Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

LIVE UPDATES: Uitbarsting vulkaan op Bali

Door Edwin Hagenouw | klik hier voor meer van deze auteur

De dreiging van een extreme vulkaanuitbarsting op toeristeneiland Bali neem toe. Er wordt door seismologen steeds meer ondergrondse activiteit gemeten. De druk wordt opgebouwd in de kolkende gloeiend hete massa in de vulkaan.

De berg ligt op iets meer dan zeventig kilometer ten noordoosten van de toeristenplaats Kuta en is een van de 120 actieve vulkanen van Indonesië. Het land van de duizenden eilanden is vatbaar voor seismische activiteit door de ligging in de Ring of Fire. Deze boog van vulkanen en breuklijnen omringt de Stille Zuidzee.

Ondertussen zijn meer dan 35.000 mensen gevlucht van de angstaanjagende vulkaan. Veel mensen hebben de laatste uitbarsting in 1963 nog meegemaakt. Toen kwamen 1100 mensen om het leven, wat een enorm stempel heeft gedrukt op hele generaties Balinezen.

De ramp van 1963

In 1963, spoot de 3.031 meter hoge Gunung Agung een aswolk maar liefst 20 kilometer hoog.  Volgens vulkanologen bleef de vulkaan toen een jaar actief. De lava legde ruim 7,5 kilometer af en de vulkanische as bereikte zelf Jakarta, op 1.000 kilometer afstand van de ‘Mount Agung’.

 Bij deze ramp in 1963 werd de top van de vulkaan weg geblazen, waardoor de berg 100 meter lager werd

Bekijk hier de unieke beelden van de uitbarsting van Gunung Agung in 1963

Afgelopen vrijdag is het dreigingsniveau door de autoriteiten op het hoogste niveau gezet. Een logische stap aangezien de seismische activiteit groeit met het uur en het nu toch wel duidelijk is dat de vulkaan weer volledig tot leven is gekomen. De uitbarsting gaat er hoogstwaarschijnlijk komen, maar wanneer en met hoeveel kracht dat weet alleen de vulkaan zelf.


UPDATES DREIGENDE UITBARSTING VULKAAN BALI

Update 25 september: 50.000 mensen op de vlucht voor de vulkaan

Update 26 september: ondertussen zijn ruim 75.000 Balinezen geëvacueerd. De vulkanische activiteit neemt toe volgens metingen ter plekke.

Update 27 september: Op het Indonesische eiland Bali hebben de autoriteiten honderd bussen gehuurd om toeristen bij een uitbraak van de vulkaan Agung van het eiland te halen. De vakantiegangers kunnen dan via de buureilanden Java en Lombok naar huis vliegen, zei het Indonesische ministerie van Verkeer.

Update 28 september: Op het Indonesische eiland Bali zijn ruim 122.000 mensen geëvacueerd uit de omgeving van de actieve Agung vulkaan. Deskundigen denken dat de vulkaan elk moment kan uitbarsten, nu er in de omgeving honderden bevingen per dag worden geregistreerd. De dienst die waakt over de vulkaanactiviteit meldt dat het magma aan de rand van de krater staat.

Update 30 september: Tienduizenden mensen op Bali die uit angst voor een uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung op de vlucht zijn geslagen, kunnen maar beter naar huis gaan. De mensen die niet wonen in de zone van 12 kilometer rond de vulkaan die als gevaarlijk is bestempeld, moeten weg uit de opvangcentra. Dat zijn onder meer scholen en tenten. Die kunnen het aantal mensen dat van de vulkaan weg is gevlucht, inmiddels circa 144.000, niet meer aan. De vulkaan in het noordoosten van het toeristische eiland is volgens de autoriteiten na een week van onrust nog steeds ,,erg actief, maar stabiel”. De aarde beeft rond de vulkaan, maar de gevreesde uitbarsting laat op zich wachten of blijft uit.

Update 27 november: Er zitten naar schatting nu ruim duizend Nederlandse toeristen op het Indonesische eiland. ,,We moeten van dag tot dag bekijken hoe de aswolk zich gedraagt. Toeristen zijn veilig in de hotelgebieden op zo’n 70 km afstand van de vulkaan, maar vliegverkeer kan verstoord worden”, zeggen Petra Kok van TUI en Steven van der Heijden van Corendon, goed voor de helft van de Bali-gangers. Veel Nederlandse toeristen ter plaatse verkeren in onzekerheid of ze deze week wel kunnen wegkomen. Ook mensen die komende weken nog naar Bali moeten gaan, weten niet of dat gaat lukken. Ze worden aangeraden in contact te blijven met hun reisorganisaties. Bron: telegraaf.nl

Update 28 december 2017: Door de uitbarsting van de vulkaan Agung blijven toeristen massaal weg uit Bali. De economische schade zou al zo’n €1 mrd zijn. Om toeristen te lokken heeft de regering het dreigingsniveau verlaagd en een pr-offensief in gang gezet. ‘Bali is veilig, kom alsjeblieft vakantie vieren in Bali. Vanmiddag is het strand van Kuta druk. Kom en zie het zelf: druk, heel druk’, twitterde de Indonesische president Joko Widodo na afloop van een (uitzonderlijke) kabinetsvergadering op Bali. Dezelfde boodschap herhaalde hij in een vlog. Zijn vicepresident Jusuf Kalla komt oud en nieuw vieren op het eiland. Het is allemaal onderdeel van een pr-offensief met als boodschap: Bali is veilig. Om dit te onderstrepen, heeft de president het dreigingsniveau buiten de twaalfkilometerzone verlaagd — terwijl de vulkaan Agung vanaf september continu rookt en rommelt, en soms op kleine schaal uitbarst. De redenering: het hogere niveau zorgt voor negatieve reisadviezen in het buitenland. Of het helpt?

De meeste toeristen blijven niet weg omdat ze bang zijn voor lava, maar voor sluiting van de luchthaven door aswolken. Eind november was dat drie dagen het geval, waarna het aantal arriverende toeristen met driekwart daalde. Tussen kerst en oud en nieuw zou het hoogseizoen moeten zijn. Nu zijn de stranden en straten, ondanks de woorden van de president, zo goed als leeg. Hotels en vliegtuigmaatschappijen stunten met prijzen. De bezettingsgraad van hotels en restaurants is volgens de brancheorganisatie 20%, terwijl 80% normaal is. Bron: fd.nl
Lees hier het laatste nieuws op Mountainreporters.com


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Reactie op “LIVE UPDATES: Uitbarsting vulkaan op Bali”

 • Edwin Hagenouw
  Edwin Hagenouw
  28 december 2017 at 12:07

  Bedankt voor je heldere toevoegingen J.A.

 • Edwin Hagenouw
  Edwin Hagenouw
  28 november 2017 at 13:57

  Dank je Patrick, we zullen de foto aanpassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer