Het beklimmen van de beroemde Mont Blanc staat bij velen op de bucketlist. In de vakantieperiode beginnen echter zoveel klimmers aan de meest gebruikte route richting de top, dat de Franse autoriteiten een maximum aan het aantal klimmers hebben gesteld.

Bergbeklimmen op de Mont Blanc

Met z’n 4808 meter is de Mont Blanc de hoogste berg van West-Europa. Gelegen op de grens met Frankrijk en Italië heeft de berg een enorme aantrekkingkracht op klimmers. Toch is dat niet zonder gevaar. Afgelopen jaar lieten zestien klimmers het leven, het jaar ervoor negen.

Overnachten in Refuge du Goûter

De meest geliefde route naar de top is de zogenoemde Goûter-route. Daarbij overnacht je in de Refuge du Goûter. Dit is geen refuge zoals je die misschien voorstelt. Tenminste, ik denk daarbij aan een misschien wel honderd jaar oude houten hut, maar dat is hier wel anders. Dit moderne gebouw dat als schuil- en overnachtingsplek bovenop een bergkam staat, biedt plaats aan 120 klimmers per nacht. Door de populariteit van de tocht wordt dit aantal echter regelmatig overschreden, wat veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

De Refuge du Goûter, prachtig gelegen op de bergkam biedt plek voor 120 klimmers per nacht
De Refuge du Goûter, prachtig gelegen op de bergkam biedt plek voor 120 klimmers per nacht

Maximaal aantal klimmers en duidelijke regels

Vanaf vandaag geldt dan ook dat er alleen maar mensen naar boven mogen die een bed in de refuge hebben gereserveerd. Tevens bestaat er om het aantal ongelukken te beperken een lijst van materialen die elke klimmer bij zich moet hebben, naast boetes als je je niet aan de regels houdt.
Vooralsnog geldt de beperking voor acht dagen. Mocht je via andere routes naar boven willen, dan kan dat vooralsnog gewoon. Daar zit geen maximum aan.

Bron: nu.nl

Foto’s: Pixabay

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer