Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Triest nieuws over vermiste ervaren klimmers

Door Maaike de Vries, 30 april 2019

De lichamen van de vermiste klimmers Jess Roskelley, Hansjörg Auer en David Lama zijn gevonden. In het Canadese deel van de Rocky Mountains, zou het drietal de 3296 meter hoge Howse Peak beklimmen. Ook wel bekend als M16, gelegen in het Banff National Park in de provincie Alberta.

Howse Peak is de hoogste berg in het Waputik-gebergte, een deel van de Canadese Rockies. Het ligt vijf kilometer ten westen van de Icefields Parkway, boven het Chephren-meer, op de continentale grens tussen Alberta en British Columbia. Op 3.295 m is het de 46e hoogste berg in Alberta en de 59e hoogste in British Columbia. Bron: wikipedia

Na vertrek op dinsdag richting de ijzige top van Howse Peak, werd er niets meer van de klimmers vernomen, waarna de vader van Jess Rosskelley alarm sloeg. Er werd direct een zoekactie gestart, maar door slechte weersomstandigheden werd deze bemoeilijkt.
Vanuit helikopters werd gezien dat er meerdere lawines waren geweest. Ook werd klimmateriaal gezien.

Dagen later, op zondag 21 april, zijn de lichamen gevonden. Uit foto’s, die op de telefoons van de klimmers staan, blijkt dat ze de top van de Howse Peak wel bereikt hebben. Het lijkt erop dat ze op de terugweg door een lawine zijn getroffen. Hoe ervaren je als klimmer ook bent, tegen een lawine kun je niet op. Het is een heel treurig ongeval.

De mannen behoren tot de absolute wereldtop. Zo was Jess Roskelley de jongste klimmer ooit die de top van de Mount Everest bereikte. Op 20-jarige leeftijd beklom hij deze samen met zijn vader, John Rosskelley.

Jess Roskelley Foto: thenorthface.com
Jess Roskelley
Foto: thenorthface.com

Hansjörg Auer beklom de 850 meter hoge Italiaanse Marmoladagletsjer zonder touwen of andere hulpmiddelen.

Hansjörg Auer
Foto: thenorthface.com

Over David Lama schreven wij al eerder, toen hij de Lunag Ri van bijna 7000 meter hoog beklom.

David Lama Foto: thenorthface.com
David Lama
Foto: thenorthface.com

The North Face, hoofdsponsor van het drietal, heeft op hun website een in memoriam pagina voor de mannen geplaatst. Mountainreporters wenst de nabestaanden veel sterkte en kracht bij het verwerken van dit enorme verlies.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer