Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Deze week al zeven doden op Mount Everest

Door Edwin Hagenouw | Bron: nos.nl

Terwijl we gisteren op onze Facebookpagina konden berichten dat een van onze reporters, Wilco Dekker, donderdag de top behaalde van Mount Everest is er vandaag ook slecht nieuws over de hoogste berg ter wereld.

Op een overbevolkte Mount Everest zijn de afgelopen week zeker zeven bergbeklimmers om het leven gekomen. Onder de doden zijn onder meer klimmers uit India, Amerika, Ierland en Australië.

Woensdag maakt de Nepalese klimmer Nirmal Purja een foto van de enorme drukte op de berg. Hij schat dat op dat moment ruim 200 bergbeklimmers van het mooie weer wilden profiteren en de klim naar de top van 8848 meter wilden maken. Daar wachtte de klimmers echter een onaangename verrassing: door de enorme toestroom van mensen stond er een file bij de top en moesten mensen uren wachten voor ze naar boven konden. Ze riskeerden daarbij bevriezing en hoogteziekte.

Nederlanders

Het is niet duidelijk of er woensdag ook Nederlanders op het hoogste stuk van de Mount Everest waren. Wel bereikte de 49-jarige Wilco Dekker de top van de berg donderdag. Dekker en zijn team kregen onderweg ook te maken met zware omstandigheden, zoals bevriezingsverschijnselen, overgeven, bloedneuzen en hoofdpijn.

Wilco Dekker, onderweg naar de top van Mount Everest

Ook Daphne de Jong van 29 bereikte de top deze week, maar ze vreesde dat ze het niet zou halen. Tijdens de afdaling viel ze en lukte het niet meer op te staan. “Het enige wat ik nog kon uitbrengen was: meer zuurstof. De sherpa haalde extra zuurstof en zo lukte het weer op te staan”, zegt ze bij NH Nieuws. Ze spreekt van “het zwaarste wat ze ooit heeft meegemaakt”.

Record

Nepal heeft dit jaar een recordaantal van 381 vergunningen afgegeven aan klimmers, om de Mount Everest op te mogen. De klimmers moeten daar 10.000 euro voor betalen. Maar de totale kosten liggen veel hoger, tussen de 40.000 en 60.000 euro per klimmer. Nog eens 140 anderen mogen via Tibet de berg op. En dan zijn er nog veel Nepalezen, die de westerlingen ondersteunen.

Als iedereen ook echt gaat, kan het record van 807 mensen in een jaar op de top van de Mount Everest verbroken worden. Inmiddels hebben ruim 5000 mensen de top van de Everest bereikt.

Bron: nos.nl

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer