Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Knokkelkoorts vooral in Azië

Door: Pauline van der Waal

Ga je op reis naar Azië? Bescherm je dan tegen muggenbeten! De pijnlijke en soms zelfs levensgevaarlijke ziekte Dengue -ook wel Knokkelkoorts genoemd- komt er steeds vaker voor.

Dengue wordt overgedragen door muggen

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een ziekte die door muggen wordt verspreid. Wanneer je ziek wordt, krijg je zware hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en vaak ook huiduitslag. Ook koorts is een symptoom, dat in ernstige gevallen levensbedreigend kan worden, waarbij er tevens bloedingen optreden.

Muggen broeden in stilstaand water. Foto: Pixabay
Muggen broeden in stilstaand water. Foto: Pixabay

Knokkelkoorts in Azië

Het aantal mensen dat zich bij de dokter meldt is in grote delen van Azië veel meer dan vorig jaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor Bangladesh, Cambodja, India, Laos, de Marshalleilanden, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en de Filipijnen. De muggen komen vooral voor op plekken met stilstaand water. Veel ziekenhuizen zijn al overvol, en de verwachting is dat het aantal besmettingen nog wel toeneemt, omdat het regenseizoen pas net is begonnen.

Meer meldingen bij de alarmcentrale

Nederlanders die vermoeden dat ze Dengue onder de leden hebben, wordt aangeraden contact op te nemen met een alarmcentrale in Nederland en een arts ter plaatse. Er moet namelijk een bloedtest worden gedaan om te zien of je de ziekte echt hebt. In dat geval is de kans groot dat je moet worden opgenomen.
Bij alarmcentrale Eurocross zijn er dit jaar al 56 opnames vanwege Dengue geregistreerd, tegen 25 in de zelfde periode van vorig jaar.

Twee Cambodjaanse jongens vissen in de rivier. Foto: Pixabay
Twee Cambodjaanse jongens vissen in de rivier. Foto: Pixabay

Wat kun je ertegen doen?

Om te voorkomen dat je Knokkelkoorts oploopt is het zaak om te voorkomen dat je gestoken wordt door muggen. Smeer je daarom goed in met muggenwerende middelen die DEET bevatten. Draag ook bedekkende kleding zoals lange broeken, shirts met lange mouwen en sokken. Dit geldt overigens ook overdag. Veel mensen denken dat de mug pas bij de avondschemering actief wordt, maar dat is niet niet waar. De mug die dengue verspreidt is dag en nacht actief.

Niet alleen Dengue rukt op, eerder berichtten we al dat ook steeds meer Nederlanders Rabiës oftewel Hondsdolheid oplopen.

Bron: NOS

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer