Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Dat het niet helemaal lekker gaat met onze aarde is helaas geen nieuws meer. De hoeveelheid mensen op de wereld neemt nog steeds exponentieel toe, waardoor we met z’n allen de natuurlijke hulpbronnen in steeds hoger tempo verbruiken. We vervuilen de aarde, en dragen bij aan de klimaatverandering. Hierdoor valt tevens Earth Overshoot Day dit jaar weer een dagje vroeger.

Wat is Earth Overshoot Day?

Earth Overshoot Day is de dag in het jaar waarop de mens alle hulpbronnen van de aarde die de planeet in één jaar tijd kan vernieuwen verbruikt heeft. Op dit moment doen we dat dus na zeven maanden, en staan we de overige vijf in het rood. De ecologische herstelcapaciteit is dus onvoldoende om onze impact teniet te doen. We zouden eigenlijk 1,7 aardes nodig hebben voor de huidige wereldbevolking.

Ontwikkeling Earth Overshoot Day
Ontwikkeling Earth Overshoot Day

EOD valt steeds vroeger

Sinds Earth Overshoot Day jaarlijks wordt berekend, valt de dag steeds vroeger in het jaar. En die trend zet zich ook nog wel even voort wanneer er niets verandert. Als de bevolkingsgroei zich zo doorzet zoals nu, zullen we nog voor het einde van deze eeuw al vóór de helft van het jaar alle hulpbronnen hebben verbruikt. Dan wordt het tijd voor een tweede aarde. Of toch die missie naar Mars natuurlijk.

EOD per land. En nee, Nederland staat er niet al te best op
EOD per land. En nee, Nederland staat er niet al te best op

Wat kunnen we eraan doen?

Door het enorme verbruik van de natuurlijke hulpbronnen, oftewel de “ecologische overconsumptie” van de aarde, zien we de gevolgen. Denk aan uitstervende planten en dieren, ontbossing, erosie, gebrek aan vers water, CO2-overschot. Vervolgens zien we de klimaatverandering, meer droogte, overstromingen en orkanen.

Alleen drastische maatregelen zouden het tij nog kunnen keren. Denk aan het sterk verminderen van oliegebruik, en dus minder auto’s, of auto’s die andere brandstof gebruiken. Minder vleesconsumptie, minder houtkap, minder vliegen en minder mensen; ach, eigenlijk weten we het wel. Maar dan is het wel tijd voor échte actie. En anders zien we in 2019 vanzelf dat Earth Overshoot Day weer minimaal een dag naar voren is geschoven…

In onderstaand filmpje wordt dit allemaal nog eens uitgelegd.

Bron: Nieuwsblad en EarthOvershootDay.org

Foto: Pixabay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer