Big Island op Hawaï is getroffen door zwaarste aardbeving in 40 jaar
Het grootste eiland van Hawaï is getroffen door de zwaarste aardbeving in 40 jaar tijd. De aardbeving, met een kracht van 6,9, was een van de honderden aardbevingen van de afgelopen week. Bewoners van Big Island zeggen dat zij hevige schokken voelden. Meer dan 14.000 huishoudens zaten enkele uren zonder stroom.
Rotte eieren
Het epicentrum lag aan de zuidkant van de vulkaan Kilauea, die sinds donderdag al lava spuwt. In een woonwijk zijn enkele gebouwen verwoest. Er zitten grote scheuren in enkele wegen. Uit de vulkaan komt het giftige gas zwaveldioxide, dat een sterke geur van rotte eieren verspreidt. Inwoners zijn daarvoor gewaarschuwd. Het is vooral schadelijk voor ouderen, kinderen en mensen met ademhalingsproblemen. Meer dan 1700 mensen die op de flanken van de vulkaan wonen, zijn geëvacueerd. Parken en scholen zijn gesloten. Er zijn zeven kraters waar lava uit stroomt.
De Kilauea is over het algemeen niet erg actief. De laatste grote uitbarsting was in 1924. Toen kwam een man om het leven. Wel zijn er door lavastromen tientallen vierkante kilometers land onbruikbaar geworden en vele gebouwen verwoest.
De laatste grote uitbarsting was in 1924
Kīlauea is een actieve vulkaan op het eiland Hawaï in het Hawaii Volcanoes National Park in de staat Hawaï. Het is een van de vijf schildvulkanen die samen het grootste eiland van Hawaï vormen. In het Hawaïaans betekent kīlauea “spuwen”, wat refereert aan de vele lava die de vulkaan voortbrengt. Momenteel is de vulkaan een van de actiefste en meest bezochte ter wereld. Kīlauea is de recentste van een lange lijn vulkanen die zijn ontstaan door de Hawaïaanse archipel, waar de Pacifische plaat over een hotspot schuift.
Al sinds 1983 is de Kīlauea voortdurend actief geweest vanuit de Puʻu ʻŌʻō-krater. De vulkaankegel staat op de oostelijke riftzone van de vulkaan. De kegel spuwt sinds de uitbarsting op 3 januari 1983 continu lava, waardoor het de langst levende riftzone-uitbarsting van de laatste twee eeuwen is. Deze uitbarsting produceert lavastromen van elf tot twaalf kilometer en bestrijkt een gebied van 117 vierkante kilometer aan land. In de zee is door afkoelende lava al twee vierkante kilometer nieuw land ontstaan. Bron: wikipedia
Zwavelhoudend gas
Er waren 45 uitbarstingen van Kīlauea in de 20e eeuw. De Mauna Ulu-uitbarsting begon op 24 mei 1969 en eindigde op 22 juli 1974. Dit was de tot dan toe langste uitbarsting ooit van een Hawaïaanse vulkaan. In maart 2008 was er een explosie in de Halemaumau-krater – voor het eerst sinds 1924 – en sindsdien stoot de krater een grote hoeveelheid zwavelhoudend gas uit, die afhankelijk van de windrichting, sterke vog (smog door vulkaan) veroorzaakt op verschillende plaatsen op het eiland.
Het eiland heeft een waarschuwingssysteem. Iedereen leeft in de wetenschap dat de vulkaan kan uitbarsten en is erop voorbereid, zegt een eilandbewoner.
Bekijk hieronder de video die CNN publiceerde vandaag.
bronnen: nos.nl en cnn.com
Lees hier meer artikelen over Noord-Amerika
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.