Gevaarlijke free-solo van Alex Honnold schrijft geschiedenis

Door: Tessa Kramer

Free solo klimmen is het klimmen zonder touwen en extra hulpmiddelen. Alex Hennold deed het en wel op de beroemde El Capitan in Yosemite National Park. En daar is een film van uitgebracht. In november was hij al te zien op IDFA en eind deze week verschijnt hij dan eindelijk in de Nederlandse bioscopen!

El Capitan, in perspectief

El Capitan is een 900 meter verticale bergwand in Yosemite National Park. Het is een populaire bestemming voor klimmers, maar een free-solo was tot Alex’s prestatie nog nooit gedaan. Door de jaren heen hebben klimmers meerdere klimroutes uitgestippeld om de berg te beklimmen. Alex Honnold klom de freerider line, free-solo, zonder touwen en zonder andere protectie, in 3 uur en 56 minuten naar de top.

El Capitan Yosemite Free Solo
El Capitan ©Foto: Wikimedia

Spiderman

Zo’n beklimming gaat je dat ook niet in de koude kleren zitten. Om als een echte Spiderman naar boven te klimmen werd de beklimming maar liefst achttien maanden voorbereid. Alex Hennold was afgelopen november aanwezig tijdens de ‘Free Solo’ vertoning tijdens IDFA. En hoewel hij toegeeft ook wel angst te hebben, moet hij toch echt wel stalen zenuwen hebben. Ook de vriendin van Alex komt in de documentaire aan bod. Zal je maar gebeuren dat je vriend een 900 meter hoge, steile bergwand zonder touwen wil beklimmen!

Free solo

De documentaire werd gefilmd door goede vrienden van Alex, Jimmy Chin en E. Chai Vasarhelyi, beiden ook wel bekend door hun andere documentaire, Meru (overigens ook een geweldige klimdocu). De film free solo is een prachtige film waar intense voorbereiding, passie, liefde en gevaar samenkomen. “Free Solo”, de weg naar de het bereiken van de top van El Capitan, een prestatie van het hoogste niveau.


Bekijk hier alle verhalen over bergbeklimmen


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer