Vandaag hebben we de hulpbronnen van de aarde voor heel 2018 al opgemaakt
Dat het niet helemaal lekker gaat met onze aarde is helaas geen nieuws meer. De hoeveelheid mensen op de wereld neemt nog steeds exponentieel toe, waardoor we met z’n allen de natuurlijke hulpbronnen in steeds hoger tempo verbruiken. We vervuilen de aarde, en dragen bij aan de klimaatverandering. Hierdoor valt tevens Earth Overshoot Day dit jaar weer een dagje vroeger.
Wat is Earth Overshoot Day?
Earth Overshoot Day is de dag in het jaar waarop de mens alle hulpbronnen van de aarde die de planeet in één jaar tijd kan vernieuwen verbruikt heeft. Op dit moment doen we dat dus na zeven maanden, en staan we de overige vijf in het rood. De ecologische herstelcapaciteit is dus onvoldoende om onze impact teniet te doen. We zouden eigenlijk 1,7 aardes nodig hebben voor de huidige wereldbevolking.
EOD valt steeds vroeger
Sinds Earth Overshoot Day jaarlijks wordt berekend, valt de dag steeds vroeger in het jaar. En die trend zet zich ook nog wel even voort wanneer er niets verandert. Als de bevolkingsgroei zich zo doorzet zoals nu, zullen we nog voor het einde van deze eeuw al vóór de helft van het jaar alle hulpbronnen hebben verbruikt. Dan wordt het tijd voor een tweede aarde. Of toch die missie naar Mars natuurlijk.
Wat kunnen we eraan doen?
Door het enorme verbruik van de natuurlijke hulpbronnen, oftewel de “ecologische overconsumptie” van de aarde, zien we de gevolgen. Denk aan uitstervende planten en dieren, ontbossing, erosie, gebrek aan vers water, CO2-overschot. Vervolgens zien we de klimaatverandering, meer droogte, overstromingen en orkanen.
Alleen drastische maatregelen zouden het tij nog kunnen keren. Denk aan het sterk verminderen van oliegebruik, en dus minder auto’s, of auto’s die andere brandstof gebruiken. Minder vleesconsumptie, minder houtkap, minder vliegen en minder mensen; ach, eigenlijk weten we het wel. Maar dan is het wel tijd voor échte actie. En anders zien we in 2019 vanzelf dat Earth Overshoot Day weer minimaal een dag naar voren is geschoven…
In onderstaand filmpje wordt dit allemaal nog eens uitgelegd.
Bron: Nieuwsblad en EarthOvershootDay.org
Foto: Pixabay
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.