klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Poolvosje loopt naar Canada, vanuit Noorwegen!

Door Edwin Hagenouw | Bron: NOS

Een poolvos is vorig jaar in 76 dagen tijd van Noorwegen naar Canada gelopen, een afstand van zo’n 3500 kilometer. Het jonge vrouwtje kon door Noorse onderzoekers worden gevolgd vanwege haar halsband met gps-zender. Niet eerder werd een poolvos geregistreerd die zich zo snel verplaatste.

Ze vertrok op 26 maart vanaf Spitsbergen, een eilandengroep ten noorden van Noorwegen, en kwam op 1 juli aan op Ellesmere-eiland in de Noordelijke IJszee.

Volgens onderzoekers is dat de snelste verplaatsing die ooit voor een poolvos is geregistreerd

Om Canada te bereiken, moest de vos grote stukken zee-ijs overbruggen en gletsjers bedwingen. Per dag liep ze gemiddeld 46 kilometer en op één dag maar liefst 155 kilometer. Dat deed ze in het noorden van Groenland. Volgens onderzoekers is dat de snelste verplaatsing die ooit voor een poolvos is geregistreerd. Waarschijnlijk heeft het dier het zee-ijs op die dag gebruikt als transportmiddel.

Hieronder de bewuste poolvos met een zendertje om haar hals.

profielfoto
Norsk Polarinstitutt @NorskPolar
Foto: Elise Stømseng. Lees meer: https://t.co/Gk3xirq3YE

“We konden eerst niet geloven wat we zagen”, zegt onderzoeker Eva Fuglei van het Noorse Poolinstituut. De onderzoekers dachten in eerste instantie dat de poolvos haar halsband was kwijtgeraakt en dat de band was meegenomen aan boord van een boot. “Maar er waren geen boten die zo ver het ijs op gingen, dus moest het wel de vos zijn.”

De poolvos bleef niet op Ellesmere-eiland, maar trok verder. Uiteindelijk legde ze in vier maanden tijd 4415 kilometer af. Niet eerder werd de reis van een poolvos die migreert tussen twee verschillende continenten vastgelegd. Ook is het de grootste afstand die ooit voor een poolvos is geregistreerd.

Dit is de route die de poolvos aflegde:

De route die de poolvos aflegde. Polar Research

 

Volgens de onderzoekers kon de poolvos deze reis alleen maken door het land- en zee-ijs. De opwarming van de aarde en de afname van dat ijs kan dan ook grote gevolgen hebben voor dieren in het wild, waarschuwt de Noorse minister van Klimaat Ola Elvestuen naar aanleiding van de reis van de vos. “Het is belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zodat wordt voorkomen dat het zee-ijs de hele zomer verdwijnt.”

50 graden onder nul

Poolvossen zijn sterke dieren, die temperaturen aankunnen van 50 graden onder nul. De onderkant van hun poten heeft een bontlaag die ze beschermt tegen de kou. Ook zijn hun oren en snuit relatief klein in vergelijking met die van andere vossen.

Hoe het nu met de poolvos is, is onbekend. Haar tracker stopte op 6 februari van dit jaar en doet het niet meer.

Bron: NOS.nl


Lees hier alle opmerkelijke berichten op Mountainreporters


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer