Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

AAfgelopen zondag veroorzaakte een afgebroken stuk ijs van de Punta Roca gletsjer, een lawine in de Italiaanse Alpen. Meerdere (ervaren) bergbeklimmers werden verrast door een lawine bestaande uit sneeuw, ijs en rotsblokken. Op dit moment wordt er nog druk gezocht naar nog vijf vermiste personen. De lawine op de berg Marmolada, eiste al zeker zeven levens. Ook liggen er acht (zwaar)gewonden in het ziekenhuis.

Zoektocht op gletsjer naar vermiste personen

De kans dat de vermiste personen nog levend worden terug gevonden is nihil. Er wordt onder andere gezocht met behulp van helikopters, drones en speurhonden. De situatie op de gletsjer is nog steeds erg gevaarlijk. Ook zijn de weersomstandigheden niet optimaal. Zware storm en onweersbuien bemoeilijken de zoek -en bergingsoperaties. Tevens is de kracht van de lawine enorm geweest, waardoor men vermoedt dat de slachtoffers uit elkaar zijn gerukt. Autoriteiten houden er zelfs rekening mee dat niet iedereen wordt terug gevonden onder het puin.

Hoge temperaturen mogelijk oorzaak lawine

Naar alle waarschijnlijkheid is de lawine ontstaan door hoge temperaturen op de Gletsjer. Er werd een dag voordat de lawine ontstond, een temperatuur van 10 graden Celsius gemeten op de top van de berg (3300 meter). Normaal gesproken ligt de temperatuur rond het vriespunt. De hoge temperaturen van nu, de opwarming van de aarde, en het gebrek aan winterse neerslag (dus geen isolerend laagje op de gletsjer) lijken invloed te hebben gehad op het ontstaan van de lawine. Glacioloog Bas Altena van de Universiteit Utrecht denkt dat het smeltwater ervoor heeft gezorgd dat het stuk ijs los kwam van de gletsjer. Er wordt gesproken over een blok ijs van enkele tientallen vierkante meters. Dit blok kan net het laatste zetje zijn geweest dat de gletsjer nodig had om omlaag te komen. De lawine had ongeveer een breedte van zo’n 300 meter.

De Marmolada is geliefd bij zowel wintersporters en bergbeklimmers

Het gebergte “de Marmolada” is geliefd bij veel wintersporters en bergwandelaars. De berg wordt ook wel de Koningin van de Dolomieten genoemd. Het uitzicht bovenaan de berg is spectaculair. Eén van de mooiste pistes van de alpen vertrekt vanaf de Marmolada, namelijk de 12 kilometer lange La Bellunese.
In de zomer zijn er veel bergwandelaars te vinden in de Dolomieten. De bergbeklimmers die afgelopen zondag overvallen werden door de lawine namen de “normale” klimroute naar de top van de Marmolada onder leiding van een ervaren berggids.


FA Weather

Bron foto: Karin Nijhof
Bron tekst: rtl nieuws
Bron filmpje:
FA Weather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer