Overtourism: is reizen voor jou het nieuwe roken?
Overtourism: is reizen voor jou het nieuwe roken?
Door Edwin Hagenouw
Als Mountainreporters hebben wij een enorme passie voor outdoor en reizen. Dat dit regelmatig een negatief effect heeft op natuur en milieu beseffen we zeker. Zoveel mogelijk proberen we ons gedrag aan te passen door onze Reisvoetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo gebruiken we zoveel mogelijk afbreekbare producten, gooien we vanzelfsprekend nooit afval in de natuur, gebruiken we geen zonnebrandmiddelen die het koraal aantasten et cetera. Dat zijn echter maar kleine druppeltjes op een hele grote gloeiende plaat.
Maar bij de verre reizen die we doen met het vliegtuig weten we dat het milieu belast wordt. En toch is dan onze wens om te reizen zo groot dat we gewoon gaan, terwijl we ook nog eens jaloersmakende verhalen schrijven en fotoreportages maken waardoor nog meer mensen op reis gaan naar die regio’s en landen.
Massatoerisme
Sinds de opkomst van het massatoerisme reizen mensen op grote schaal en voor weinig geld de wereld over. Er lijkt geen einde te komen aan die groei, want alleen maar meer mensen willen op vakantie en dat kan voor almaar goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen, lokale bewoners moeten verhuizen en zelfs toeristen lijfelijk aangevallen worden, lijkt een grens bereikt. Maar hoe kunnen we het tij keren?
Mondiaal is toerisme de grootste groeisector, één op de tien banen is toerisme gerelateerd. Naast de grote economische voordelen rijst nu echter ook de bezorgdheid over de beheersbaarheid van de toeristenstromen. Steden dreigen onleefbaar te worden en bewoners roeren zich. Bovendien draagt de permanente verplaatsing van mensen voor bijna vijf procent bij aan de opwarming van de aarde.
Nu vraagt zelfs de bedenker van de reisgids Lonely Planet zich af wat hij heeft aangericht
VPRO Tegenlicht belicht Overtourism
Op vakantie gaan is een allemansrecht geworden. Iedereen heeft behoefte aan minimaal een weekje ertussenuit met de hectische levens die we leiden. En meer en meer verwacht de toerist dat de bestemming wordt aangepast aan zijn behoeftes, terwijl de lokale bevolking en de planeet de rekening betalen. Nu vraagt zelfs de bedenker van de reisgids Lonely Planet zich af wat hij heeft aangericht. Zijn de gloriedagen van het toerisme voorbij? Kan je nog wel met goed fatsoen elk jaar op vakantie? VPRO Tegenlicht over het fenomeen overtourism en de toekomst van het reizen.
Bron: VPRO
Duurzaam en authentiek op de fiets
Reizen op de fiets is misschien wel de ultieme manier om verbonden, duurzaam en authentiek op reis te gaan. Hera van Willick doet het al jaren, bekijk hier haar unieke verhaal. Aan alle kransen op het titelblad te zien heeft de film nogal wat awards en/of nominaties in de wacht gesleept. Geheel terecht wat mij betreft!
En hoe sta jij in deze discussie? Pas jij je reisgedrag aan om het milieu minder te belasten?
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.