klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Klimmen op Mont Blanc verandert door opwarming aarde

Door Pauline van der Waal

Dat gletsjers krimpen en verdwijnen, is al bijna geen nieuws meer. Inmiddels gaat dat in een flink rap tempo. Maar niet alleen de gletsjers smelten, dat is ook het geval bij het permafrost. Ik kende de term permafrost eigenlijk alleen in relatie tot eeuwig bevroren uitgestrekte steppes, maar ook hoog in de bergen spreekt men van permafrost. En dat is vrij ernstig, want permafrost houdt letterlijk de bergen bij elkaar. Nu dit smelt, brokkelen er doorlopend stukken van de Mont Blanc af.

Gevolgen voor de bergsport

Het eeuwig bevroren permafrost zit in de berg en houdt daardoor rotsen bij elkaar als een soort superlijm. Als deze superlijm smelt heeft dat desastreuze gevolgen. De bodem ontdooit, verliest haar kracht en wordt instabiel. Hierdoor brokkelen in het beste geval wat stenen af, maar in het slechtste geval storten hele bergwanden met donderend geraas naar beneden.

Creativiteit was nodig voor onderzoek

Dat er een proces van smeltend permafrost met de aangegeven gevolgen aan de gang was, was bergbeklimmers al wel duidelijk. Het was alleen moeilijk om dit meetbaar te maken. Bij een gletsjer kun je namelijk makkelijk aangeven tot waar deze komt en dit vergelijken met voorgaande en latere jaren. Bij bergen en rotswanden is dat wat lastiger. Je hebt namelijk niet elke steen en rotsspleet nauwkeurig vastgelegd.

Om toch gedegen onderzoek te doen, grepen de onderzoekers onder leiding van Jacques Mourey naar een creatieve methode. Zij pakten het boek Le Massif du Mont Blanc – Les 100 Plus Belles Courses (Mont Blancmassief – De 100 mooiste routes) ter hand, een klassieker uit 1973 samengesteld door de Franse topalpinist Gaston Rébuffat.

Veranderingen duidelijk zichtbaar

Met dit boek als uitgangspunt ondervroeg het onderzoeksteam berggidsen, uitbaters van berghutten, bergbeklimmers en andere ervaren mensen de huidige staat van de routes te vergelijken met de beschrijvingen in het boek. De uitkomst was duidelijk. Slechts twee routes waren volledig gelijk, 30 licht aangetast, 34 gemiddeld en 26 zwaar. Drie routes bestonden zelfs helemaal niet meer.
En dat in slechts 45 jaar. Het doet vrezen wat de komende 45 gaan brengen…

Bron: De Volkskrant


Lees hier meer over Duurzaamheid en Milieu


Foto: Pixabay

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer