
28 mensen vergiftigd na het eten van foute paddenstoelen
Door Edwin Hagenouw | Bron: NOS en NVIC
Door het natte weer van de afgelopen weken staan de bossen weer vol met paddenstoelen. Dat ziet er voor ons als buitenliefhebbers geweldig uit natuurlijk, maar het brengt tevens een risico met zich mee. Steeds meer mensen belanden in het ziekenhuis na het nuttigen van zelf geplukte giftige paddenstoelen. Tot nu toe zijn dit jaar (2019) al 28 mensen behandeld voor vergiftigingsverschijnselen, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht. In heel 2018 waren er elf meldingen.
Het NVIC waarschuwde vorige maand nog om maar helemaal geen zelf geplukte paddenstoelen op te eten. Toen stond de teller nog op negen vergiftigingen. In Nederland komen enkele zeer giftige paddenstoelensoorten voor, zoals de groene knolamaniet die kan leiden tot fataal leverfalen. Het is maar één van de 4000 tot 6000 soorten die in Nederland groeien.
In principe verboden
Instanties als Staatsbosbeheer en veel boswachters raden het mensen af om paddenstoelen te plukken in het wild. Zij zien al jaren een toename van mensen die de natuur intrekken op zoek naar voedsel. Wildplukken is in principe verboden, maar in sommige natuurgebieden mag het als de ‘oogst’ voor eigen gebruik is. Lees verder op NOS.nl
Lees hier alles over #OutdoorDichtbij

Edwin is founder van Mountainreporters (april 2017) en SnowRepublic (maart 2008). Hij is een gedreven zeiler, windsurfer en skiër en heeft een passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als ik de bergen te gaan verkennen en om je over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de schoonheid van de natuur.