Vijf dodelijke slachtoffers door vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

Door Edwin Hagenouw | Bron: NU.nl

Bij de uitbarsting van de vulkaan White Island in Nieuw-Zeeland zijn maandag (9 december 2019) minstens vijf dodelijke slachtoffers gevallen, zo vertelde een woordvoerder van de politie vandaag tijdens een persconferentie. Een aantal mensen wordt nog vermist. De politie kan de nationaliteiten van de slachtoffers nog niet bekendmaken. Wel bekend is dat het zou gaan om Nieuw-Zeelanders en toeristen. Achttien mensen raakten gewond.

Een deel van de toeristen op het eiland was op reis met het cruiseschip Ovation of the Seas. De mensen die nog op het cruiseschip zitten, hebben te horen gekregen dat ze het schip niet mogen verlaten ’tot nader order’.

Lastig te bereiken

Het is voor de reddingsdiensten lastig om het eiland te bereiken, vertelt de politie tijdens de persconferentie. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen nog op het eiland vastzitten. De landelijke ambulancedienst heeft voor de reddingsoperatie elf helikopters en twaalf ambulances ingezet. De as- en rookpluim reikte tot een hoogte van bijna vier kilometer en is tot in de wijde omtrek te zien geweest. De Nieuw-Zeelandse luchtvaartautoriteiten zeggen dat de pluim geen invloed heeft op het vliegverkeer.

White Island Nieuw-Zeeland

White Island is al een tijd actief en regelmatig vinden er aardbevingen en kleine uitbarstingen plaats. Het eiland is een populaire bestemming voor toeristen vanwege het unieke landschap en de vogelpopulatie. De uitbarsting op White Island vond maandag plaats om 14.11 uur (lokale tijd).

Bron: NU.nl

UPDATE 10 december 2019 (via NOS.nl)

De politie van Nieuw-Zeeland heeft bekendgemaakt dat er 47 mensen uit zeven landen op White Island waren tijdens de vulkaanuitbarsting gisteren. Het gaat om twee Britten, vier Duitsers, 24 Australiërs, vijf Nieuw-Zeelanders, twee Chinezen, één Maleisiër en negen Amerikanen.

Er zijn nog acht vermisten, onder wie een Australisch gezin van vier melden lokale media. De politie houdt niet meer rekening met overlevenden en heeft aangekondigd een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de dood van de toeristen.

Vorige maand werd het dreigingsniveau op een uitbarsting van de vulkaan opgeschaald. Toch konden toeristen het eiland blijven bezoeken. Volgens premier Ardern moeten alle vragen worden beantwoord.

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer