Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

AAfgelopen zondag veroorzaakte een afgebroken stuk ijs van de Punta Roca gletsjer, een lawine in de Italiaanse Alpen. Meerdere (ervaren) bergbeklimmers werden verrast door een lawine bestaande uit sneeuw, ijs en rotsblokken. Op dit moment wordt er nog druk gezocht naar nog vijf vermiste personen. De lawine op de berg Marmolada, eiste al zeker zeven levens. Ook liggen er acht (zwaar)gewonden in het ziekenhuis.

Zoektocht op gletsjer naar vermiste personen

De kans dat de vermiste personen nog levend worden terug gevonden is nihil. Er wordt onder andere gezocht met behulp van helikopters, drones en speurhonden. De situatie op de gletsjer is nog steeds erg gevaarlijk. Ook zijn de weersomstandigheden niet optimaal. Zware storm en onweersbuien bemoeilijken de zoek -en bergingsoperaties. Tevens is de kracht van de lawine enorm geweest, waardoor men vermoedt dat de slachtoffers uit elkaar zijn gerukt. Autoriteiten houden er zelfs rekening mee dat niet iedereen wordt terug gevonden onder het puin.

Hoge temperaturen mogelijk oorzaak lawine

Naar alle waarschijnlijkheid is de lawine ontstaan door hoge temperaturen op de Gletsjer. Er werd een dag voordat de lawine ontstond, een temperatuur van 10 graden Celsius gemeten op de top van de berg (3300 meter). Normaal gesproken ligt de temperatuur rond het vriespunt. De hoge temperaturen van nu, de opwarming van de aarde, en het gebrek aan winterse neerslag (dus geen isolerend laagje op de gletsjer) lijken invloed te hebben gehad op het ontstaan van de lawine. Glacioloog Bas Altena van de Universiteit Utrecht denkt dat het smeltwater ervoor heeft gezorgd dat het stuk ijs los kwam van de gletsjer. Er wordt gesproken over een blok ijs van enkele tientallen vierkante meters. Dit blok kan net het laatste zetje zijn geweest dat de gletsjer nodig had om omlaag te komen. De lawine had ongeveer een breedte van zo’n 300 meter.

De Marmolada is geliefd bij zowel wintersporters en bergbeklimmers

Het gebergte “de Marmolada” is geliefd bij veel wintersporters en bergwandelaars. De berg wordt ook wel de Koningin van de Dolomieten genoemd. Het uitzicht bovenaan de berg is spectaculair. Eén van de mooiste pistes van de alpen vertrekt vanaf de Marmolada, namelijk de 12 kilometer lange La Bellunese.
In de zomer zijn er veel bergwandelaars te vinden in de Dolomieten. De bergbeklimmers die afgelopen zondag overvallen werden door de lawine namen de “normale” klimroute naar de top van de Marmolada onder leiding van een ervaren berggids.


FA Weather

Bron foto: Karin Nijhof
Bron tekst: rtl nieuws
Bron filmpje:
FA Weather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer