klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Gevaarlijke free-solo van Alex Honnold schrijft geschiedenis

Door: Tessa Kramer

Free solo klimmen is het klimmen zonder touwen en extra hulpmiddelen. Alex Hennold deed het en wel op de beroemde El Capitan in Yosemite National Park. En daar is een film van uitgebracht. In november was hij al te zien op IDFA en eind deze week verschijnt hij dan eindelijk in de Nederlandse bioscopen!

El Capitan, in perspectief

El Capitan is een 900 meter verticale bergwand in Yosemite National Park. Het is een populaire bestemming voor klimmers, maar een free-solo was tot Alex’s prestatie nog nooit gedaan. Door de jaren heen hebben klimmers meerdere klimroutes uitgestippeld om de berg te beklimmen. Alex Honnold klom de freerider line, free-solo, zonder touwen en zonder andere protectie, in 3 uur en 56 minuten naar de top.

El Capitan Yosemite Free Solo
El Capitan ©Foto: Wikimedia

Spiderman

Zo’n beklimming gaat je dat ook niet in de koude kleren zitten. Om als een echte Spiderman naar boven te klimmen werd de beklimming maar liefst achttien maanden voorbereid. Alex Hennold was afgelopen november aanwezig tijdens de ‘Free Solo’ vertoning tijdens IDFA. En hoewel hij toegeeft ook wel angst te hebben, moet hij toch echt wel stalen zenuwen hebben. Ook de vriendin van Alex komt in de documentaire aan bod. Zal je maar gebeuren dat je vriend een 900 meter hoge, steile bergwand zonder touwen wil beklimmen!

Free solo

De documentaire werd gefilmd door goede vrienden van Alex, Jimmy Chin en E. Chai Vasarhelyi, beiden ook wel bekend door hun andere documentaire, Meru (overigens ook een geweldige klimdocu). De film free solo is een prachtige film waar intense voorbereiding, passie, liefde en gevaar samenkomen. “Free Solo”, de weg naar de het bereiken van de top van El Capitan, een prestatie van het hoogste niveau.


Bekijk hier alle verhalen over bergbeklimmen


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer