Overtourism: is reizen voor jou het nieuwe roken?

Door Edwin Hagenouw

Als Mountainreporters hebben wij een enorme passie voor outdoor en reizen. Dat dit regelmatig een negatief effect heeft op natuur en milieu beseffen we zeker. Zoveel mogelijk proberen we ons gedrag aan te passen door onze Reisvoetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo gebruiken we zoveel mogelijk afbreekbare producten, gooien we vanzelfsprekend nooit afval in de natuur, gebruiken we geen zonnebrandmiddelen die het koraal aantasten et cetera. Dat zijn echter maar kleine druppeltjes op een hele grote gloeiende plaat.

Overtourism
De natuur moet wel zo mooi en ongerept blijven natuurlijk.

Maar bij de verre reizen die we doen met het vliegtuig weten we dat het milieu belast wordt. En toch is dan onze wens om te reizen zo groot dat we gewoon gaan, terwijl we ook nog eens jaloersmakende verhalen schrijven en fotoreportages maken waardoor nog meer mensen op reis gaan naar die regio’s en landen.

Massatoerisme

Sinds de opkomst van het massatoerisme reizen mensen op grote schaal en voor weinig geld de wereld over. Er lijkt geen einde te komen aan die groei, want alleen maar meer mensen willen op vakantie en dat kan voor almaar goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen, lokale bewoners moeten verhuizen en zelfs toeristen lijfelijk aangevallen worden, lijkt een grens bereikt. Maar hoe kunnen we het tij keren?

moeder natuur
De verstilde rust van IJsland. Foto: Jeremy Goldberg

Mondiaal is toerisme de grootste groeisector, één op de tien banen is toerisme gerelateerd. Naast de grote economische voordelen rijst nu echter ook de bezorgdheid over de beheersbaarheid van de toeristenstromen. Steden dreigen onleefbaar te worden en bewoners roeren zich. Bovendien draagt de permanente verplaatsing van mensen voor bijna vijf procent bij aan de opwarming van de aarde.

Nu vraagt zelfs de bedenker van de reisgids Lonely Planet zich af wat hij heeft aangericht

VPRO Tegenlicht belicht Overtourism

Op vakantie gaan is een allemansrecht geworden. Iedereen heeft behoefte aan minimaal een weekje ertussenuit met de hectische levens die we leiden. En meer en meer verwacht de toerist dat de bestemming wordt aangepast aan zijn behoeftes, terwijl de lokale bevolking en de planeet de rekening betalen. Nu vraagt zelfs de bedenker van de reisgids Lonely Planet zich af wat hij heeft aangericht. Zijn de gloriedagen van het toerisme voorbij? Kan je nog wel met goed fatsoen elk jaar op vakantie? VPRO Tegenlicht over het fenomeen overtourism en de toekomst van het reizen.

Bron: VPRO

Duurzaam en authentiek op de fiets

Reizen op de fiets is misschien wel de ultieme manier om verbonden, duurzaam en authentiek op reis te gaan. Hera van Willick doet het al jaren, bekijk hier haar unieke verhaal. Aan alle kransen op het titelblad te zien heeft de film nogal wat awards en/of nominaties in de wacht gesleept. Geheel terecht wat mij betreft!

En hoe sta jij in deze discussie? Pas jij je reisgedrag aan om het milieu minder te belasten?

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer