Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Extreme klimaatverandering Noordpool heeft verstrekkende gevolgen

Bron: NOS.nl

De gebieden rond de Noordpool veranderen wat hun klimaat betreft zo snel, dat ze bezig zijn helemaal anders te worden dan in de 20ste eeuw. De ontwikkeling gaat richting “een nog ongekende staat”, met gevolgen niet alleen binnen, maar ook buiten deze gebieden. Het leidt onder meer tot een netto ijsverlies van meer dan 450 kubieke kilometer per jaar. Dat blijkt uit een overzichtsstudie, die alle veranderingen in dat arctische gebied van de afgelopen vijftig jaar samenvat.

In het onderzoek, dat vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Letters, zijn alle beschikbare gegevens over de periode 1971-2017 op een rij gezet. Het gaat hierbij niet alleen over het klimaat en het smelten van land- en zee-ijs, maar ook over hoe planten en dieren op de veranderingen reageren. De opwarming gaat in het noordelijkste gebied van de aarde bijna drie keer sneller dan wereldwijd.

Noordpool

Vooral hogere temperaturen en andere neerslagpatronen hebben grote veranderingen in gang gezet, zo blijkt. De lucht is gemiddeld vochtiger, er is meer regen- en sneeuwval, rivieren bevatten meer water, de sneeuwlijn in bergen is steeds hoger en het verlies van landijs versnelt. Het leidt er ook toe dat veel gebieden groener worden, door meer plantengroei.

Bert Wouters

De Nederlandse onderzoeker Bert Wouters, werkzaam aan de universiteiten in Delft en Utrecht, heeft meegeschreven aan het rapport. “Mijn onderzoeksgebied is vooral het landijs, op Groenland en in Alaska en Canada. Maar toen ik al die cijfers bij elkaar zag, was het voor mij toch ook nog een grote schok. Dat de veranderingen zo snel gaan.”

Vooral de winters veranderen in hoog tempo, zo blijkt uit de studie. Vanaf 1971 zijn er voldoende data beschikbaar om een betrouwbare vergelijking te kunnen maken. Sinds dat jaar is de luchttemperatuur in het Noordpoolgebied toegenomen met 2,7 graden Celsius op jaarbasis; in het koude seizoen (oktober – mei) met gemiddeld 3,1 graden en met 1,8 graden in het warme seizoen (juni – september). De drie graden in de winter kunnen net het verschil maken tussen sneeuw of regen, en tussen zee-ijs of open water.

“Het is zo’n complex systeem, het is bijna onmogelijk om alle veranderingen te overzien. De meerwaarde van dit onderzoek is dat het allerlei aspecten samenbrengt”, vertelt Wouters. Zo laat het rapport bijvoorbeeld zien dat planten steeds vroeger in het jaar in bloei komen, op een moment dat er nog niet altijd insecten leven die de planten kunnen bestuiven.

Op zijn eigen terrein, vertelt Wouters, is duidelijk dat er steeds meer landijs verdwijnt. De hoeveelheid ijs die bij elkaar opgeteld smelt in landen rond de Noordpool, is in de onderzochte periode verdrievoudigd. Ook al fluctueert de hoeveelheid ijs elke zomer en winter, netto verdwijnen op dit moment elk jaar honderden kubieke kilometers aan ijs.

180 miljoen zwembaden

“Tussen 2005 en 2015 was dit 450 kubieke kilometer per jaar. Dat is evenveel als 180 miljoen Olympische zwembaden gevuld met water, dat nu elk jaar definitief verdwijnt”, licht Wouters toe. “Dit ijsverlies komt overeen met 14.000 ton water extra in de oceaan, elke seconde. Oftewel meer dan zes keer de hoeveelheid water in de Rijn.”

Ook wijst Wouters erop dat het op dit moment op Spitsbergen voor de honderdste maand op rij (veel) warmer is dan normaal. Vorige week was er bovendien een absoluut laagterecord voor wat betreft de hoeveelheid drijvend zee-ijs op de Noordpool. En ook de permafrost warmt steeds verder op.

Er verdwijnt netto steeds meer ijs in het Noordpoolgebied. Tussen 1986 en 2005 was het massaverlies 150 kubieke kilometer (km3) per jaar, voor de periode 2005-2015 was dit toegenomen tot 450 km3/jaar. Tussen 1970-1985 was er weinig tot geen ijsverlies. In tegenstelling tot het verdwijnen van het zee-ijs op de Noordpool, heeft het smelten van dit landijs wel direct gevolgen voor de zeespiegel. De veranderingen in het arctische gebied hebben daarmee ook gevolgen elders in de wereld. Laaggelegen gebieden maken zich zorgen over de stijgende zeespiegel in de toekomst. Ook heeft de opwarming in het Noordpoolgebied consequenties voor planten en dieren en weerpatronen in andere delen van de wereld. Zo kunnen de warmere winters in het noorden ook leiden tot hogere temperaturen in de winter bij ons.

Film

De onderzoekers maakten ook een film, waarin de veranderingen worden opgesomd.

Bron: NOS.nl

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Extreme veranderingen rond Noordpool met verstrekkende gevolgen”

 • Jan Lootens
  23 december 2022 at 14:28

  In hoever wordt er nu al nagedacht over het effect op Europa bij het totaal verdwijnen van alle noordpoolijs?
  Als de Golfstroom ophoudt te bestaan, krijgen we in Europa temperaturen zoals in Canada. Wellicht krijgen wij dan tot aan de Pyreneeën blizzards zoals in de Verenigde Staten.
  De woningbouw en de huidige windmolens zijn allicht niet voorzien op extreme koude.
  Gelieve mij artikelen betreffende deze problematiek te bezorgen a.u.b.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer