Momenteel is er een nieuwe vulkaanuitbarsting te zien in IJsland. Om precies te zijn, op het schiereiland Reykjanes. Niet ver van de hoofdstad Reykjavik en in de buurt van de uitbarstingen van de afgelopen jaren. Op diverse webcams is live te volgen hoe magma uit de gespleten aarde stroomt. De uitbarstingsspleet bij Litli-Hrútur wordt verondersteld ongeveer 200 meter lang te zijn en er kunnen pluimen van magma uit opstijgen.

Slechts een week geleden was de website mbl.is de eerste die een merkbare stijging in onderaardse activiteit meldde op verschillende locaties op het schiereiland. De volgende dag, op 4 juli, werd het gebied opgeschrikt door een reeks aardbevingen. Sindsdien is het aantal bevingen geëscaleerd tot duizenden, vele met een kracht van meer dan 4 op de schaal van Richter en een paar met een kracht van meer dan 5. Gelukkig is er nog geen substantiële structurele schade gemeld.

Magma stapelt zich op

“Magma hoopt zich waarschijnlijk op in de buurt van de plaatsen van de uitbarsting van vorig jaar in Meradalir, en die in Fagradalsfjall in 2021. Het epicentrum van de seismische activiteit bevindt zich onder Fagradalsfjall, hetzelfde gebied waar de vorige uitbarsting plaatsvond,” Benedikt Gunnar Ófeigsson, een geofysicus bij het IJslandse Meteorologisch Bureau, vertelde mbl.is slechts een week eerder.

Op de beelden van gisteren was te zien dat enkele mensen dichtbij de hete magma foto’s maakten van het spektakel. De IJslandse overheid heeft aangegeven dat de omgeving allesbehalve veilig is en vraagt mensen voorlopig weg te blijven van de plek van de uitbarstingen. Zodra de situatie goed in kaart is gebracht en de veiligheid kan worden gewaarborgd zal de overheid een verklaring naar buiten brengen.

Geen impact op vliegverkeer

Er is geen as gedetecteerd bij de nieuwe vulkaanuitbarsting en er is daarom op dit moment geen impact op het luchtverkeer, volgens informatie van Isavia. “Deskundigen zijn continu in overleg en volgen de situatie op de voet. Zo kunnen ze, indien noodzakelijk, een bestaand noodplan in werking stellen of deze aanpassen aan de situatie.

Bekijk hieronder de live beelden van de uitbarsting (het is in IJsland twee uur vroeger dan in Nederland).

Bron: icelandmonitor.mbl.is | Hoofdfoto:  ter illustratie (niet de bewuste vulkaan), archieffoto Unsplash

Wil jij ook een keer naar IJsland? Lees dan hier alle reisverhalen en reistips

.

2 Reactie op “Breaking News | Nieuwe vulkaanuitbarsting op IJsland”

 • Caroline
  11 juli 2023 at 13:25

  Jammer dat je een foto van een totaal andere uitbarsting gebruikt voor je artikel. Er zijn inmiddels genoeg foto’s online te vinden van deze eruptie, die een duidelijke fissure eruptie is en dus niet van één krater. Deze foto’s zijn zelfs spectaculairder dan wat je er nu bij hebt. Jammer en misleidend.
  Groet, Caroline (IJsland)

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   11 juli 2023 at 13:45

   Hi Caroline, we willen geen copyright claims aan onze broek. Als je spectaculaire rechtenvrije foto’s van de eruptie hebt ontvang ik die graag van je natuurlijk. Groet, Edwin (van 7-15 augustus in IJsland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.