AAfgelopen zondag veroorzaakte een afgebroken stuk ijs van de Punta Roca gletsjer, een lawine in de Italiaanse Alpen. Meerdere (ervaren) bergbeklimmers werden verrast door een lawine bestaande uit sneeuw, ijs en rotsblokken. Op dit moment wordt er nog druk gezocht naar nog vijf vermiste personen. De lawine op de berg Marmolada, eiste al zeker zeven levens. Ook liggen er acht (zwaar)gewonden in het ziekenhuis.

Zoektocht op gletsjer naar vermiste personen

De kans dat de vermiste personen nog levend worden terug gevonden is nihil. Er wordt onder andere gezocht met behulp van helikopters, drones en speurhonden. De situatie op de gletsjer is nog steeds erg gevaarlijk. Ook zijn de weersomstandigheden niet optimaal. Zware storm en onweersbuien bemoeilijken de zoek -en bergingsoperaties. Tevens is de kracht van de lawine enorm geweest, waardoor men vermoedt dat de slachtoffers uit elkaar zijn gerukt. Autoriteiten houden er zelfs rekening mee dat niet iedereen wordt terug gevonden onder het puin.

Hoge temperaturen mogelijk oorzaak lawine

Naar alle waarschijnlijkheid is de lawine ontstaan door hoge temperaturen op de Gletsjer. Er werd een dag voordat de lawine ontstond, een temperatuur van 10 graden Celsius gemeten op de top van de berg (3300 meter). Normaal gesproken ligt de temperatuur rond het vriespunt. De hoge temperaturen van nu, de opwarming van de aarde, en het gebrek aan winterse neerslag (dus geen isolerend laagje op de gletsjer) lijken invloed te hebben gehad op het ontstaan van de lawine. Glacioloog Bas Altena van de Universiteit Utrecht denkt dat het smeltwater ervoor heeft gezorgd dat het stuk ijs los kwam van de gletsjer. Er wordt gesproken over een blok ijs van enkele tientallen vierkante meters. Dit blok kan net het laatste zetje zijn geweest dat de gletsjer nodig had om omlaag te komen. De lawine had ongeveer een breedte van zo’n 300 meter.

De Marmolada is geliefd bij zowel wintersporters en bergbeklimmers

Het gebergte “de Marmolada” is geliefd bij veel wintersporters en bergwandelaars. De berg wordt ook wel de Koningin van de Dolomieten genoemd. Het uitzicht bovenaan de berg is spectaculair. Eén van de mooiste pistes van de alpen vertrekt vanaf de Marmolada, namelijk de 12 kilometer lange La Bellunese.
In de zomer zijn er veel bergwandelaars te vinden in de Dolomieten. De bergbeklimmers die afgelopen zondag overvallen werden door de lawine namen de “normale” klimroute naar de top van de Marmolada onder leiding van een ervaren berggids.


FA Weather

Bron foto: Karin Nijhof
Bron tekst: rtl nieuws
Bron filmpje:
FA Weather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer