Triftgletsjer bij Saas-Grund in Zwitserland afgebroken

Door Pauline van der Waal | 10 september 2017

Wereldwijd neemt de omvang van gletsjers af. Wie heeft er niet al eens bij een bordje gestaan dat het begin van een gletsjer markeerde, maar dat je daarna nog tientallen of honderden meters omhoog moest klimmen om daadwerkelijk bij de gletsjer te komen? Ook de Trift-gletsjer boven Saas-Grund krimpt al tientallen decennia flink. Tussen 1986 en 2015 is de ijsmassa met twee kilometer (!) afgenomen. Sinds 2014 wordt de gletsjer dan ook 24/7 door geologen in de gaten gehouden.

De afgelopen weken werd er bijzonder veel beweging opgemerkt en op 9 september 2017 zakte de gletsjer vijf meter in één dag. Volgens de geologen was het dan ook een kwestie van uren in plaats van dagen voordat de gletsjer daadwerkelijk zou afbreken.

op 9 september zakte de gletsjer vijf meter in één dag

Om die reden werden de 220 inwoners van Saas-Grund (in Zwitserland, vlak aan de grens met Italië) uit voorzorg geëvacueerd. De angst bestond namelijk dat de afbrekende gletsjer een ijslawine zou veroorzaken die het dorp zou kunnen raken. Het dorp, de wegen en het gebied rond de gletsjer werden afgesloten.

Persoonlijke ongelukken bleven uit

Uiteindelijk brak op 10 september 2017, rond 5 uur in de ochtend, zo’n twee derde van de gletsjer af. Ondanks dat dit redelijk desastreus is, bleven persoonlijke ongelukken uit en werd het dorp gespaard. De rest van de gletsjer is overigens nog steeds instabiel, maar het dorp is niet meer in gevaar. De bewoners mogen dus terugkeren naar hun huizen.

De vraag is natuurlijk wat er nog overblijft van de gletsjer, en vooral wat er gebeurt als de krimp zich op deze wijze voortzet. Geen leuke berichten wat mij betreft.

Vanochtend maakte de RRO dit filmpje.

Nóg een Triftgletsjer in Zwitserland

Ik was zelf ook even in de war, want wat blijkt: er is in Zwitserland nóg een gletsjer met dezelfde naam. En ondanks dat deze gletsjer ook enorm hard smelt, betreft het dus wel echt een andere gletsjer dan die Saas-Grund bedreigde. De ándere Triftgletsjer ligt bij Gadmen in het Berner Oberland en is bekend van de Triftbrug. Deze brug is in 2004 aangelegd omdat de gletsjer zo ver was gesmolten dat bezoekers niet meer via de gletsjer naar de Trifthut konden.

Triftgletscher In Gadmen door de jaren heen: ook deze gletsjer smelt hard
Triftgletscher in Gadmen door de jaren heen: ook deze gletsjer smelt hard

Bron: NOS
Hoofdfoto: KRMG
Foto: Windegghütte


Meer artikelen over Zwitserland lees je hier.


Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer