Met als afleiding de bijzondere bergwandelingen en het unieke kijkje in het alledaagse leven van de lokale bevolking.

Wacht niet langer, maar boek vooruitgang en laat je tijdens een workation inspireren in Albanië.

Ben jij ook een (startende) ondernemer die op zoek is naar focus, gecombineerd met ontspanning? Ben jij thuis of op kantoor ook snel afgeleid door alledaagse klussen? En wil jij graag sparren met gelijkgestemden? Dan is deze focusreis bij uitstek geschikt voor jou! Wacht niet langer, maar boek vooruitgang en laat je tijdens een workation inspireren in Albanië.

Zie je de combinatie van werk en ontspanning wel zitten maar ben je geen (startende) ondernemer? Andrina organiseert voor Reizen voor Focus ook reizen voor andere doelgroepen. Neem vooral contact op, ze denkt graag met je mee.


Meer informatie vind je op www.reizenvoorfocus.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer