Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het is je vast niet ontgaan dat afgelopen vrijdag een maansverduistering plaatsvond, waarbij de maan op het moment dat ‘ie in de schaduw kwam te liggen indrukwekkend rood kleurde. Vanavond is het alweer tijd voor een nieuw hemels schouwspel. De planeet Mars staat dan super dichtbij de aarde, iets dat sinds 2003 niet meer is voorgekomen.

Mars bekijken met het blote oog

Als er geen bewolking is, is Mars eigenlijk altijd wel met het blote oog te zien. Ook is het hemellichaam duidelijk herkenbaar: Mars heet niet voor niets ‘de rode planeet’.
Je ziet wat later op de avond een rood puntje verschijnen. In het begin verwacht je nog een vliegtuig, maar als je het puntje een uur later nog ziet weet je genoeg: dat moet Mars zijn!

Mars lijkt 73% groter dan normaal

Dat de planeet nu zoveel dichterbij staat, komt doordat zowel Mars als ook de Aarde geen keurig cirkelvormige route om de zon afleggen, maar meer als een soort ovaal. Elke twee jaar komen deze twee planeten daardoor dichter bij elkaar. Vanavond is dat echter nog dichterbij dan anders. Het gaat nu om zo’n 58 miljoen kilometer, terwijl de maximale afstand zo’n 400 miljoen kilometer is. Doordat Mars zo dicht langs de aarde vliegt, is de planeet veel duidelijker te zien. Hij lijkt immers een stuk groter.

Je hoeft er niet heel laat voor op te blijven, want vanaf 22.45 uur vanavond is Mars te zien. Wel is om 1.30 uur vannacht het hoogtepunt en is Mars het allerbeste zichtbaar. Wanneer je de beschikking hebt over een telescoop kun je zelfs de poolkappen van Mars zien liggen.

Roque de los Muchachos Observator
Sterren kijken bij Roque de los Muchachos Observatory in La Palma. Foto: hellocanaryislands.com

De beste plek om naar de sterren te kijken

Als je er nu nog niet bent ga je dat niet meer redden, maar wist je dat de beste Europese plek om naar de sterren en planeten te kijken op het Canarische eiland La Palma is?

Zeker als er geen maan is -dat is vanavond dan weer niet het geval- kun je op La Palma alleen al met het blote oog drieduizend sterren zien. Met een verrekijker of telescoop worden dat er natuurlijk nog veel meer. Een betere plek voor sterrenkundige waarnemingen is er in Europa niet te vinden. Buiten Europa zijn dat eigenlijk alleen Mauna Kea op Hawaï en de Atacamawoestijn in Chili.

Lijkt je het wel leuk om La Palma te bezoeken, maar heb je niet genoeg aan nachtelijke uitstapjes? Gelukkig kun je er nog veel meer doen, zoals bijvoorbeeld hiken!

Bronnen: NOS en Financieel Dagblad.

Hoofdfoto: Pixabay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer