Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Klimmers niet meer welkom in Chinees basiskamp op Mount Everest

Door Edwin Hagenouw | Bron: hln.nl

China sluit zijn basiskamp op de Mount Everest voor toeristen zonder klimvergunning. De grote meerderheid is tot nader order dus niet meer welkom. De autoriteiten hebben besloten tot die ongewone maatregel om iets te doen aan het grote afvalprobleem ter plaatse.

Hoewel de meeste toeristen de beroemde berg via de zuidelijke kant in Nepal bezoeken, is het aantal bezoekers langs de Chinese kant de laatste jaren gestaag toegenomen. Dat basiskamp, gelegen in Tibet, wordt zelfs steeds populairder. Het is immers toegankelijk voor auto’s, terwijl er om het Nepalese kamp te bereiken een trektocht van bijna twee weken nodig is. In 2015 (de meest recente jaarcijfers, red.) bezochten zeker 40.000 mensen het Chinese kamp.

Mount Everest
Mount Everest. Foto: Ben Lowe

Véél vuiligheid

Maar de vele toeristen gaan gepaard met vuiligheid. Véél vuiligheid. Zo leverden drie grote schoonmaakacties in de omgeving afgelopen lente zo maar even 8 ton rommel op. Blikjes, schoenen, tenten, tal van klimuitrustingen en menselijke uitwerpselen. 

Bergbeklimmers die de top willen bereiken en een vergunning hebben, mogen wel nog passeren

En dus is het voor toeristen vanaf nu verboden om nog boven het Rongbuk-klooster te komen, dat iets lager onder het basiskamp op 5.200 meter hoogte ligt. Bergbeklimmers die de top willen bereiken en een vergunning hebben, mogen wel nog passeren. Al lieten de autoriteiten vorige maand verstaan dat ook daar inperkingen zijn: het aantal klimvergunningen wordt gelimiteerd tot 300 per jaar.

Dodelijke zone

Het is niet duidelijk hoelang het toeristenverbod van kracht blijft. Deze lente volgen in ieder geval opnieuw grootschalige opruimacties. Dit jaar zullen daarbij ook pogingen worden ondernomen om de lichamen van overleden bergbeklimmers te verwijderen. Deze klimmers zijn bezweken op de ‘dodelijke zone’ boven 8.000 meter. Door de koude, de ijle lucht en de hoogte blijven deze lijken vaak jaren of zelfs decennia op de berg achter.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer