klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Extreme klimaatverandering Noordpool heeft verstrekkende gevolgen

Bron: NOS.nl

De gebieden rond de Noordpool veranderen wat hun klimaat betreft zo snel, dat ze bezig zijn helemaal anders te worden dan in de 20ste eeuw. De ontwikkeling gaat richting “een nog ongekende staat”, met gevolgen niet alleen binnen, maar ook buiten deze gebieden. Het leidt onder meer tot een netto ijsverlies van meer dan 450 kubieke kilometer per jaar. Dat blijkt uit een overzichtsstudie, die alle veranderingen in dat arctische gebied van de afgelopen vijftig jaar samenvat.

In het onderzoek, dat vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Letters, zijn alle beschikbare gegevens over de periode 1971-2017 op een rij gezet. Het gaat hierbij niet alleen over het klimaat en het smelten van land- en zee-ijs, maar ook over hoe planten en dieren op de veranderingen reageren. De opwarming gaat in het noordelijkste gebied van de aarde bijna drie keer sneller dan wereldwijd.

Noordpool

Vooral hogere temperaturen en andere neerslagpatronen hebben grote veranderingen in gang gezet, zo blijkt. De lucht is gemiddeld vochtiger, er is meer regen- en sneeuwval, rivieren bevatten meer water, de sneeuwlijn in bergen is steeds hoger en het verlies van landijs versnelt. Het leidt er ook toe dat veel gebieden groener worden, door meer plantengroei.

Bert Wouters

De Nederlandse onderzoeker Bert Wouters, werkzaam aan de universiteiten in Delft en Utrecht, heeft meegeschreven aan het rapport. “Mijn onderzoeksgebied is vooral het landijs, op Groenland en in Alaska en Canada. Maar toen ik al die cijfers bij elkaar zag, was het voor mij toch ook nog een grote schok. Dat de veranderingen zo snel gaan.”

Vooral de winters veranderen in hoog tempo, zo blijkt uit de studie. Vanaf 1971 zijn er voldoende data beschikbaar om een betrouwbare vergelijking te kunnen maken. Sinds dat jaar is de luchttemperatuur in het Noordpoolgebied toegenomen met 2,7 graden Celsius op jaarbasis; in het koude seizoen (oktober – mei) met gemiddeld 3,1 graden en met 1,8 graden in het warme seizoen (juni – september). De drie graden in de winter kunnen net het verschil maken tussen sneeuw of regen, en tussen zee-ijs of open water.

“Het is zo’n complex systeem, het is bijna onmogelijk om alle veranderingen te overzien. De meerwaarde van dit onderzoek is dat het allerlei aspecten samenbrengt”, vertelt Wouters. Zo laat het rapport bijvoorbeeld zien dat planten steeds vroeger in het jaar in bloei komen, op een moment dat er nog niet altijd insecten leven die de planten kunnen bestuiven.

Op zijn eigen terrein, vertelt Wouters, is duidelijk dat er steeds meer landijs verdwijnt. De hoeveelheid ijs die bij elkaar opgeteld smelt in landen rond de Noordpool, is in de onderzochte periode verdrievoudigd. Ook al fluctueert de hoeveelheid ijs elke zomer en winter, netto verdwijnen op dit moment elk jaar honderden kubieke kilometers aan ijs.

180 miljoen zwembaden

“Tussen 2005 en 2015 was dit 450 kubieke kilometer per jaar. Dat is evenveel als 180 miljoen Olympische zwembaden gevuld met water, dat nu elk jaar definitief verdwijnt”, licht Wouters toe. “Dit ijsverlies komt overeen met 14.000 ton water extra in de oceaan, elke seconde. Oftewel meer dan zes keer de hoeveelheid water in de Rijn.”

Ook wijst Wouters erop dat het op dit moment op Spitsbergen voor de honderdste maand op rij (veel) warmer is dan normaal. Vorige week was er bovendien een absoluut laagterecord voor wat betreft de hoeveelheid drijvend zee-ijs op de Noordpool. En ook de permafrost warmt steeds verder op.

Er verdwijnt netto steeds meer ijs in het Noordpoolgebied. Tussen 1986 en 2005 was het massaverlies 150 kubieke kilometer (km3) per jaar, voor de periode 2005-2015 was dit toegenomen tot 450 km3/jaar. Tussen 1970-1985 was er weinig tot geen ijsverlies. In tegenstelling tot het verdwijnen van het zee-ijs op de Noordpool, heeft het smelten van dit landijs wel direct gevolgen voor de zeespiegel. De veranderingen in het arctische gebied hebben daarmee ook gevolgen elders in de wereld. Laaggelegen gebieden maken zich zorgen over de stijgende zeespiegel in de toekomst. Ook heeft de opwarming in het Noordpoolgebied consequenties voor planten en dieren en weerpatronen in andere delen van de wereld. Zo kunnen de warmere winters in het noorden ook leiden tot hogere temperaturen in de winter bij ons.

Film

De onderzoekers maakten ook een film, waarin de veranderingen worden opgesomd.

Bron: NOS.nl

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Extreme veranderingen rond Noordpool met verstrekkende gevolgen”

 • Jan Lootens
  23 december 2022 at 14:28

  In hoever wordt er nu al nagedacht over het effect op Europa bij het totaal verdwijnen van alle noordpoolijs?
  Als de Golfstroom ophoudt te bestaan, krijgen we in Europa temperaturen zoals in Canada. Wellicht krijgen wij dan tot aan de Pyreneeën blizzards zoals in de Verenigde Staten.
  De woningbouw en de huidige windmolens zijn allicht niet voorzien op extreme koude.
  Gelieve mij artikelen betreffende deze problematiek te bezorgen a.u.b.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer