Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

AAfgelopen zondag veroorzaakte een afgebroken stuk ijs van de Punta Roca gletsjer, een lawine in de Italiaanse Alpen. Meerdere (ervaren) bergbeklimmers werden verrast door een lawine bestaande uit sneeuw, ijs en rotsblokken. Op dit moment wordt er nog druk gezocht naar nog vijf vermiste personen. De lawine op de berg Marmolada, eiste al zeker zeven levens. Ook liggen er acht (zwaar)gewonden in het ziekenhuis.

Zoektocht op gletsjer naar vermiste personen

De kans dat de vermiste personen nog levend worden terug gevonden is nihil. Er wordt onder andere gezocht met behulp van helikopters, drones en speurhonden. De situatie op de gletsjer is nog steeds erg gevaarlijk. Ook zijn de weersomstandigheden niet optimaal. Zware storm en onweersbuien bemoeilijken de zoek -en bergingsoperaties. Tevens is de kracht van de lawine enorm geweest, waardoor men vermoedt dat de slachtoffers uit elkaar zijn gerukt. Autoriteiten houden er zelfs rekening mee dat niet iedereen wordt terug gevonden onder het puin.

Hoge temperaturen mogelijk oorzaak lawine

Naar alle waarschijnlijkheid is de lawine ontstaan door hoge temperaturen op de Gletsjer. Er werd een dag voordat de lawine ontstond, een temperatuur van 10 graden Celsius gemeten op de top van de berg (3300 meter). Normaal gesproken ligt de temperatuur rond het vriespunt. De hoge temperaturen van nu, de opwarming van de aarde, en het gebrek aan winterse neerslag (dus geen isolerend laagje op de gletsjer) lijken invloed te hebben gehad op het ontstaan van de lawine. Glacioloog Bas Altena van de Universiteit Utrecht denkt dat het smeltwater ervoor heeft gezorgd dat het stuk ijs los kwam van de gletsjer. Er wordt gesproken over een blok ijs van enkele tientallen vierkante meters. Dit blok kan net het laatste zetje zijn geweest dat de gletsjer nodig had om omlaag te komen. De lawine had ongeveer een breedte van zo’n 300 meter.

De Marmolada is geliefd bij zowel wintersporters en bergbeklimmers

Het gebergte “de Marmolada” is geliefd bij veel wintersporters en bergwandelaars. De berg wordt ook wel de Koningin van de Dolomieten genoemd. Het uitzicht bovenaan de berg is spectaculair. Eén van de mooiste pistes van de alpen vertrekt vanaf de Marmolada, namelijk de 12 kilometer lange La Bellunese.
In de zomer zijn er veel bergwandelaars te vinden in de Dolomieten. De bergbeklimmers die afgelopen zondag overvallen werden door de lawine namen de “normale” klimroute naar de top van de Marmolada onder leiding van een ervaren berggids.


FA Weather

Bron foto: Karin Nijhof
Bron tekst: rtl nieuws
Bron filmpje:
FA Weather

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer