Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Een groot wolfachtig dier dat op 16 mei is doodgeschoten door een rancher bij Denton (Montana) heeft natuurambtenaren en het publiek voor de bijzondere vraag gezet: welk dier is dit?

Dit zijn de feiten

het dier kwam binnen enkele honderden meters van het vee van de rancher. De man schoot het dier neer en meldde het voorval, zoals vereist door de wet, aan de instanties. Het dier was een jonge, niet-melkgevende vrouw, een lid van de hondenfamilie, die honden, vossen, coyotes en wolven omvat. Die feiten zijn niet ongebruikelijk op het platteland van Montana.

de hoektanden waren te kort, de voorpoten te klein en de klauwen aan de voorpoot waren te lang

Het dier werd oorspronkelijk als een wolf gerapporteerd, maar verschillende wolf-specialisten van Fish, Wildlife and Parks (FWP) keken naar foto’s van het dier en twijfelden er collectief aan dat het een rasloze wolf was: de hoektanden waren te kort, de voorpoten te klein en de klauwen aan de voorpoot waren te lang.

Wolf
De lange klauwen aan de voorpoot. Foto: Montana Fish, Wildlife and Parks

Op de wereldwijde sociale media waren de meningen al snel duidelijk: het zou gaan om te verklaren om welk dier het zou gaan, van een nazaat van Bigfoot tot een hybride wolf, een prehistorisch wezen of een mythisch dier.

DNA

In plaats van te raden, stuurde FWP het karkas naar het laboratorium in Bozeman, waar weefselmonsters zullen worden verzameld en vervolgens naar het Amerikaanse Vis- en Wildservice Laboratorium in Ashland, Oregon. In een laboratorium halen wetenschappers DNA uit cellen, op zoek naar markers die specifiek zijn voor individuele soorten. Die markers worden vervolgens vergeleken met monsters van bekende soorten.

Hoewel het proces een week in beslag kan nemen, kan het weken of maanden duren voordat er duidelijkheid is over de ras van het dier, dat is afhankelijk van de drukte bij het laboratorium. Wij van Mountainreporters zijn erg benieuwd en houden voor jullie de vinger aan de pols.

PS. De foto’s vind ik niet leuk om hier te laten zien, maar ze zijn beschikbaar via www.foxnews.com/science/

Bron: Persbericht Montana Fish, Wildlife and Parks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Reizen naar het Hoge Noorden

Ontdek deze zomer Het Hoge Noorden

Bezoek indrukwekkende fjorden en de Noordkaap. Spot walvissen, rendieren en beren. Ervaar de Middernachtzon. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven. Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer