Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Triftgletsjer bij Saas-Grund in Zwitserland afgebroken

Door Pauline van der Waal | 10 september 2017

Wereldwijd neemt de omvang van gletsjers af. Wie heeft er niet al eens bij een bordje gestaan dat het begin van een gletsjer markeerde, maar dat je daarna nog tientallen of honderden meters omhoog moest klimmen om daadwerkelijk bij de gletsjer te komen? Ook de Trift-gletsjer boven Saas-Grund krimpt al tientallen decennia flink. Tussen 1986 en 2015 is de ijsmassa met twee kilometer (!) afgenomen. Sinds 2014 wordt de gletsjer dan ook 24/7 door geologen in de gaten gehouden.

De afgelopen weken werd er bijzonder veel beweging opgemerkt en op 9 september 2017 zakte de gletsjer vijf meter in één dag. Volgens de geologen was het dan ook een kwestie van uren in plaats van dagen voordat de gletsjer daadwerkelijk zou afbreken.

op 9 september zakte de gletsjer vijf meter in één dag

Om die reden werden de 220 inwoners van Saas-Grund (in Zwitserland, vlak aan de grens met Italië) uit voorzorg geëvacueerd. De angst bestond namelijk dat de afbrekende gletsjer een ijslawine zou veroorzaken die het dorp zou kunnen raken. Het dorp, de wegen en het gebied rond de gletsjer werden afgesloten.

Persoonlijke ongelukken bleven uit

Uiteindelijk brak op 10 september 2017, rond 5 uur in de ochtend, zo’n twee derde van de gletsjer af. Ondanks dat dit redelijk desastreus is, bleven persoonlijke ongelukken uit en werd het dorp gespaard. De rest van de gletsjer is overigens nog steeds instabiel, maar het dorp is niet meer in gevaar. De bewoners mogen dus terugkeren naar hun huizen.

De vraag is natuurlijk wat er nog overblijft van de gletsjer, en vooral wat er gebeurt als de krimp zich op deze wijze voortzet. Geen leuke berichten wat mij betreft.

Vanochtend maakte de RRO dit filmpje.

Nóg een Triftgletsjer in Zwitserland

Ik was zelf ook even in de war, want wat blijkt: er is in Zwitserland nóg een gletsjer met dezelfde naam. En ondanks dat deze gletsjer ook enorm hard smelt, betreft het dus wel echt een andere gletsjer dan die Saas-Grund bedreigde. De ándere Triftgletsjer ligt bij Gadmen in het Berner Oberland en is bekend van de Triftbrug. Deze brug is in 2004 aangelegd omdat de gletsjer zo ver was gesmolten dat bezoekers niet meer via de gletsjer naar de Trifthut konden.

Triftgletscher In Gadmen door de jaren heen: ook deze gletsjer smelt hard
Triftgletscher in Gadmen door de jaren heen: ook deze gletsjer smelt hard

Bron: NOS
Hoofdfoto: KRMG
Foto: Windegghütte


Meer artikelen over Zwitserland lees je hier.


Bewaren

Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer