Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

62% van de vrouwen houdt niet van rijden op gladde wegen

Door Edwin Hagenouw | 21 februari 2020

  • Helft rijdt op winterbanden in de winter
  • Acht op de tien checkt welke regels gelden op buitenlandse wegen
  • Zestien procent heeft weleens verkeersboete gekregen in het buitenland

Het is bijna voorjaarsvakantie en dat betekent voor velen één heel belangrijk ding: wintersport. Glibberen over gladde wegen tijdens heftige sneeuwval of regen is niet voor iedereen weggelegd. Zo blijkt uit onderzoek* van Autoverzekering.nl dat bijna de helft (44%) van de Nederlandse automobilisten het eng vindt om in de sneeuw of met ijzel te rijden. Vooral vrouwen (62%) krijgen hier klamme handjes van, in tegenstelling tot mannen (26%).

Slechts één op twee rijdt in winter met winterbanden

Wanneer het weer in Nederland slechter wordt of de temperatuur daalt tot onder de zeven graden, is het tijd om je autobanden om te wisselen naar winterbanden. Dit is in Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden. Ondanks dit advies blijkt dat slechts de helft van de Nederlanders dit ook daadwerkelijk doet.

Zonder winterbanden is het lastig rijden op deze wegen. Foto: Edwin Hagenouw

Voor wintersporters is het belangrijk om te weten dat winterbanden in veel andere Europese landen wel verplicht zijn. Ruim 86 procent van de Nederlanders zegt zich bewust te zijn van deze regels in andere landen. Ook weet negentig procent dat het in sommige EU-landen verplicht is om sneeuwkettingen aan boord te hebben op weg naar een winterse bestemming.

“Neem de tijd om de regels te checken voordat je op wintersport gaat met de auto”

Vanwege de verschillende regels en met het oog op winterse weersomstandigheden, is het dus belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan naar wintersport. De CEO van de website voor je autoverzekering vergelijken licht toe: “Wij merken dat veel mensen vragen hebben over verkeersregels en vereisten in het buitenland.

Langs de Autobahn, onderweg naar de wintersport. Foto: Edwin Hagenouw

De Nederlandse regels kent iedereen, maar regels in het buitenland zijn een ander verhaal. Men riskeert flinke boetes of kans op ongelukken als je hier niet goed op voorbereid bent. Neem de tijd om de regels te checken voordat je op wintersport gaat met de auto”. De belangrijkste punten waar men op moet letten zijn te lezen in de wintersport checklist van de vergelijkingssite.

Jongeren stappen vaker slaperig achter het stuur dan ouderen

Rijden naar je wintersportbestemming is leuk, maar kan ook vermoeiend zijn, zeker met winterse weersomstandigheden. Daarom probeert 42 procent rijden met slecht weer te vermijden. Toch blijkt uit het onderzoek dat 15 procent van de automobilisten weleens te slaperig achter het stuur stapt. Vooral jongeren maken zich hier vaak schuldig aan. Ruim een kwart (27%) van de jongvolwassenen tot 34 jaar geeft aan vermoeid achter het stuur te kruipen. Vijftigplussers lijken een stuk verantwoordelijker te zijn: slechts 5 procent geeft aan weleens te slaperig auto te rijden.

80 procent verwacht geen verkeersboete in het buitenland

Nederlanders gaan goed voorbereid op reis, want het overgrote deel (85%) checkt van tevoren welke regels gelden op de wegen in het buitenland. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar blijkbaar houden Nederlanders zich tijdens de autorit naar een skigebied niet altijd aan de regels.

Ook als je hier te snel rijdt ontvang je een bekeuring thuis. Foto: Edwin Hagenouw

Zo heeft zestien procent heeft weleens een verkeersboete gekregen in het buitenland. Deze bon kwam voor velen waarschijnlijk onverwacht, want 81 procent zegt namelijk geen boete te verwachten als zij in het buitenland de regels overtreden.

Lees voor meer informatie deze blogpost van Autoverzekering.nl met de belangrijkste tips om veilig te rijden, een checklist waar winterbanden verplicht zijn, een wintersportpaklijst en informatie om veilig op je wintersportbestemming aan te komen.

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.002 automobilisten, november 2019.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer